Test av solkrem

Får stryk

Forbrukerrådet har testet 49 solkremer. Hele 29 får strykkarakter.

FRARÅDER: Forbrukerrådet fraråder å bruke hele 29 solkremer, og trekker fram disse tre spesielt.
FRARÅDER: Forbrukerrådet fraråder å bruke hele 29 solkremer, og trekker fram disse tre spesielt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vet du hva du smører på kroppen din i sommer? Forbrukerrådet har testet 47 solkremer, og fraråder å bruke hele 29 av dem. Disse er fra flere store, anerkjente produsenter.

Usikker på om solkremen fortsatt kan brukes? Det kommer an på et par ting. Video: Embla Hjort-Larsen / Mia Engenes Bratlie / Storyblocks. Vis mer

Forbrukerrådet trekker likevel fram tre solkremer spesielt: Piz Buin Moisturising sun lotion SPF 30, Garnier Ambre Solaire Sun protection milk SPF 30 og Vichy Capital Soleil SPF 30.

Disse tre inneholder både det mistenkte hormonforstyrrende stoffet octocrylene, samt det miljøskadelige stoffet EDTA.

DinSide har vært i kontakt med produsentene, (du kan lese deres kommentar lenger ned i artikkelen), og med Kosmetikkleverandørenes forening (KLF).

Finn Rasmussen, administrerende direktør i KLF, sier i en uttalelse til DinSide at «Forbrukerrådets «test» og rangering og klassifisering av solkrem i undersøkelsen er uten vitenskapelig grunnlag og nytteløs som veiledning for forbrukerne.»

- Denne type deklarasjonstester sier ingenting om produktenes sikkerhet. For å vurdere dette må man se på både konsentrasjonen av ingrediensene, samt hvilken og hvor stor del av kroppen man bruker produktet på, sier Rasmussen.

- Kosmetiske produkter skal sikkerhetsvurderes før de selges og denne vurderingen tar hensyn til konsentrasjon av ingrediensene som blir brukt, og eksponeringen - hvor og hvor mye - forbrukeren utsettes for.

Hormoner, dosering og cocktaileffekt

Vi utsettes daglig for en rekke stoffer som kan være både forstyrrende og farlige, fra en rekke kilder som mat, luft, hudpleie, vaskemidler, klær og elektronikk.

I denne testen har Forbrukerrådet sett nærmere på en rekke stoffer som skal ha hormonforstyrrende effekt, og de legger særlig stor vekt på disse.

Du smører deg kanskje godt på sommeren, men visste du at nysnø reflekterer 50 prosent av solstrålene, noe som gjør effekten av sol sterkere? Video: Embla Hjort-Larsen, Johannes Riise Undall / Storyblocks Vis mer

- Regelverket er i stadig endring. Siden i fjor sommer er det besluttet at flere stoffer får strengere regulering, blant annet stoffene octocrylene, homosalat og benzophenone-3, heter det i en uttalelse fra Forbrukerrådet.

De viser også til at flere av solkremene risikrerer å bli forbudt når det nye regelverket trer i kraft.

KLFs direktør trekker fram mengde og dosering av ulike stoffer.

- Alt vi får i oss av mat og drikke inneholder stoffer som kan være farlige i store mengder.

Han viser til at blant annet epler, bananer og blomkål inneholder naturlig formaldehyd, et stoff som er klassifiert som kreftfremkallende, uten at disse er kreftfremkallende.

- Hvorfor? Fordi dosen er så lav at den lille mengden man får i seg av formaldehyd helt enkelt skilles ut enten i avføring eller urin, sier Rasmussen.

Forbrukerrådet trekker fram cocktaileffekten - måten ulike stoffer kan virke sammen, og ikke minst at summen av alle stoffene vi utsettes for kan ha en helseskadelig effekt, selv om stoffene alene ikke er farlige.

Smileyordning

Solkremen er delt inn i tre kategorier, grønt smilefjes, gule strekmunner og røde, sure fjes. Alle som er rødmerket inneholder minst ett hormonforstyrrende stoff.

Alle solkremene som er merket grønne er uten miljøgifter, hormonforstyrrende stoff - og er svanemerket.

En rekke stoffer som brukes i hudpleie og kosmetikk er regulert, fordi de kan ha hormonforstyrrende effekt, og regelverket er i stadig endring. Flere av disse skal få strengere regulering, det gjelder UV-filtrene benzophenone og octocrylene, samt UV-filteret homosalat og HAA299

Disse kan du trygt bruke

Det er heldigvis ikke vanskelig å finne solkrem du kan bruke. Forbrukerrådet fant ingen uønskede ingredienser i 14 av solkremene:

 • Änglamark Sun lotion water restistant SPF 30
 • Änglamark Sun spray water resistant SPF 30
 • Avrir: Aloe vera sun lotion SPF 30
 • Dermica: Solkrem ansikt SPF 30
 • Dermica: Solkrem barn SPF 30
 • Dermica: Solspray barn SPF 30
 • Derma: Sun lotion kids SPF 30
 • Derma: Sun lotion SPF 30
 • Derma: Sun spray kids SPF 30
 • Derma: Sun spray SPF 30
 • Ecooking: Sunscreen for the body SPF 30
 • Harmoni: Solspray kids vannfast SPF 30
 • Lille kanin: Solspray SPF 30
 • Nilens jord: Body sun protection SPF 30

Hele testen finner du her

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer