Sommerferie:

Får ikke eget barnesete

Hva gjør man egentlig med barnesete i utlandet?

SJEKK FØR DU REISER: Mange ønsker å ta med eget barnesete i ferien. Men ikke alle busser lar deg feste det på betryggende vis. Foto: Odd Roar Lange
SJEKK FØR DU REISER: Mange ønsker å ta med eget barnesete i ferien. Men ikke alle busser lar deg feste det på betryggende vis. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ha med deg små barn til utlandet i sommer? Vær klar over at mange busser som går fra flyplassen til hotellet ikke har barnesete om bord. Og de har heller ikke sikkerhetsseler som gir tilfredsstillende sikring selv om du har med eget barnesete.

Tusenvis av nordmenn skal reise med charterselskap til Syden i sommer. Har du med deg små barn så kan løsningen være å finne egen transport fra flyplassen til hotellet.

PASSKAOS: Har du ikke rukket å skaffe deg nytt pass før sommerferien? Frykt ikke, disse stedene kan du besøke uten pass. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Finnes barneseter i bussen?

- Jeg er kjent med at vi har svart kunder på spørsmål om barnesete på transferbusser tidligere. Jeg har forståelse for at våre gjester som reiser med babyer vil vite mer om muligheten å benytte barnesete, sier Marie-Anne Zachrisson, sjef for Ving i Norge

- Vi følger de sikkerhetsregler som gjelder i det landet man er i, og i noen tilfeller betyr dette at det bare er seler på risikosetene på bussene.

De fleste busser har topunktfester som betyr at det ikke vil være mulig å feste bilsetet i setet på bussen.

- Vår busstransfer er et rimelig og frivillig alternativ til transport. Og barn under 2 år har ikke eget sete på fly eller buss.

- Hva bør foreldre til små barn gjøre?

- Et tips som noen velger, er å ha leiebil for at de skal få ivaretatt den sikkerheten de ønsker for barnet. Her bestiller man barnesete sammen med leiebilen eller tar med seg et eget. Vår transport fra flyplass til hotell tur/retur kan legges til og fjernes fram til avreise uten ekstra kostnader.

Ingen norsk standard

- Ja, det er det samme som gjelder også for våre reisende, sier pressesjef Nora Aspengren i Tui til DinSide.

- Vi forsøkte å ha egne barneseter tilgjengelig på bussene en periode for noen år siden, men det var rett og slett ikke mulig å gjennomføre i henhold til norsk standard. De aller fleste busser har, som her hjemme, bare topunktsbelte. Dersom barnet kan sitte på fanget, så oppfordrer vi til det, alternativt må man ta egen transport, sier Aspengren og fortsetter:

- Man kan sjekke inn barnesete kostnadsfritt på charterflygingene våre. Vår erfaring er at de aller fleste velger å ta buss med barnet på fanget, slik som man ville gjort her hjemme.

Bestill før du reiser

- Dette er standarden for alle turoperatører, da de aller fleste busser bare tilbyr topunktsseler og dette ikke er forsvarlig med vanlige barneseter. Så selv om vi gjerne skulle ha kunnet tilby ferdigmonterte barneseter på alle våre transferbusser og busser generelt, er det rett og slett ikke mulig, forteller pressesjef Beatriz Rivera.

- Man kan ta med seg eget sete hjemmefra, men da bare dersom det er et barnesete som er godkjent til å festes med topunktssele – og så må man booke et ekstra sete på transferbussen til dette og kunne montere det selv.

Et annet alternativ er selvfølgelig å booke egen privat transport.

Men ønsker man den ekstra sikkerheten er det klart vi anbefaler å bestille en egen taxi hvor man kan ha med eget sete.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer