Fengslende ferie

Se og opplev fengslende historier, i gamle fengselsmuseer.

Publisert
Sist oppdatert

Her kan du gå i sporene til gamle kjeltringer eller oppleve lidelsene til politiske fanger, i nedlagte fengsler og fangehull.

Fem fengslende steder fra California til Sør-Korea.

Fangeøya i Trondheim

Munkholmen fungerte som Trondheims rettersted i gammel tid. Det er knyttet noen groteske historier til denne epoken av øyas historie - som den om Håkon Jarl og trellen Kark som ble drept og fikk hodene sine satt på nidstang. Dødsdømte ble fraktet ut til holmen og hengt – og ble gjerne hengende i galgen flere dager, til skrekk og advarsel.

Denne aktiviteten ble flyttet rundt 1100, da det ble etablert et Benediktinerkloster her. Dette ble flyttet da øya ble erklært statsfengsel i 1680. Munkholmen fungerte som fengsel helt til 1850. Her satt straffanger og politiske fanger, lang unna København. Den mest kjente fangen var den danske greven Peder Schumacher Griffenfeld. Han ble sittende i 18 år, og det var dype spor i cellegulvet etter hans rundgang i kjellercellen gjennom alle disse årene. Sporene ble imidlertid fjernet under en modernisering på 1850-tallet.

Det er omvisning på holmen åtte ganger daglig i sesongen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer