Fem feil med Oslo

Det er en rekke ting som gjør Oslo til en mindre attraktiv turistby.

Stine Okkelmo er reiseredaktør i DinSide. Foto: Per Ervland
Stine Okkelmo er reiseredaktør i DinSide. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo er en by turistene helst bør reise gjennom så fort som mulig, sa Jens A. Riisnæs til meg da jeg intervjuet ham om byturisme for Økonomisk Rapport for noen år siden.

- Folk har ikke peil på hva Oslo står for. La for all del turistene komme inn Oslofjorden, men send dem rett ut på Bygdøy og deretter rett på Bergensbanen. Oslo er en av verdens beste byer å bo i, men en forferdelig turistby, sa Riisnæs den gang.

Det er mange flere som mener Oslo ikke er særlig til by. Det merker vi hver gang vi skriver om Oslo her på DinSide. Debatten går som bare det mellom oslohaterne og osloelskerne.

Jeg er selv ektefødt oslojente, og kunne ikke tenke meg å bo i en annen by i Norge. Ingen norske byer kan skilte med det samme utvalget av kulturliv, uteliv, butikker, restauranter og barer og samtidig tilby sjø, strender og skjærgård og marka med sine stille skogvann, serveringshytter og skiløyper.

Men selv om jeg er veldig glad i Oslo, ser jeg at hovedstaden vår ikke er den flotteste turistbyen. Etter min mening er det flere ting som trekker ned.

1 - Oslo Sentralstasjonen og området rundtDet første som møter veldig mange turister som kommer til Oslo, er Oslo S og nederste del av Karl Johan. OK, nå tror du sikkert jeg skal male i vei om Plata og de narkomane som henger der, og ja, det er ikke ideellt at dette er det første som møter tilreisende. Men jeg synes faktisk selve sentralstasjonen er ganske gørr. Mørkt, lite lys, stygge nedganger til togperrongene og t-banen ... For turister som lander på lekre Gardermoen, og har fått med seg at Norge er et rikt land, må det virke litt merkelig at landets største jernbanestasjon er såpass kjip. Heldigvis skal Oslo S nå få en skikkelig ansiktsløftning. Utfra tegningene synes jeg det er vanskelig å forestille seg hvordan det vil se ut, men det kan i hvert fall ikke bli verre enn det er. (Se den nye sentralstasjonen på arkitekten Space Groups nettsider.)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.