Reise til Storbritannia

Får USA-lignende system

Storbritannia planlegger å innføre digital grensekontroll innen utgangen av 2024. Fra da av må du fylle ut et elektronisk skjema før du reiser.

STRAMMER INN: I løpet av 2024 forventer Storbritannia å innføre digital grensekontroll i samme stil som USAs ESTA-system. Foto: Dennis Stone/REX/NTB
STRAMMER INN: I løpet av 2024 forventer Storbritannia å innføre digital grensekontroll i samme stil som USAs ESTA-system. Foto: Dennis Stone/REX/NTB Vis mer
Publisert

Alle som har reist til USA de siste 10-12 årene har stiftet bekjentskap med ESTA-skjemaet (Electronic System for Travel Authorization), som man er nødt til å fylle ut før man får tillatelse til å besøke landet.

Her må man svare på en haug av personlige spørsmål (inkludert brukernavn på diverse sosiale medier) senest 72 timer før avreise og betale en drøy hundrelapp for å sende inn søknaden, altså langt mer omfattende enn det lille kortet man kunne fylle ut mens man satt på flyet tidligere, med adressen til hotellet og den slags.

Storbritannia vil følge etter

Storbritannia planlegger å innføre et lignende system innen utgangen av 2024, som vil gjelde for alle ikke-britiske/irske innbyggere uten visum eller immigrasjonsstatus.

Myndighetene i landet forventer å behandle 30 millioner søknader i året når ETA (Electronic Travel Authorisation) er innført.

Home Secretary i den britiske regjeringen (noenlunde tilsvarende Norges justis- og beredskapsminister), Priti Patel, tok mandag til orde for at ETA-ordningen vil gi Storbritannia langt bedre oversikt og kontroll over hvem som reiser inn og ut, melder BBC.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer