Femiferie

Norske jenter drar gjerne på tur uten gutta.

Publisert
Sist oppdatert
Ut på tur, far er sur! Flere kvinner velger å la far være hjemme.

Foto: Lene Finnestad Foto: Lene Finnestad
Ut på tur, far er sur! Flere kvinner velger å la far være hjemme.

Foto: Lene Finnestad Foto: Lene Finnestad Vis mer


- Kvinner reiser mer alene fordi de ser at det gir dem mye tilbake. De er også mer handlekraftige og setter ut i liv det de har lyst til, sier daglig leder i reiseselskapet Jomfrureiser, sjefsjomfru Charlotte Ehde-Eliassen til DinSide.

Jomfrureiser tok i fjor med seg cirka 2.000 norske kvinner på tur. I år lager det snart tolv år gamle selskapet turer til blant annet Jaipur, Baden-Baden og Selje.

Fru Ole Brumm

Men det at jenter i større grad reiser alene, betyr ikke at ikke ektemenn og barn settes på sidelinja:

- Kvinner tar for seg som Ole Brumm: de tar ferie med barn, barnebarn og ektemenn i fellesferien. Deretter reiser de alene utenom høysesongen. Dette ser vi klart av salget vårt, sier Ehde-Eliassen.

- Jeg savnet selv et reisearrangement med vekt på trim og egenpleie. Jeg tenkte at jeg er jo ikke så spesiell at det kun er meg som vil ha et slikt tilbud og satte derfor i gang i 1992, sier sjefsjomfruen Charlotte Ehde-Eliassen.

Ifølge Statistisk sentralbyrå reiser norske kvinner mer enn før: Kvinnene stod bak 52 prosent av 5.4 millioner ferieturer.

- Det har sammenheng med at vi har fått bedre økonmi, mener Ehde- Eliassen.

Et knippe ferske undersøkelser viser blant annet følgende:

 • Kvinner står for 72 prosent av alle forbruksskjøp
 • 60 prosent av studentene ved universitetene er jentene.
 • Sju av ti reiser bestilles av kvinner
 • Kvinner inntar Internett: En brukerundersøkelse på Braathens internettsalg viser at 54 prosent av kundene er kvinner. Også hos Star Tour er kvinnene i flertall på charterselskapets internettbutikk.
 • Kilde: Star Tour, Boarding, Dagbladet.

  - Etter å ha reist rundt ser jeg at norske kvinner ligger langt foran europeiske kvinner hva selvstendighet angår. Det er ikke mange aktører innen vår nisje i Europa, sier Ehde-Eliassen. - Jeg opplever at mange kvinner ser misunnelig på oss.

  Et raskt besøk på kvinner og reise (viajes/mujeres) på spansk Google resulterer i kun ett relevant treff.

  Fjols på ferie?

  Spa, gudinnejakt, meditasjon og akvarellkurs? Flere av reiseoperatørene som spesialsyr jentereiser legger vektlegger egenpleie, meditasjon og såkalte selvutviklingskurs. Er dagens jenter selvopptatte navlebeskuere? DinSide Reise spurte det amerikanske reisebyrået Sacred Journeys for Women.

  - Mange av de som reiser med oss er karrierekvinner, mødre, kunstnere, politisk aktive og ikke minst verdensvante. De vil gjerne ha noe mer enn enn den ferdiglagede reisepakken man får servert. Jeg vil også si at jeg synes vi tilbyr nye tanker og utfordringer, sier Alauren O'Dell, daglig leder i Sacred Journeys for Women til DinSide Reise.

  Men nye trender innen reisebransjen til tross: enkelte synes at det å ha mannlig selskap er vel så trivelig:

  - Hadde jeg hatt mye penger og ferie hadde jeg kanskje reist på tur med en reisearrangør som lager turer for jenter. Men jeg synes det er hyggelig med gutter på ferien, sier Elise (27).

 • Her er jentenes egne reisebyråer

 • Les!

  Jentenes villeste reisehistorier
  Jenter alene farlig?
  Slik realiserer du reisedrømmen
  Induvidualist eller rævdilter?
  BOK: Lykke på reisen
  BOK: Jentenes verste reisekatastofer
  BOK: Over alle grenser
  Reisespesialisten som fikser ferien


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer