Fem flyplasser stengt pga. streik

Oslo (NTB-André Lorentsen): Fem flyplasser ble stengt kl. 8 fredag morgen etter at meklingen mellom Avinor og de LO-organiserte flyplassansatte ikke førte fram.

Publisert
Sist oppdatert

Bergen lufthavn Flesland, Harstad/Narvik lufthavn Evenes, Molde lufthavn Årø, Mo i Rana lufthavn Røssvold og Mosjøen lufthavn Kjærstad er helt stengt som følge av streiken.

17.000 passasjerer vil bli rammet i løpet av dagen.

Til sammen 220 ansatte organisert i NTL og EL&IT-forbundet er tatt ut i streik.

I tillegg til de lufthavnene som nå tas ut i streik, vil også ansatte ved Kristiansund lufthavn bli tatt ut i streik fra og med midnatt 17. mai.

Også ansatte ved Oslo Lufthavn Gardermoen deltar i streiken, men her skal ikke streiken påvirke trafikkavviklingen nevneverdig.

Belag deg på kanselleringer og forsinkelser i dag og i morgen. Foto: Colourbox
Belag deg på kanselleringer og forsinkelser i dag og i morgen. Foto: Colourbox Vis mer


Stor avstand

Det var stor avstand mellom forhandlingspartene. At streiken var et faktum, ble klart ved 4.30-tiden natt til fredag.

- Partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, sier riksmeklingsmann Svein Longva.

- Vi kan bare konstatere at vi ikke lyktes med å nå fram i forhandlingene. Hovedkravet var en lønnsutjevning i forhold til sammenlignbare grupper i Avinor. Det kravet ble ikke innfridd, dermed ble det brudd, sier Lise Olsen, LO Stats forhandlingsleder under meklingen til NTB.

B-lag

- Våre medlemmer har i mange år hatt inntrykk av å være et B-lag i Avinor. En systematisk forskjellsbehandling fra arbeidsgivers side har ført til at 220 ansatte nå er i streik, sier hun.

Avinor beklager at det ble streik

- Avinor beklager sterkt de konsekvensene streiken vil få for flyselskaper og passasjerer. Både samfunnsmessige og økonomiske vurderinger gjorde det umulig for oss å imøtekomme kravene fra de tillitsvalgte, sier konsernsjef Sverre Quale.

Opptrapping

Om det ikke blir noen løsning, blir streiken trappet opp ytterligere allerede fra tirsdag 20. mai. Da blir 158 ansatte ved Oslo Lufthavn, Alta lufthavn, Leknes Lufthavn, Sandnessjøen lufthavn, Sogndal lufthavn, Svolvær lufthavn og Stavanger lufthavn tatt ut i streik.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer