Farlig solkrem?

Svenske medier har stor fokus på solkrem, og advarer om farlige stoffer. Særlig når det gjelder barn. Skal vi slutte med solkrem?

Publisert
Sist oppdatert
Solen gjør ikke bare vondt ... Foto: Dag Yngve Dahle
Solen gjør ikke bare vondt ... Foto: Dag Yngve Dahle Vis mer

Farlig solkrem?

 1. Klær med solfilter


I svenske aviser leste vi tidlig i mai om farlige kjemiske stoffer i solkrem. Forskere i en svensk studie har funnet ut at huden tar opp betydelig mer av de kjemiske stoffene i solkrem enn man tidligere har trodd. Nå i slutten av mai viser en test publisert i svenske Föräldrar & Barn at halvparten av undersøkte solkremer for barn inneholder kjemiske stoffer som i for stor grad opptas i kroppen.

Kjemiske filtre vs fysiske filtre

Kjemiske solfiltre trekker inn i huden, og fungerer ved å absorbere UV-strålene. I fjor gikk miljøorganisasjonen Grønn Hverdag ut med advarsler mot kjemiske solfiltre på grunn av at flere av disse har hormonhermende effekter. Det er stoffene 3-Benzylidene Camphor (3-BC) og 4-Methylbenzylidene Camphor (4-MBC) som fremheves, og organisasjonen skrev i sin pressemelding at sistnevnte stoff av danske myndigheter anbefales kun for de over 12 år. Statens næringsmiddeltilsyn sitter på oversikten over hvilke stoffer som brukes i blant annet solkremer i Norge. De fremhever på sin side at det ikke er bevist at stoffene er farlige, og fremhever at risikoen for hudkreft sannsynligvis er større om man ikke beskytter seg.

Farlig eller ei, undersøkelsene fra Sverige antyder at kroppen tar opp større mengder av stoffene i de kjemiske filtrene enn hva man tidligere har trodd. Barn har tynnere hud enn voksne, og større hudoverflate i forhold til kroppsmasse, så det er naturlig å anta at kjemiske stoffer fra huden virker sterkere på barn. Mange anbefaler derfor at små unger bør smøres med solkremer som inneholder fysiske solfiltre. Virkestoffene i disse er for eksempel titaniumdioksyd, sinkoksyd og jernoksyd. Disse filtrene består av ørsmå pigmentkorn som legger seg utenpå huden og reflekterer UV-strålene.

Men hva om du ikke vil smøre inn barna? Det finnes badetøy og sportsklær med solfaktor 50 for barn!

 • Ikke glem øynene: Solbrillemote 2004: Porno for brillefetisjister
 • Se også flere tips for å unngå solbrenthet
 • Er solkremene farlig

  Les mer om solkremundersøkelsene hos Expressen og Aftonbladet.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer