Farlig solkrem?

Svenske medier har stor fokus på solkrem, og advarer om farlige stoffer. Særlig når det gjelder barn. Skal vi slutte med solkrem?

Publisert
Sist oppdatert

I svenske aviser leste vi tidlig i mai om farlige kjemiske stoffer i solkrem. Forskere i en svensk studie har funnet ut at huden tar opp betydelig mer av de kjemiske stoffene i solkrem enn man tidligere har trodd. Nå i slutten av mai viser en test publisert i svenske Föräldrar & Barn at halvparten av undersøkte solkremer for barn inneholder kjemiske stoffer som i for stor grad opptas i kroppen.

Kjemiske filtre vs fysiske filtre

Kjemiske solfiltre trekker inn i huden, og fungerer ved å absorbere UV-strålene. I fjor gikk miljøorganisasjonen Grønn Hverdag ut med advarsler mot kjemiske solfiltre på grunn av at flere av disse har hormonhermende effekter. Det er stoffene 3-Benzylidene Camphor (3-BC) og 4-Methylbenzylidene Camphor (4-MBC) som fremheves, og organisasjonen skrev i sin pressemelding at sistnevnte stoff av danske myndigheter anbefales kun for de over 12 år. Statens næringsmiddeltilsyn sitter på oversikten over hvilke stoffer som brukes i blant annet solkremer i Norge. De fremhever på sin side at det ikke er bevist at stoffene er farlige, og fremhever at risikoen for hudkreft sannsynligvis er større om man ikke beskytter seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer