Fartskontroll i skibakken

Sveitsiske skisteder innfører sivil fartskontroll for å få bukt med skadene.

Publisert
Sist oppdatert

Fartskontrollene er et middel i kampen mot stadig flere ulykker i skibakkene. Hvert år skades 70.000 alpinister i sveitsiske skibakker, flere av dem ganske alvorlige og enkelte medfører faktisk dødsfall.

Det er gjennomført krasj-tester med kollisjonsdukker lik de man bruker til å teste kollisjonssikkerheten i biler, som viser at det er svært risikofylt å kjøre raskere enn 30 kilometer i timen på ski. Fall i hastigheter høyere enn 50 kilometer i timen, kan være dødelig.

Fartskontrollene

Det er det statskontrollerte forsikringsselskapet Suva som har innført fartskontroll i skibakkene, sammen med store skisportssteder som St. Moritz, Zermatt, Andermatt og Davos, Kontrollen gjennomføres av sivile representanter fra skianleggene, som i skjul måler farten på skikjørerne med en håndholdt fartsmåler.

De som eventuelt blir tatt i høy hastighet vil ikke i første omgang bli bøtelagt, men bli tilsnakket av skianleggets eller forsikringsselskapets representanter, og få en opplysende leksjon i hvilken risiko de utsetter seg selv og andre for.

Les også:

Skikunster fører til skader og dødsfallDen dødeligste ekstremsportenPristest på heiskort i norske skisenter

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer