Farlige vulkaner

Vulkaner utgjør alltid en risiko, men noen er farligere enn andre.

Publisert
Sist oppdatert

Geologisk museum på Tøyen i Oslo forteller på sine nettsider at det fins cirka 550 aktive vulkaner på jorda. Siden 1800 har det skjedd 19 vulkanutbrudd som har ført til mer enn tusen dødsfall, så det er ikke småkreftene som strømmer ut i jordoverflaten. En av de aller verste skjedde i 1902. Mount Pelee på Martinique i Karibia eksploderte, og i løpet av kun et par minutter ble de 28.000 innbyggerne i byen Saint Pierre utslettet.

Farlig, farligere, farligst

Vulkaner befinner seg som regel på grensene mellom klodens kontinentalplater, selv om det finnes enkelte unntak. Vulkanens farepotensiale bestemmes av flere forhold. Antall utbrudd, nærhet til bosetninger og lavatype.

"Trygge" lavaelverAvgir vulkanen lettflytende lava, betyr det at gassene i lavaen lettere unnslipper. De glødende lavaelvene er forutsigbare, og man kan lett unngå å bli rammet.

Denne typen lava kommer for eksempel fra Etna på Sicilia og Hawaiis vulkaner. Slike vulkaner er gjerne av typen skjoldvulkaner, lave og brede fjell.

StratovulkanerDen langt farligere vulkantypen er stratovulkaner med høye topper og bratte skråninger. Seig, sirupslignende magma inne i fjellet lar ikke gasser slippe ut så lett, og det kan føre til ansamlinger av gass og magma under stort trykk. På et punkt vil trykket bli så stort at det oppstår et vulkanutbrudd der selv toppen av vulkanen kan eksplodere og spre fragmenter. Eksplosjoner av denne typen kan også spre askeskyer høyt opp i atmosfæren, og sende brennende gasskyer ned langs vulkanens sider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer