Feite folk et mareritt for flyselskapene

Fedme koster flyselskaper dyrt fordi de krever mer plass, og mer drivstoff.

Publisert
Sist oppdatert

I 2000 viste utregninger gjort av American Journal of Preventative Medicine at den økende vekten til flypassasjerene ville koste den amerikanske luftfarten 275 millioner dollar (cirka 1,5 milliarder kroner!) i ekstra drivstoffkostnader, ettersom de måtte bruke 1.14 millioner liter drivstoff mer for å få flyene med tyngre passasjerer i luften.

Syv år senere har drivstoffpriseneøkt med 145 prosent, og dermed har kostnadensteget til 3,23 milliarder kroner, skriver The Australian.

Samtidig har flypassasjerene blitt enda feitere - og ikke bare i USA. WHO anslår at 1,7 milliarder mennesker er kraftig overvektige, flere enn antallet av verdens befolkning som er underernærte. Og fedmeveksten øker.

Flyselskapenes hodepine

Feitere passasjerer viser seg nå å være en stor økonomisk utfordring for flyselskapene. Medpassasjerer klager dersom de blir plassert ved siden av en som eser ut over flysetet.

I 2002 betalte Virgin Atlantic en kvinnelig passasjer 300.000 kroner etter at hun fikk blodpropp i brystet og muskelskader i leggene etter å ha blitt sittende ved siden av en ekstremt overvektig passasjer på en flytur mellom London og Los Angeles.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer