Farlig badevann i Italia

Giftige alger og brennmaneter har invadert italienske strender. Varmere vann har skylda.

Badegjestene holder seg klokelig unna.  Foto: Charis Tsevis
Badegjestene holder seg klokelig unna. Foto: Charis Tsevis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er august, og høysesong i Italia. Langs de italienske strendene mellom Roma og Genova pleier folk å ligge som sild i tønne på denne tiden. I år er strendene tomme.

Grunnen er en invasjon av giftige alger og brennmaneter. Algene forgifter til og med sjøluften. Derfor står solsengene langs strendene på vestkysten av Italia ubrukte, og turistnæringen taper millioner av euro.

Nervegass i lufta

Giftige alger av typen ostreopsis ovata har invadert en 150 kilometer lang strekning av Laziokysten. Døde fisk skylles opp på land, og badegjester bes holde seg unna, etter at flere hundre måtte få legebehandling etter møtet med algene. Symptomene er pusteproblemer, hudirritasjoner, svie i øynene, feber og hosting. De kommer enten etter direkte kontakt med algene, eller hvis du puster inn nervegiften algene slipper ut i luften.

Forskere sier at det er økte havtemperaturer som er skyld i den voldsomme algeforekomsten. Også i fjor ble strendene stengt på grunn av algeoppblomstringen.

Brennmaneter fra Afrika

Det er ikke bare algene som gjør sommerlivet surt i Italia. Det varme vannet har også ført til en opphoping av brennmaneter. De har kommet med varme strømmer fra Nord-Afrika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer