Fem veier til billigere ferie

Lavprisflygning har eksplodert. Selv om noen har problemer, popper tilbudene opp. Og dessuten er det ikke bare i luften det blir billigere.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Fem hete tips guider deg ut på billigferie, og i år er sjansene bedre enn noen gang før. Fly til lavpris, billigere charterferier og flere tilbud for spesielle grupper reisende.

Fem tips

For den smarte, den fleksible og den som er rask i avtrekkeren, er det billigferier i sikte hele året. I tillegg til at charteroperatørene lover lavere priser i år enn i fjor, lønner det seg å vite når du skal jakte, og hvor du skal jakte.

Hvordan jakte på årets billige ferie? Illustrasjonsfoto: Rune Olafsen Foto: Rune Olafsen
Hvordan jakte på årets billige ferie? Illustrasjonsfoto: Rune Olafsen Foto: Rune Olafsen Vis mer


 1. Billigste årstid

 2. Utnytt sesongsvingningene

 3. Skoleferien avgjør feriedatoen

 4. Hvordan få kampanjebilletter?

 5. Reis til billige land

Årstid og trender

Vår og høst er tradisjonelle lavprisperioder for deg som reiser med pakkeselskaper til tradisjonelle sydendestinasjoner, med godt utvalg og mye restplasser ledig. I fjor så vi at den billigste perioden var fra august og frem til høstferien.

Desember og januar er billigst for deg som reiser sydover i vinterhalvåret. I vinter var desemberreisene langt billigere enn vi har sett tidligere. I år ser vi dessuten at restplassprisene har vært langt lavere i mars og april enn tidligere år.

 • Slik var restplassprisene i fjor

  Få uker var billigste reise dyrere enn 2.500 kroner, og store deler av året fant vi reiser som kostet under 2.000.

 • Pakketurtilbudet svinger med etterspørselen. Før jul ble både Kanariøyene og Egypt solgt til lavpris helt inn i feriedagene. I fjor sommer var det jevnt med gode tilbud til Spania, og litt mindre til Hellas enn året før (men langt fra lite). Trender avgjør hva operatørene tilbyr, og hva du og andre kunder kjøper. Satser du på de litt mindre inne-destinasjonene, er sjansene større for gode kjøp. Har operatørene overvurdert markedet, kan du få billige tilbud i siste liten.

 • Se vår illustrasjon over prisutviklingen på restplassreiser i 2001
 • Paal Fure om årets reisetrender
 • Utnytt sesongene

  Charterselskapenes vintersesong betyr færre reisemål og færre flyseter. Den varer fra oktober til april. I begge ender overlapper det imidlertid med sommerkatalogens tilbud, som går til langt flere destinasjoner. I disse periodene har du ekstra mye å velge i. Det betyr gjerne et godt utvalg av reiser til mange reisemål, og relativt lave priser både i katalog og for restplassjegeren. I år ser vi at lavprissesongen har strukket seg ekstra i vårmånedene på grunn av krig og sykdomsfrykt som stopper mange fra å reise.

 • Følg med på restplasstilbudet, du kan også få varsling på SMS
 • Skoleferien

  Barnas ferie er tradisjonelt dyrere enn andre perioder. Du må betale mer for å reise midt i juli enn i slutten av august. Det koster mer å velge seg påsken fremfor andre vårdager.

  Men også nordmenn har blitt mer fleksible når ferieslagplanen legges. Økt oppmerksomhet om tilbudene i naboland, flere feriedager og flere lavprisselskaper, har gjort oss tregere til å bestille. Dermed blir tilbudet også større for den som hopper på i siste liten. Selv om turoperatørenes prislister gir signal om at ferietid er dyrt, så ser vi at det går an å skaffe billige reiser i skoleferien om du tar sjansen på å vente. Det har vært tilfelle blant annet i fjorårets juleferie. Helt inntil få dager før julaften 2002, var det mulig å kjøpe julereiser til Syden for under 2.000 kroner. Også i fjor sommer så vi at augustprisene på restplasser falt tidligere enn året før. (Som du ser mer om ovenfor.)

  Et tips er å reise fra Sverige, når nordmenn flest har ferie. Du tjener både på at det ikke er samme høysesongprising der, og på valutaforskjellen så lenge den norske krona er sterk i forhold til den svenske.

 • Når er skoleferiene? Her får du svar for inneværende skoleår.

 • Spar tusenvis av kroner - kjøp familieferien i Sverige
 • Harryshopping av flybilletter
 • Sterling er et av selskapene som har etablert seg i det norske markedet i 2002, og som har bidratt til lavere priser og større konkurranse i luften.
  Sterling er et av selskapene som har etablert seg i det norske markedet i 2002, og som har bidratt til lavere priser og større konkurranse i luften. Vis mer


  Kampanjejakt

  2002 var billigselskapenes store år. Det har også medført at de store flyselskapene har satset tyngre mot fritidsmarkedet. Det igjen betyr at vi kan fråtse i kampanjepriser på flyreiser. For å utnytte kampanjene best mulig må du følge med på annonsering, i media og på de aktuelle selskapenes nettsider. Mange tilbyr deg å sende e-post med ferske tilbud. Det kan lønne seg for å komme først til billigbillettene.

 • Høsten 2002 var tiden for kampanjer

 • Finner vi billigbillettene? Her er testen

 • Er nettbillettene billigst? Vi har testet

 • Guide til billigfly
 • Reis dit det er billig å leve

  Mali, Laos, Nigeria - verdens billigste land. Reiser du dit det er billig å bo, spise og leve, gjør det ikke så mye om selve reisen koster mye. Statens reiseregulativ gir tipsene som guider oss til de billige, og hjelper oss å styre unna de dyre landene.

 • Verdens billigste land
 • Dette er en oppdatert utgave av artikkelen som første gang ble publisert 3. januar i år.

  Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer