Fartskontroll i skibakken

Sveitsiske skisteder innfører sivil fartskontroll for å få bukt med skadene.

Publisert
Sist oppdatert

Fartskontrollene er et middel i kampen mot stadig flere ulykker i skibakkene. Hvert år skades 70.000 alpinister i sveitsiske skibakker, flere av dem ganske alvorlige og enkelte medfører faktisk dødsfall.

Det er gjennomført krasj-tester med kollisjonsdukker lik de man bruker til å teste kollisjonssikkerheten i biler, som viser at det er svært risikofylt å kjøre raskere enn 30 kilometer i timen på ski. Fall i hastigheter høyere enn 50 kilometer i timen, kan være dødelig.

Villmannskjørere som utsetter både seg selv og andre for fare, skal tas. Foto: colourbox
Villmannskjørere som utsetter både seg selv og andre for fare, skal tas. Foto: colourbox Vis mer


Fartskontrollene

Det er det statskontrollerte forsikringsselskapet Suva som har innført fartskontroll i skibakkene, sammen med store skisportssteder som St. Moritz, Zermatt, Andermatt og Davos, Kontrollen gjennomføres av sivile representanter fra skianleggene, som i skjul måler farten på skikjørerne med en håndholdt fartsmåler.

De som eventuelt blir tatt i høy hastighet vil ikke i første omgang bli bøtelagt, men bli tilsnakket av skianleggets eller forsikringsselskapets representanter, og få en opplysende leksjon i hvilken risiko de utsetter seg selv og andre for.

Les også:

Skikunster fører til skader og dødsfall
Den dødeligste ekstremsporten
Pristest på heiskort i norske skisenterVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer