Fantasipriser fra flyselskapene

Gratis med Sterling til Nice, Alicante og Malaga. 200 kroner til Stockholm lokker Ryanair. Til Barcelona for 1.298 kroner. Men flyselskapenes knalltilbud må du lete lenge etter. Forbrukerombudet gransker nå flyselskapenes markedsføring.

Publisert
Sist oppdatert
Illustrasjonsmontasje
Illustrasjonsmontasje Vis mer


Konkurransen om å fly nordmenn utenlands er knallhard. Gratisreiser og kampanjepriser ned i nullkronersklassener noe av det flyselskapene i disse dager lover passasjerene. En undersøkelse DinSide har gjort viser at må du belage deg på å betale mye mer. Ofte avviker de reelle tilbudene med opptil 2.000 kroner fra de annonserte budsjettprisene. Og du kan glemme å legge reisen til populære utfartsdager, lavprisplassene finnes stort sett på dager med lav trafikk.

Fra gratis til rådyrt

 • Sterling: Oslo, Malaga eller Nice mot betaling av flyavgift, lover Sterling. 12 søk i flydatabasene på forskjellige datoer ga ingen treff på tilbudene. Minste avvik mellom annonsert billett og reell pris landet på 647 kroner.

 • Norwegian: Det norske flyselskapet åpner stadig nye ruter og annonserer flyturer med priser fra 398 til Nice, Dubrovnik, Budabest, Pisa, Grenoble. Avvikene varierte fra 48 til 291 kroner.

 • Braathens: Etter 10 søk, to telefonsamtaler med Braathens callsenter og fire dagers forskyvning på reisedatoer, fant vi billettene til lavere pris enn den annonserte. Oslo – Spania til 1.028, et avvik på 168 kroner i passasjerenes favør.
 • - Ikke villedende

  Sterling opplyser at det er lagt ut vel 2.000 gratisbilletter i Norge og noen flere i Danmark, beregnet utfra passasjertallene i de respektive landene. At det er vanskelig å finne gratisbillettene er Sterling kjent med.

  - Disse billettene har vært en suksess for oss, men kanskje uheldig for forbrukerene, sier Stefan Vilner, salgs- og markedssjef i Sterling til DinSide.

  Sterling mener ikke at kampanjen er villedende.

  - Det er lagt ut billetter til denne prisen, så at det vi fører villedende kampanjer er ikke riktig. Men i forhold til folks forventninger om å fly gratis, blir det kanskje feil. Vi har skandinavias beste priser, og de som er fleksible og kan reise på riktige avganger får billige billetter, og det er dette vi ønsker å promotere med kampanjen, sier Vilner.

  Hos Braathens erkjennes det også at det er vanskelig å finne frem til selskapets laveste priser.

  - Hvor mange lavprisbilletter som legges ut, forandres hele tiden. I skoleferier er det så godt som umulig å finne de billigste reisene, sier Snorre Andresen i Braathens til DinSide.

  - Men velger man å reise ut for eksempel på søndag, er det langt lettere å finne de billigste turene.

  Braathens legger i disse dager om søkesystemene sine på Internett, og det vil snart være mulig å få opp lavprisalternativer både i forkant og i etterkant av ønsket avreisedato.

  - Dette vil bety en fobedring for kundene våre, sier Andresen.

  Forbrukerombudet skeptisk

  Forbrukerombudet gransker nå flyselskapenes markedsføring.

  - Flyselskapene er ikke pålagt å legge ut noe bestemt antall rabatterte flybilletter. Forbrukerombudet arbeider nå med å lage retningslinjer i forhold til selskapenes markedsføring; spørsmålet er hvordan det i markedsføringen skal opplyses at det kun finnes et bestemt antall billetter, sier Frøydis Gjems Onstad, førstekonsulent hos Forbrukerombudet.

  Les mer:
  Slik får du billigbillettene
  Så mye avviker prisene

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer