Fare for storstreik i hotelloppgjøret

Oslo (NTB-Tone Hertzberg): Det kan bli storstreik i hotell- og restaurantnæringen hvis partene i hotelloppgjøret ikke blir enige om en ny avtale innen onsdag morgen.

Publisert
Sist oppdatert

Riksmeklingsmannen har innkalt partene til ny mekling tirsdag, med frist til midnatt. De kan velge å mekle på overtid, men klokken 6 onsdag morgen er absolutt siste frist.

- Jeg håper å komme til en løsning, men vi er forberedt på storstreik, sier forbundsleder Eli Ljunggren i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet (HRAF) til NTB.

Hun mener det er opp til arbeidsgiverne å komme med et bedre tilbud.

- Vi er avhengige av at de strekker seg hvis det skal bli noen løsning, sier hun.

Før påske

HRAF og Reiselivsbedriftenes Landsforbund (RBL) avsluttet sin mekling før påske. Ledelsen i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet (HRAF) sendte forslaget ut på uravstemning uten å anbefale det, og 78,3 prosent av medlemmene sa nei. Meklingsmann Dag Stousland har innkalt partene til ny mekling tirsdag.

Forslaget hotell- og restaurantarbeiderne sa nei til, er et generelt kronetillegg på 1,50 og et lavlønnstillegg på 50 øre for arbeidstakere i bedrifter hvor gjennomsnittslønna ligger under 119 kroner timen. I tillegg kommer et såkalt garantitillegg på 85 øre.

Forbundsleder Eli Ljunggren mener tilbudet er 1 prosent dårligere enn det industrien fikk, og dessuten mener hun det inneholder altfor dårlige ordninger for å hindre såkalt sosial dumping.

Ikke mer å gi

- Vi stiller til mekling med det utgangspunktet at vi ikke har mer å gi, sier forhandlingsleder Jostein Hansen i RBL til NTB.

- Vi har meklet i det vide og det brede, og mange av våre bedrifter mener oppgjøret er i dyreste laget allerede, sier han.

Hansen håper likevel å unngå streik, og går ut fra at arbeidstakerne har samme ønske. Hotell- og restaurantarbeiderforbundet har streiket tre ganger de siste åtte årene.

I første omgang omfatter streiken forpleiningsarbeidere ved Aker Stord og Kollnes. Men HRAF varsler et større streikeuttak som vil ramme en rekke hoteller og serveringssteder over hele landet fra lørdag 15. mai.

tone.hertzberg@ntb.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer