Feriehus ble bordell via Airbnb

Oslo-mann leide ut boligen til en "turist" som viste seg å være prostituert.

MISBRUKES: Airbnb lar deg finne steder å bo over hele verden, for eksempel via mobilen. Men ikke alle har det samme ærendet. En kvinne som leide en leilighet i Oslo brukte den mest trolig til prostitusjon. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Airbnb.no
MISBRUKES: Airbnb lar deg finne steder å bo over hele verden, for eksempel via mobilen. Men ikke alle har det samme ærendet. En kvinne som leide en leilighet i Oslo brukte den mest trolig til prostitusjon. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Airbnb.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide har flere ganger omtalt tjenesten Airbnb. Nettstedet lar fastboende leie ut boligen sin til turister, slik at du kan tjene en slant som boligeier, eller få et rimeligere sted å bo som turist.

Les mer: Slik leier du ut sengen til turister via Airbnb

Problemet er bare at man ikke vet nøyaktig hvem leieboerne er. I høst kom det frem at to svenske kvinner leide ut sin leilighet i Stockholm til prostituerte, uten å vite det. Da kvinnene kom hjem hadde politiet raidet boligen, og tilbake lå kjønnshår og en plastpose full av brukte kondomer.

Nå kan DinSide fortelle at noe lignende har skjedd i Norge.

"Ikke bekymre deg!"

– Kvinnen sa at hun skulle besøke søsteren sin, og trengte et rolig sted fordi hun måtte studere. Hun virket som helt vanlig jente, forteller en mann som foretrekker å være anonym til DinSide.

Han hadde hørt at Airbnb kunne være en fin biinntekt, og dette skulle bli hans første forsøk. Mannen sov over hos sin kjæreste, og leide ut leiligheten i Oslo til "den helt vanlige jenta"; en Airbnb-bruker som hadde gode tilbakemeldinger på profilen sin. Mannen hadde naturlig nok en sunn skepsis til hvem som skulle få lov til å bo i leiligheten, men hun svarte godt på alle spørsmålene hans.

– Du må ikke bekymre deg, jeg skal passe på leiligheten din, sa kvinnen til mannen på spansk.

HYGGELIG: Profilen til kvinnen som mest sannsynlig brukte leiligheten til prostitusjon har en hyggelig profil, og leier selv ut leiligheter i Oslo. "Jeg er sosial, utadvent, livlig og elsker å være ute" skriver kvinnen, som opprinnelig skal være fra Sør-Amerika, på engelsk. Foto: Airbnb.no
HYGGELIG: Profilen til kvinnen som mest sannsynlig brukte leiligheten til prostitusjon har en hyggelig profil, og leier selv ut leiligheter i Oslo. "Jeg er sosial, utadvent, livlig og elsker å være ute" skriver kvinnen, som opprinnelig skal være fra Sør-Amerika, på engelsk. Foto: Airbnb.no Vis mer


Men da dagen var kommet og hun ankom leiligheten sammen med mannen, jobbet det to elektrikere utenfor leiligheten. Dette bekymret henne.

– Hvor lenge skal de jobbe her? Jeg trenger ro til studeringen! klagde hun.

Mannen skulle snart forstå den virkelige grunnen til at hun ble nervøs.

15 menn på fem timer

Dagen etter ringte nemlig mannens mobil, og på tråden var borettslagets øverstkommanderende.

– Hva har skjedd i leiligheten din i det siste? spurte styrelederen, og fortsatte:

– Elektrikerne rapporterte om stor trafikk av menn. De talte rundt 15 menn fra klokken 9 til 14, og naboen din har hørt masse sexlyder. Dette virker som prostitusjon.

Mannen stakk sporenstreks fra kontoret til leiligheten, spent på hva som ventet. Heldigvis hadde ikke boligen fått noen synlige skader, etter det som nødvendigvis må dreie seg om et feriehus som bokstavelig talt ble bordell over natta. De eneste sporene etter aktiviteten var to oppbrukte doruller og en rar flekk på en gardin.

Nøklene lå i postkassen, akkurat som avtalt, men selv om alt tilsynelatende var på stell valgte mannen å gi leiligheten en grundig vask.

– Det virker som hun er profesjonell og gjemmer sine spor, sier mannen til DinSide.

Han har ikke kontaktet Airbnb, kvinnen eller politiet ennå, da han frykter represalier fra miljøet rundt den/de prostituerte. DinSide har derfor valgt å ikke kontakte kvinnen han leide ut leiligheten sin til, og holder også henne anonym.

Les også: Karibisk resort selger solferie med dame på kjøpet

Ukjent for politiet

Mannen frykter også å bli straffet for å ha leid ut leiligheten til en prostituert. For ifølge straffelovens paragraf 202 kan utleier bli straffet om boligen har blitt brukt til prostitusjon. Det kalles "hallikbestemmelsen".

Straffeloven § 202: "Hallikbestemmelsen"

 • Den som
 • a) fremmer andres prostitusjon eller
 • b) leier ut lokaler og forstår at lokalene skal brukes til prostitusjon eller utviser grov uaktsomhet i så måte,
 • straffes med bøter eller fengsel inntil 5 år.

 • Men loven sier samtidig at man må ha vært klar over bruken, eller vist "grovt uaktsomhet" ved å ikke forstå det. Med andre ord: Har du leid ut boligen din til prostituerte uten å vite det, har du ikke gjort noe ulovlig. Men om du blir klar over virksomheten, gjør du noe ulovlig om du fortsetter å leie den ut.

  – Så du har ingenting å frykte ved å komme til politiet, påpeker politiadvokat Line Steen Presthus i seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo til DinSide.

  Den prostituerte har heller ikke noe å frykte, da det ikke er ulovlig å være prostituert. Det er heller ikke ulovlig å leie en leilighet for å ligge med menn mot betaling uten at utleier vet om det. Likevel ønsker politiet å få vite om slik aktivitet, både for kartlegging og for å avdekke eventuelle bakmenn.

  – Vår kilde frykter represalier fra eventuelle halliker om han går videre med saken. Har han grunn til det?

  – Vi aner ingenting om hvem han har leid ut til. Men jeg har aldri hørt om at det har skjedd, svarer politiadvokaten.

  Presthus har jobbet med menneskehandel og prostitusjon siden 2007, men har heller aldri hørt om at tjenester som Airbnb misbrukes på denne måten. Samtidig er hun ikke overrasket. Presthus mener politiet har jobbet offensivt mot utleiemarkedet og gjort bransjen flinkere til å unngå problemet, noe som kan ha ført til større vansker for de prostituerte.

  Les også: Verdens ni mest harry turer – "diskotek og horehus vegg i vegg"

  UKJENT: Politiet i Oslo er ikke kjent med at prostituerte misbruker tjenester som Airbnb for å lage "gledeshus". Men det overrasker dem ikke. Foto: PER ERVLAND
  UKJENT: Politiet i Oslo er ikke kjent med at prostituerte misbruker tjenester som Airbnb for å lage "gledeshus". Men det overrasker dem ikke. Foto: PER ERVLAND Vis mer


  – Det er veldig vanlig at utleier ikke er kjent med at det foregår prostitusjon der. Det er nesten det vanligste. Ingen som leier forteller at de har tenkt til å bruke den til prostitusjon, sier Presthus.

  Har boligen din blitt misbrukt må du fortsatt følge vanlige regler for å få kastet ut leieboeren. Og politiet ønsker ikke at utleiere begynner å diskriminere folkegrupper i frykt for at de skal skape et sexsalgshus.

  Forferdet Airbnb

  I San Francisco i USA sitter representanter for Airbnb og rister på hodet. De hevder tjenesten blir brukt til rundt 50.000 overnattinger hvert eneste døgn, og at slike tilfeller er "utrolig sjeldne".

  – Vi ble forferdet da vi hørte om dette, sier kommunikasjonssjef Kim Rubey i Airbnb til DinSide.

  Gjennom brukeranmeldelser av profilene, kommunikasjonsløsninger, 24-timers kundeservice og en egen sikkerhetsavdeling mener amerikanerne at de gjør det de kan for å forhindre misbruk. Men skulle det likevel skje uhell har de en garantiordning som kan gi utleier erstatning på opptil én million dollar, eller 5,6 millioner kroner. Og blir noen av brukerne anklaget for å være omreisende prostituerte, risikerer de utestengelse fra tjenesten.

  Kunne du tenke deg å leie ut boligen din til turister?

  Stem: (Avsluttet)
  Nei(69%) 980
  Ja(27%) 382
  Gjør det allerede! (4%) 59
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  – Jobber dere noen gang med politiet?

  – I noen få tilfeller blir vi kontaktet, og da prøver vi alltid å hjelpe så godt vi kan, svarer Rubey.

  Airbnb vil gjerne at Oslo-mannen kontakter dem, noe han foreløpig ikke har gjort. Han bærer nemlig ingen nag til tjenesten, og slapp unna hendelsen uten skader.

  – Men vil du bruke Airbnb igjen?

  – Borettslaget sa jeg kunne leie ut, så lenge jeg var ekstremt nøye med å velge ut folk. Og hvis noe skjer, er jeg ansvarlig, svarer mannen.

  – Men jeg tror jeg var veldig uheldig denne gangen og at dette ikke er en vanlig opplevelse. Dette betyr gode penger for meg, så jeg tror jeg kommer til å ta risikoen igjen.

  Les også: Slik bodde Mayliss Blix og venninnen to uker i Hong Kong uten et rødt øre

  Ville du tatt risikoen? Eller har du kanskje en liknende historie? Stem over og hør fra deg under artikkelen!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer