Innreiseforbudet i USA – flybilletter og reiseforsikring

Får tilbake flybillett, men ingen hjelp fra forsikringsselskapene

Over 51.000 nordmenn kan rammes av Trumps forbud.

STORE PROTESTER: Donald Trumps innreiseforbud for folk med statsborgerskap i utvalgte muslimske land har blitt møtt med store protester i USA. Her demonstrerer motstandere på O'Hare flyplass i Chicago. Foto: Kamil Krzaczynski / Reuters / NTB Scanpix
STORE PROTESTER: Donald Trumps innreiseforbud for folk med statsborgerskap i utvalgte muslimske land har blitt møtt med store protester i USA. Her demonstrerer motstandere på O'Hare flyplass i Chicago. Foto: Kamil Krzaczynski / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 90 dager fra 27. januar vil mennesker med statsborgerskap fra Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria bli nektet å reise inn i USA. Det er lett å tenke at dette ikke gjelder nordmenn, men det kan det gjøre.

OPPDATERING: Det amerikanske rettssystemet har siden denne artikkelen ble skrevet sagt at innreiseforbudet ikke er gjeldende.

Mange innvandrere fra disse landene får ikke frasagt seg sitt opprinnelige statsborgerskap, og ender dermed opp med dobbelt statsborgerskap. De blir altså statsborgere i både Norge og landet de kom fra, og beskjeden var at innreiseforbudet også gjaldt dem.

Dagbladet har blant annet fortalt hvordan Aylar Lie hevder å bli rammet, grunnet hennes norsk-iranske statsborgerskap. Og tall Dagbladet har fått fra UDI, viser at innreiseforbudet kan ramme minst 51.000 nordmenn.

Samtidig melder den amerikanske ambassaden i Oslo nå at disse nordmennene kan søke visum, men påpeker at det er opp til amerikanske myndigheter om de blir innvilget.

Så hva skjer med de som allerede har kjøpt reiser til USA, men frykter å ikke få gjennomført reisen etter president Donald Trump sitt vedtak?

HJELPER IKKE: Assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If. Foto: If
HJELPER IKKE: Assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If. Foto: If Vis mer

Forsikringen hjelper ikke

- Avbestilling kun på grunn av innreiseforbudet til USA, er ikke dekket under avbestillingsdelen av reiseforsikringen, forteller assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If og Europeiske Reiseforsikring.

Forsikringen dekker blant annet akutt sykdom, ulykker og dødsfall, men ikke presidenter som bestemmer seg for å stenge hele folkegrupper ute.

Heldigvis har de ikke fått mange slike henvendelser foreløpig: Europeiske skal ha fått mindre enn fem. Og Gjensidige forteller Dinside at de bare har fått én.

Heller ikke Gjensidige dekker avbestilling grunnet «antiterror»-avgjørelser fra ferske presidenter. De dekker derimot terror, som vi blant annet så etter terroren i Nice.

HJELPER: Presseansvarlig Charlotte Holmberh Jacobsson i Norwegian. Foto: Norwegian
HJELPER: Presseansvarlig Charlotte Holmberh Jacobsson i Norwegian. Foto: Norwegian Vis mer

Flyselskap refunderer

Selv om forsikringsselskapene ikke vil hjelpe de utestengte, har de mer hell hos flyselskapene.

- Hvis en passasjer blir nektet innreise som følge av de endrede regler så kan man få billetten refundert hos SAS, hvis billetten er kjøpt hos SAS, forteller informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Dinside, som ikke har sett noen «nevneverdig økning av passasjerer som blir avvist».

Også Norwegian forteller at de gir tilbake pengene om reisende blir nektet å komme inn i USA.

- Vi har fått endel henvendelser til kundeservice, men ikke veldig mange, forteller presseansvarlig Charlotte Holmbergh Jacobsson i Norwegian til Dinside.

Vil ikke gi råd

Innreiseforbudet til Trump gjelder foreløpig i 90 dager. Om det blir forlenget er det ingen som vet.

De vi har snakket med er forsiktige når det kommer til å gi råd, for eksempel når det kommer til bestilling av sommerferier.

- Dette innreiseforbudet er så spesielt, at det antagelig ikke er noe godt utgangspunkt for generelle råd, sier kommunikasjonssjef Christian H. Haraldsen i Gjensidige til Dinside.

- Det rådet vi gir til passasjerer som er usikre, er å ta kontakt med den amerikanske ambassaden, sier Holmbergh i Norwegian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer