Ferie med mening

Det finnes mange muligheter til å kombinere ferien med meningsfullt arbeid. Og slike reiser er ikke bare for unge.

Publisert
Sist oppdatert

Lei av å ligge på stranden hele ferien? Lyst til å reise og oppleve noe helt annet? En ferie med mening, kanskje?

Å reise til utlandet for å jobbe frivillig kan være løsningen for deg som ikke er fristet av nok en typisk sydenferie. Det finnes et utall muligheter, og du kan reise nesten overalt i verden.

Det er vanligvis ungdom i tjueårene som reiser ut for å jobbe frivillig, men det er fullt mulig for deg som er eldre å gjøre det samme.

Du kan reise over hele verden for å jobbe som frivillig. Liv Bolsø valgte sitt andre hjemland, India.
Foto: Privat Foto: Liv Bolsøs private bilder
Du kan reise over hele verden for å jobbe som frivillig. Liv Bolsø valgte sitt andre hjemland, India.
Foto: Privat Foto: Liv Bolsøs private bilder Vis mer


- Det er aldri noe rett eller galt tidspunkt å jobbe som frivillig på, det viktigste er at man er forberedt på et møte med en ny kultur, og at man ønsker å hjelpe andre, sier Maria Rossi i x-plore, som sender folk avgårde til frivillige prosjekt over hele verden.

Det samme mener Atlantis Utveksling, som i år har sendt ut nesten 30 frivillige over 55 år.

- De siste årene har vi merket en økende interesse blant de over 30 år, og særlig blant de over 55, sier Solfrid Hanna fra Atlantis Utveksling.

Hun tror det ikke er så mange i denne aldersgruppen som er klar over mulighetene for å reise ut og jobbe som frivillig, men sier trenden er økende.

Sitt livs opplevelse

60 år gamle Liv Bolsø dro i høst til India for å jobbe med psykisk utviklingshemmede barn. Det ble hennes livs opplevelse.

- Det var helt topp, jeg anbefaler alle å gjøre noe slikt, sier Bolsø.

Hun valgte India fordi hun ser på dette som sitt andre hjemland. For 33 år siden fikk hun et indisk fadderbarn, og hun har vært i India flere ganger for å besøke henne. Hun reiste til og med ned for å være med i fadderdatterens bryllup, og har nå et "barnebarn" oppkalt etter seg.

- Jeg har hjerte for de svake, og gleden ved å hjelpe gir meg så mye.

I jobben med å passe de psykisk utviklingshemmede barna, var det viktigste å gi omsorg. Bolsø hadde ingen er faring med slik type arbeid tidligere.

- Det viktigste var å gi kjærlighet, sier hun.

- Hele oppholdet var en fantastisk opplevelse. Jeg bodde med en lokal indisk familie, og fikk se hvordan de lever, gikk kledt som dem, og ble behandlet som om jeg var en i familien.

I løpet av det en måned lange oppholdet fikk hun også med seg Taj Mahal, ridetur på elefant og et besøk til Tibet.

- Det er så mange i min aldersgruppe som ikke tør å reise slik, men jeg ble tatt vare på hele veien. Hvis du har lyst, så er det bare å reise, oppfordrer Bolsø, som godt kunne tenke seg en ny tur.

- Jeg så mye fattigdom, men jeg lærte etterhvert å se skjønnheten i fattigdommen, hvis du skjønner hva jeg mener. Vi er så rike i forhold til dem, men de er likevel lykkelige.

Hva kan du gjøre?

Kunne du tenke deg å jobbe frivillig med dyr som disse? Å jobbe i dyrereservat er veldig populært.
Kunne du tenke deg å jobbe frivillig med dyr som disse? Å jobbe i dyrereservat er veldig populært. Vis mer


Hva slags arbeid du gjør, avhenger av hvilke interesser, utdannelse eller arbeidserfaring du har.

- Du som journalist kunne for eksempel jobbet med kommunikasjon ved et av de lokale prosjektene, mens en sykepleier eller sykepleierstudent kunne jobbet med et vaksineprogram. Vi prøver å jobbe med de frivillige og finne prosjekter som passer for dem og deres erfaringer, forklarer Rossi i x-plore.

Det er vidt forskjellig hvor lenge folk er borte når de skal reise og jobbe frivillig. Noen er bare borte en måned, mens andre er borte opptil 1 1/2 år. Da dreier det seg for eksempel om langsiktige prosjekter i Argentina, der de frivillige jobber med miljøvern, mikrokreditt eller menneskerettigheter i lokale prosjekter.

- De som reiser til Namibia for å jobbe i et dyrereservat, blir der vanligvis i 4-8 uker, men de får likevel en opplevelse for livet. Drar du på safari, sitter du i en jeep full av tyskere, amerikanere og andre turister, og ser dyrene på avstand, mens hvis du jobber i et reservat, jobbert du tett på dyrene, og hjelper dem tilbake i det fri, sier Rossi.

Er du veterinærstudent eller veterinær, kan du til og med få være med å operere på dyrene.

Både x-plore og Atlantis Utveksling opplever at det er arbeid med dyr eller barn og ungdom som er mest populært. Å jobbe med dyr man bety å jobbe i reservat som nevnt over, eller andre prosjekt som går på vern av truede dyr eller biologisk mangfold. Å vokte skilpaddeegg er ett eksempel.

Å jobbe med barn og ungdom kan enten bety at du underviser på en skole, hjelper til med unge funksjonshemmede, jobber på barnehjem eller er med å bygge en skole, for eksempel.

Betaler for å jobbe

Prisen for å reise ut og jobbe frivillig varierer avhengig av hvor du vil dra, og hva du vil gjøre. En måned ved et reservat i Namibia koster cirka 20.000 kroner, inkludert kost og losji, men ikke flybilletter. En måned i India, der du jobbe med barn, koster cirka 11.000 kroner inkludert kost og losji, men ikke flybilletter. Reiser du til noen av landene i Sør- og Mellom-Amerika, er det vanlig at et spanskkurs er inkludert i prisen. I de fleste tilfeller inngår et bidrag til prosjektet i prisen du som frivillig betaler. Disse bidragene hjelper til å holde prosjektene gående.

Du må ikke arrangere oppholdet gjennom organisasjoner som x-plore eller Atlantis Utveksling.

- Du kan organisere det selv, men mange tør ikke det, i hvert fall ikke første gangen de reiser ut, sier Hanna.

- Når du reiser gjennom en organisasjon har du et støtteapparat rundt det, du får informasjon om oppholdet på forhånd og oppfølging underveis.

Minner med mening

Her er noen eksempler på frivillig arbeid:

 • Jobbe i barnehjem, barnehage eller barneskole
 • Jobbe i et dyrereservat
 • Jobbe med forskjellige helseprogram
 • Undervise i engelsk
 • Jobbe med miljøvern, dyrevern, biologisk mangfold
 • Utbedre lokal infrastruktur (vannforsyning/sanitærsystemer osv.)

 • Hva er det som motiverer folk til å reise til utlandet og jobbe frivillig? I mange tilfeller kunne de jo reist på en fet ferie for pengene i stedet?

  - Den største motivasjonen er at de ønsker å oppleve et land på en annen måte enn vanlig ferie. Jeg har selv vært i Guatemala og jobbet frivillig. Jeg bodde hos en lokal indianerfamilie og ble med moren på jobb i jungelen hver dag. Du får en helt annen opplevelse og blir kjent med lokalbefolkningen på en helt annen måte, sier Rossi.

  - Noen har vært på ferie i Sør-Afrika, og bodd på fine hoteller og opplevd solsiden av landet, men likevel innsett at Sør-Afrika har mye fattigdom, og villet reise tilbake for å jobbe som frivillig. Noen har også en drøm om å redde verden, enda så klisjéaktig det høres ut. Men det nytter. Deltagerne våre kommer tilbake med smil rundt munnen og venner for livet, og mange drar tilbake igjen til prosjektene de har jobbet på.

  Til Ghana som engelsklærer

  Sommeren 2005 dro den da 21 år gamle Vidar Temte til Ghana for å jobbe som lærer ved en barneskole i en liten landsby sør i landet. Han hadde sommerferie fra studiene ved Politihøyskolen, og var i Ghana i to måneder.

  - Jeg hadde hatt samme sommerjobb ved Dyreparken i Kristiansand seks år på rad, og hadde lyst til å gjøre noe annet. Egentlig var det veldig spontant. Jeg leste om å jobbe frivillig på nettet, og syntes det hørtes spennende ut.

  Temte underviste engelsk og matte til barn i 4. klasse. De var mellom 10 og 15 år, avhengig av om foreldrene hadde tatt dem ut av skolen for å jobbe eller ikke.

  - Må man være spesielt god i engelsk eller matte for å kunne undervise slik du gjorde?

  - En av lærerne på skolen jeg underviste hadde dårlig erfaring med en tidligere frivillig som ikke kunne så godt engelsk. Jeg er glad for at jeg kunne engelsk ganske bra, så jeg følte at jeg kunne lære barna det de trengte å vite.

  Temte synes det beste med oppholdet var folkene han møtte, og muligheten til å bli kjent med den ghanesiske kulturen.

  - Jeg bodde hos en vertsfamilie, og det var utrolig spesielt. De bodde veldig enkelt, i et hus med blikktak, så det var ganske annerledes enn hjemme. Det var en stor familie med mange barn, og det var morsomt å se hvordan barna der gledet seg over helt andre og enklere ting enn norske barn, sier Temte.

  - Du droppet altså sommerjobben til fordel for å jobbe som frivillig i Ghana. Så i stedet for å tjene penger den sommeren, brukte du i stedet penger på å jobbe gratis?

  - Ja, men de pengene jeg kunne tjent på en sommerjobb hadde jeg likevel bare brukt på andre ting den sommeren. Jeg føler at jeg fikk veldig mye igjen for å reise til Ghana, sier Temte.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer