Ferieidyll endte i frustrasjon: - Uforståelig

Barnefamilien fikk en marerittaktig avslutning på ferien etter at de ble nektet adgang på flyet. Dette til tross for at billettene var i boks.

STRANDET: Familien var nødt til å tilbringe en natt på Gardermoen, etter at de ble nektet adgang på direkteflyet hjem. Foto: Privat
STRANDET: Familien var nødt til å tilbringe en natt på Gardermoen, etter at de ble nektet adgang på direkteflyet hjem. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Dramatikken var til å ta og føle på da Simon Barfoed, kjæresten Louise og deres to barn skulle hjem til Danmark fra Italia.

Det som skulle være en bekymringsfri reise hjem fra Milano til København med SAS, endte opp som et surt kapittel for dem og deres to sønner, på henholdsvis ni og 12 år.

Familien hadde tidligere sjekket inn på nett og var klare for hjemreisen 1. august.

Men da de var en time unna flyplassen, kom sjokkbeskjeden: Flyet deres var kansellert.

Fikk ingen forklaring

Kaoset fortsatte da de ankom flyplassen. Avgangen sto fortsatt som planlagt på informasjonstavla, og de kunne til og med se koffertene sine bli lastet om bord.

Likevel ble deres egen innsjekking avslått uten forklaring, til tross for at andre passasjerer fikk gå om bord.

- Vi spurte hvorfor, for flyet sto på tavla og folk sjekket inn. Men det fikk vi ingen forklaring på. Vi kunne bare ikke komme med, fortalte Simon Barfoed til Ekstra Bladet, som omtalte saken først.

RYSTET: Den danske familiefaren Simon Barfoed hevder at de brukte omkring 29 timer på å komme seg fra Piemonte til København. fra Foto: Privat
RYSTET: Den danske familiefaren Simon Barfoed hevder at de brukte omkring 29 timer på å komme seg fra Piemonte til København. fra Foto: Privat Vis mer

Forvirringen eskalerte ytterligere da familien fikk beskjed om at deres 12 år gamle sønn var ombooket til en seinere flyging samme dag, mens resten av familien måtte fly over et døgn seinere fordi at flyet var overbooket.

Årsaken var at sønnen hadde ungdomsbillett, som de ikke kunne kjøpe sammen med de andre billettene.

- Det er uforståelig for meg at man kan drive en virksomhet der man bevisst overbooker seter på fly, uten å ha full kontroll over de andre som blir igjen i et annet land, sier familiefaren til Dagbladet.

Ble nektet hotell og mat

Etter flere opphetede samtaler med SAS, ble de til slutt tilbudt en alternativ reiserute via Oslo, med et tidlig fly til København morgen etter. Spørsmål om kompensasjon og overnatting ble ifølge familiefaren møtt med kalde skuldre fra flyselskapets side.

- Vi spurte om å få hotell og mat, men ble nektet det, hevder Barfoed.

Han forteller at de flere ganger ba om å få snakke med en leder i SAS.

- Det var tydelig at de ansatte ikke forsto alvoret i saken i det hele tatt. Vi ble ikke møtt med forståelse for situasjonen SAS selv hadde satt oss i, forteller familiefaren.

Innrømmer brudd på retningslinjer

Pressesjef i SAS Danmark, Alexandra Lindgren Kaoukji, innrømmer at situasjonen ble håndtert feil.

- Slik skal det ikke være. Det er ikke i tråd med våre retningslinjer at en 12-åring skal fly alene, sier hun til Ekstra Bladet.

Selv om pressesjefen innrømmer at hun har hatt problemer med å identifisere nøyaktig hvem som gjorde hva i forløpet, påpeker hun at det er SAS sitt ansvar å sikre at deres retningslinjer følges, uansett om det er egne ansatte eller markedsansatte.

- Alt dette finnes skriftlig, så personen som nektet dem dette har rett og slett feilet. Det eneste jeg kan gjøre er å beklage dypt, sier Kaoukji til den danske avisa.

Fortsatt ikke blitt kontaktet

Familien måtte tilbringe natta på knallharde flyplassbenker i Oslo.

- Jeg forstår ikke at SAS ikke har klare prosedyrer for å håndtere slike situasjoner. Vi måtte tilbringe flere timer på flyplassen uten å vite hva som ville skje. Det var bare vi som måtte ta tak i problemet SAS skapte, forteller Barfoed.

Han prøvde også å få tilbake bagasjen deres, mens kjæresten hadde timelange samtaler med forskjellige SAS-ansatte, hevder han.

Ifølge SAS sine egne retningslinjer, har familien nå rett til å klage og kreve en «nektet ombordstigning kompensasjon».

Pressesjefen i SAS Danmark forsikrer at de vil granske saken nøye og sørge for at liknende situasjoner unngås i framtida.

- Det ser ikke ut som at SAS har lært leksa sin, for vi har fortsatt ikke blitt kontaktet av dem. Jeg synes rett og slett at de bør stenge «butikken», sier den oppgitte familiefaren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer