Reise til Storbritannia

Får USA-lignende system

Storbritannia planlegger å innføre digital grensekontroll innen utgangen av 2024. Fra da av må du fylle ut et elektronisk skjema før du reiser.

STRAMMER INN: I løpet av 2024 forventer Storbritannia å innføre digital grensekontroll i samme stil som USAs ESTA-system. Foto: Dennis Stone/REX/NTB
STRAMMER INN: I løpet av 2024 forventer Storbritannia å innføre digital grensekontroll i samme stil som USAs ESTA-system. Foto: Dennis Stone/REX/NTB Vis mer
Publisert

Alle som har reist til USA de siste 10-12 årene har stiftet bekjentskap med ESTA-skjemaet (Electronic System for Travel Authorization), som man er nødt til å fylle ut før man får tillatelse til å besøke landet.

Her må man svare på en haug av personlige spørsmål (inkludert brukernavn på diverse sosiale medier) senest 72 timer før avreise og betale en drøy hundrelapp for å sende inn søknaden, altså langt mer omfattende enn det lille kortet man kunne fylle ut mens man satt på flyet tidligere, med adressen til hotellet og den slags.

Storbritannia vil følge etter

Storbritannia planlegger å innføre et lignende system innen utgangen av 2024, som vil gjelde for alle ikke-britiske/irske innbyggere uten visum eller immigrasjonsstatus.

Myndighetene i landet forventer å behandle 30 millioner søknader i året når ETA (Electronic Travel Authorisation) er innført.

Home Secretary i den britiske regjeringen (noenlunde tilsvarende Norges justis- og beredskapsminister), Priti Patel, tok mandag til orde for at ETA-ordningen vil gi Storbritannia langt bedre oversikt og kontroll over hvem som reiser inn og ut, melder BBC.

– Vi vil få et langt klarere bilde av hvem som er her og hvorvidt de burde være her - og vi vil handle når de ikke burde det, sa Patel, som mener at ordningen vil gjøre det lettere å identifisere potensielle trusler før de ankommer grensen.

Storbritannias Home Secretary, Priti Patel. Foto: Hannah McKay/Reuters/NTB
Storbritannias Home Secretary, Priti Patel. Foto: Hannah McKay/Reuters/NTB Vis mer

Vil også gjelde transitt

Alle som planlegger et kortere opphold i Storbritannia blir i fremtiden nødt til å levere ETA-søknaden på forhånd, også de som kun mellomlander og skal videre.

Systemet vil i stor grad være basert på automatisert prosessering av søknadene, der mennesker først vil involveres i mer komplekse tilfeller.

For lengre opphold vil det være krav om visum.

Sannsynligvis vil det også koste penger, men prisen er ikke avklart. USA tar 14 dollar for ESTA-søknaden (ca 115 kroner med dagens kurs), mens Canada tar en femtilapp for sin tilsvarende løsning.

EU jobber med samme løsning

1. januar 2022 planlegger EU å lansere en løsning som i stor grad er den samme som den USA har og Storbritannia planlegger.

Den heter European Travel Information and Authorisation System (ETIAS) og skal etter planen være obligatorisk for innreisende innen utgangen av 2022.

Her må reisende fra land som ikke krever visum for innreise til Schengen-området (gjelder 62 land) fylle ut søknaden elektronisk før ankomst. Norge er for øvrig med i Schengen-samarbeidet, så nordmenn trenger ikke å tenke på dette for å besøke et EU-land.

Søknaden skal ta rundt ti minutter å fylle ut, og avgiften er 7 euro (~70 kroner) per søknad. Dernest er den gyldig i tre år eller til passet utløper, men man kan maksimalt oppholde seg 90 dager innenfor Schengen-området i løpet av 180 dager.

– Vi er nødt til å vite hvem som krysser grensene våre. På denne måten vil vi vite hvem som reiser til Europa før de i det hele tatt kommer hit, uttalte daværende EU-president, Jean-Claude Juncker, i 2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer