Feriefavoritten slår alarm

Reiser du hit, må du kanskje regne med å bruke ditt eget dusjvann om igjen.

RUSTER SEG: Tørkeforholdene i Spania har forverret seg betydelig gjennom sommeren og høsten. Foto: Shutterstock / NTB
RUSTER SEG: Tørkeforholdene i Spania har forverret seg betydelig gjennom sommeren og høsten. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Mange nordmenns feriefavoritt, Costa del Sol i Spania, sliter stort med vannmangel, skriver flysmart24, som omtalte saken først.

Nå vurderer de derfor å ta gjenbruk til nye høyder.

Bekymringen vokser

Frykten sprer seg blant hotellene på Costa del Sol, hvor tørken truer med å skape store utfordringer - ikke bare for husholdninger, men også for den essensielle turistindustrien.

Bekymringen for framtida har ført til at hoteller og restauranter allerede har lagt strategier for å håndtere vannkrisen som vokser stadig.

Hotellene er nemlig redde for at nyheten om lave vannivåer i reservoarene skal skremme bort europeiske turister - som kan velge andre destinasjoner for ferieoppholdene sine.

Vi går mot nytt år, og i den anledning har vi sett på hvor mange feriedager man får i 2024. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Har planlagt tiltak

En av strategiene inkluderer resirkulering av dusj- og badevann etter rensing. For å sikre nok vann til matlaging og kaffemaskiner vil kafeer og restauranter også implementere egne vanntanker.

De er også bekymret for tilstrekkelig vann til oppvask og renhold gjennom dagen, og tar derfor grep for å sikre at tjenestene opprettholdes til tross for knappe vannressurser.

Disse planlagte tiltakene kommer i forkant av den kommende turistsesongen, med påsken bare uker unna.

Fra og med mandag skal vanntrykket i byen Fuengirola reduseres om natta for å regulere forbruket, skriver flysmart24.

Dette betyr at enkelte områder i byen vil oppleve vannmangel gjennom nattetimene - et ytterligere tegn på den alvorlige situasjonen som preger Costa del Sol.

Alarmerende lavt

Det er ikke bare Costa del Sol som sliter med vannmangel.

Vannmengden på Gran Canarias reservoarer har sunket til et alarmerende lavt nivå, og i gjennomsnitt er fyllingsgraden bare på sju prosent av den totale kapasiteten, skriver Canariavisen.

I 2018 var reservoarene fulle med over 25 millioner kubikkmeter vann. Også der går vannmangelen ut over innbyggerne.

Også den finske avisa Iltalehti melder om vannmangel i Sør-Spania.

- Du kan ikke vaske hjemme fordi det praktisk talt ikke kommer vann fra rørene. Det er heller ikke vann i toalettskålen, sier Joni Immonen, som bor i Fuengirola til den finske avisa.