Farlig feriefyll

Nordmenn på ferie går på de samme blemmene år etter år. Men verden har blitt mer brutal enn tidligere, og det synes i statistikkene fra forsikringsbransjen.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Vi mener å merke at volden mot reisende har blitt mer brutal den siste tiden, forteller Emma Elisabeth Vennesland, informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring til DinSide.

- Det er flere stygge episoder enn før, og mye vold.

Vennesland kan sitere fra forsikringsrapporter om reisende som har fått ribbeinsbrudd etter veskenapping, om gassing på tog, om knivran og om overfall av taxikunder.

 • Dette må du passe deg for
 • Hellas er populært, men også et av landene der flest kommer ut for uhell, ulykker og andre skader. Foto: Karoline
  Hellas er populært, men også et av landene der flest kommer ut for uhell, ulykker og andre skader. Foto: Karoline Vis mer

  Skroll ned for mer.


  De fleste forsikringssakene i tilknytning til feriesesongen kommer fra Hellas og Spania. Dessuten er Tyrkia høyt oppe på statistikkene. Dette henger naturlig sammen med at dette er nordmenns foretrukne feriemål i sommermånedene.

  - Vi får også mange saker fra de tidligere østblokklandene. Russland, Tsjekkia, Polen og Bulgaria peker seg ut som land der reisende kan risikere å bli utsatt for uhell og vold. Dessuten ser det ut til at vi får flere skadetilfeller fra de tidligere baltiske.

  Fra verden for øvrig kommer det mange saker fra Thailand og Australia. Bak følger Kina og Hongkong. I Afrika ligger land som Tunisia, Egypt og Sør-Afrika høyt oppe på statistikkene. Både Thailand, Australia og Vietnam peker seg ut som spesielt trafikkfarlige.

  - Men vi mottar saker fra hele verden, til og med fra høyrisikoland som Sierra Leone der det neppe er veldig mange norske reisende, forteller Vennesland.

  Farlig moro

  Farlig feriefyll


  Volden mot reisende har blitt grovere, og det kan også bety at det har blitt farligere å være uvøren som turist. Den norske feriefylla fører for eksempel ikke lenger bare til hangover dagen derpå.

  - Vi har inntrykk av at en del saker har tilknytning til betydelig konsum av alkohol. Det kan få større konsekvenser å drikke mye nå, enn det vi så for noen år tilbake. Flere land har et forverret trusselbilde, og sterkt berusede turister er mer utsatt for overgrep, forklarer Vennesland.

  - Dessuten går ikke en sommer uten at noen faller ned fra balkonger på ferien. Noen ganger med tragisk utfall, forteller Vennesland.

 • Dette må du passe deg for på tur.
 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer