Hva er kvoten inn i Norge?

Fem kvoteregler du bør kunne

Det lønner seg å kunne disse reglene når du skal handle i utlandet eller på taxfree.

TAXFREE: Husk at du ikke kan handle her om du kun har vært på dagstur til utlandet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TAXFREE: Husk at du ikke kan handle her om du kun har vært på dagstur til utlandet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å holde oversikt over kvotereglene for kjøp av alkohol og tobakk i utlandet, kan være en utfordring. Dessuten er det ikke alle regler du kanskje kjenner like godt til.

Ettersom mange nordmenn velger å tilbringe vinterferien utenlands, er det greit å holde tunga rett i munnen dersom du handler denne typen varer i Spania, Sverige eller på Gardermoen på tur hjemover. Her er fem ting du bør være klar over, før du fyller handlekurven:

#1: Denne alkoholen kan du kjøpe så mye du vil av, uten å tenke på kvoten

Velger du å ta med mer enn kvoten over grensa på vei hjem, risikerer du saftige bøter fra Tolletaten. Men det er kanskje ikke alle som er klar over at du kan handle enkelte alkoholholdige varer utenom kvoten – og dermed kjøpe så mange liter du vil?

Dette gjelder alkohol som inneholder mindre enn 2,5 % alkohol, som øl og cider med en lav alkoholprosent.

#2: Ingen taxfree på dagsturer

Dinsides Kristin Sørdal viser deg hva som er nytt på Oslo lufthavn Gardermoen, som nå har åpnet alle sine nye pirer, butikker og spisesteder! Vis mer

Reiser man ut og inn av landet på en og samme dag, kan man ikke gå bananas på taxfree når man er vel tilbake på norsk lufthavnjord:

For å handle taxfree må du nemlig ha vært borte i mer enn 24 timer.

Husk likevel at du kan handle på eksempelvis et supermarked i et annet land, og ta med det kvoten tillater hjem til Norge. Også generelt kan det være billigere på supermarked i utlandet, enn å handle på taxfreebutikken.

Det er også greit å være klar over at verdigrensa på dagsturer, altså hvor mye det du handler er verdt, er på 3.000 kroner på en dagstur, mens den er på 6.000 kroner om du er borte lenger.

#3: Vin, ikke brennevin

Det er ikke gull alt som glitrer, og det er ikke nødvendigvis sprit alt som ser ut som det.

Forskjellige likører, som den populære taxfree-varen Baileys, er et godt eksempel på dette. Alkohol som inneholder maks 22 prosent regnes nemlig som vin i alkoholkvoten. Dermed kan du ha med deg opptil 4,5 liter av denne typen alkohol, hvis du ikke kjøper tobakk og brennevin i tillegg.

#4: 2 gram snus mer enn kvoten

Bruker du snus, er det greit å være klar over hvor grensa går for hvor mye du kan kjøpe med deg hjem. Snuskvoten er nemlig 250 gram per person, og bruker du helst «slim»-varianten, må du holde tunga rett i munnen:

Tre rør, som altså inneholder flere pakker snus av denne varianten, veier 252 gram, 2 gram mer enn det som er tillatt. Dermed kan du kun kjøpe to rør av denne snus-sorten, selv om du da er et godt stykke unna 250 gram. Men på taxfreebutikkene får du ikke tak i enkeltpakker med snus, til å fylle opp kvoten med.

#5: Du må være over 20 år for å handle på Systembolaget

I Norge kan man kjøpe vin på Vinmonopolet fra fylte atten år. Men som de fleste av oss har oppdaget er det flere ulikheter mellom norske og svenske regler, også på alkoholfronten. Der kan du nemlig ikke handle noe som helst på deres vinmonopol, som går under navnet Systembolaget, før du fyller 20 år. Kjekt å vite før harryturen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer