Favoritt til sommeren

Detter er nordmenns førstevalg for sommerferien i år. Vær klar over fella.

FOLK FLEST: Nordmenn elsker å reise i eget land. Og slik blir det også i 2023. Foto: Odd Roar Lange
FOLK FLEST: Nordmenn elsker å reise i eget land. Og slik blir det også i 2023. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Den første store reiseundersøkelsen for nordmenns reiseønsker for 2023 er klar.

Og dersom du trodde at tida med Norgesferie som førstevalg over, så er det bare å tro om igjen. For Norge er nordmenns store reisefavoritt også til sommeren. Norsk reiseliv kan med andre ord glede seg igjen.

Det viser hovedbransjeorganisasjonen Virkes ferske undersøkelse «Reisepuls»

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Og svarene i undersøkelsen er tydelig:

Nordmenn er blitt kresne på hva de ønsker å bruke penger på, så kvaliteten må mange steder opp for at nordmenn skal bli fornøye.

Økonomien avgjør

Ferieplanene for 2023 preges sterkt av endringer i økonomien og at folk flest har fått mindre å rutte med.

- Resultatene fra undersøkelsen viser at mange er mer bevisste på eget forbruk og budsjettet er tilsynelatende strammere enn tidligere, forteller Virkes reiselivsdirektør Audun Pettersen til DinSide og fortsetter:

- Det er overraskende at reiselysten er såpass stor til tross for at privat økonomi er styrende for valg av ferier.

Helgeturer

Helgeturer går kraftig opp - til tross for strammere privatøkonomi. Normalt vil helgeturer og «ovale weekends» være det først kuttes når privatøkonomien blir utfordret. Av de som planlegger helgeturer vil 78 prosent tilbringe den i Norge.

Mange har i løpet av pandemien reist mye i et eget land, samt investert i fritidsboliger. Samtidig vil 37 prosent av de som planlegger helgetur, dra til utlandet, hovedsakelig til Danmark (38 prosent), Sverige (35 prosent) og Storbritannia (27 prosent).

Trygge valg

- Vi velger trygge og kjente feriedestinasjoner som også har vært populære tidligere år. Flere peker på at politisk stabilitet og trygghet på destinasjonen er styrende for valg av ferie neste år.

Resultatene fra Reisepuls-undersøkelsen som ble gjennomført i desember, viser at 66 prosent planlegger sommerferie for 2023 og formålet med sommerferien først og fremst er å være sammen med familie eller venner og rekreasjon/soling/bading.

Utfordringene

Antall nordmenn som skal på ferie er fortsatt høyt, men har sunket fra 73 prosent for 10 år siden.

- Hvordan vil reiselivet møte utfordringer knyttet til ferienedgangen?

- Vi ser at det er generelt stabile resultater sammenliknet med før coronaen.

I tillegg reiselivsnæringen endret mye av distribusjonen sin sammenliknet med for 10 år siden og tilbudet er større, samt mer variert og tilgjengelig.

Unngå fella

Når privatøkonomien blir utfordrende så vil planleggingshorisonten bli kortere og flere vil «sitte på gjerdet» og avvente ferieplanleggingen til seinere, tror Audun Pettersen.

Det betyr at mange kommer til å gå i ei klassisk felle. De venter for lenge med overnattingsbestillinger fordi de tror kapasiteten er «ubegrenset».

Men de siste somrene har vist at populære hytter, campingplasser og hotell fylles opp til siste seng. Det kan med andre ord bli dyrt å vente for lenge.

- Reiselivsnæringen vil fortløpende tilpasse tilbudet til etterspørselen. I tillegg vil nok næringen intensivere markedsinnsatsen i perioden framover.

Gjennomsnittshusholdningen planlegger å bruke 36 250 kroner på ferie i 2023, dette noe lavere enn i 2022, men er på nivå med budsjett for ferien i 2021, avslutter reiselivsdirektør Audun Pettersen i Virke

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer