Reiserestriksjoner

Fargeendring endrer forsikringsdekningen

Spania kan bli «rødt». Les hva det betyr for forsikringen.

FARESONEN: Spania er ett av landene i Europa som kan bli røde. Dette kan får store konsekvenser for forsikringsdekningen din. Foto: Shutterstock
FARESONEN: Spania er ett av landene i Europa som kan bli røde. Dette kan får store konsekvenser for forsikringsdekningen din. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert fått med deg at Spania står i fare for å gå fra grønt til rødt - altså at det kan bli mer enn 20 coronavirussmittede per 100.000 innbygger, som er grensa Folkehelseinstituttet (FHI) har satt for hvorvidt de skal gi grønt eller rødt lys for reiselystne nordmenn.

Spania lå lenge under 20-grensa med kun åtte smittede per 100.000 innbygger, men den nye smittebølga i Aragón og Catalonia gjorde at smittetallet eksploderte opp til 30,9 torsdag 23. juli, skriver NTB.

Andre europeiske land som ligger høyt med tanke på FHIs grense, ifølge tall fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDPC), er:

  • Belgia (18,5 smittede per 100.000 innbygger)
  • Østerrike (17,2 smittede per 100.000)
  • Storbritannia (14,1 smittede per 100.000)

Men, det er Spania som høyst sannsynlig blir rødmerket når regjeringen presenterer nye reiseråd fredag.

NYE REISERÅD: Her er landene du kan reise til. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Ber forsikringskunder være tilbakeholdne

Hva vil dette ha å si for nordmenn som enten har bestilt eller reist til Spania mens landet ennå var grønt?

Dinside har tatt en prat med Europeiske Reiseforsikring, Tryg og Fremtind og bedt dem svare på hva forsikringen (ikke) dekker ved følgende scenario:

Du bestiller og reiser til Spania mens det er grønnmerket, men det blir rødmerket mens du er der nede. Samtlige forsikringsselskap vi har snakket med sier at i dette tilfellet vil reiseforsikringen gjelde som normalt, inkludert medisinsk hjelp og eventuell hjemtransport ved sykdom, også coronavirus-relatert. Dersom det blir behov for evakuering fra landet, dekker forsikringen også dette så lenge landet var grønt da du reiste dit.

- Rådene vi gir våre kunder er å vise tilbakeholdenhet, selv om et land er grønt. Situasjonen er fortsatt ustabil og kan fort endre seg. Dersom smittesituasjonen endrer seg, må vi vurdere om det er forsvarlig å oppholde seg i landet frem til ordinær hjemreise eller det er behov for tidligere hjemreise, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg til Dinside.

Du bestiller reise mens Spania er grønt, men det blir rødt før du reiser. I dette tilfellet svarer alle tre forsikringsselskapene at de kun dekker avbestilling og refusjon av reisen, hvis flyselskapet eller reisebyrået ikke gjør dette. Velger du likevel å reise, vil forsikringen ikke dekker sykdom eller evakuering. Ordinære hendelser, som tyveri eller tapt bagasje på reisen, dekkes som vanlig av Fremtind, men ikke av Europeiske og Tryg.

- Hvis du velger å dra på rødt, altså trosse myndighetenes reiseråd, gjelder ikke reiseforsikringen. Da reiser du på egen risiko, og kan sitte igjen med millionregning hvis du eller noen i familien eksempelvis blir bestjålet, syk eller komme ut for en alvorlig ulykke, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i Europeiske til Dinside.

- Er landet rødt på avreisedato, gjelder ikke reiseforsikringen, også dersom landet blir grønt igjen mens du er der, sier Irgens i Tryg.

Du bestiller og reiser til Spania mens det er rødmerket. Her gjelder samme regler som over - trosser du reiserådene, er det kun ordinære hendelser som kan dekkes av reiseforsikringen, ikke nødvendigvis avbestilling (Europeiske dekker dette), sykdom eller evakuering.

- Bestiller kunder reise til et nylig rødmerket land, altså når landet faktisk er rødt, vil reiseforsikringen ha begrensninger. Da får du ikke dekket avbestilling, coronarelaterte hendelser eller evakuering beordret av UD, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind til Dinside.

- Det er landets status på bestillingsdato og/eller avreisedato som avgjør dekningen for vår reiseforsikring. Dersom landet er rødt på bestillingsdato, dekkes ikke avbestilling, sier Irgens i Tryg.

Selv om det er Spania som blir brukt i eksemplene over, vil samme praksis gjelde for andre land som går fra grønnmerket til rødmerket på grunn av smitteøkning, samt land det allerede er reiseråd mot.

REISE: Fra og med i dag er det mulig å reise til land EØS/Schengen-området uten å måtte sitte i karantene. Reporter: Marthe S. Lien Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Karantene og tapt arbeidsinntekt

Det er også verdt å merke at reiseforsikringen ikke dekker tapt arbeidsinntekt dersom du blir satt i karantene når du kommer hjem fra et rødmerket land.

- Vi dekker ikke tapt arbeidsinntekt ved karantene ved hjemkomst til Norge, hvis du ikke har ferie- eller fridager igjen å gjennomføre karantenen i, sier Clementz i Europeiske.

Nielsen i Fremtind sier at de heller ikke dekker dette scenarioet, men det gjør deres reiseforsikring aldri, coronavirus eller ei.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer