Ferien ødelagt av bagasjerot

Ferieturen ble spolert da Ryanair rotet bort bagasjen og brukte fem dager på å finne den igjen. Mari (19) reiste England rundt uten koffert, mens kofferten fikk en liten rundtur i Norge uten eieren.

Publisert
Sist oppdatert

Ferien ødelagt av bagasjerot

 1. Dette tar du i håndbagasjen


Bagasjerot uten sidestykke hos billigflyselskapet Ryanair spolerte deler av Maris Englandstur i vinter. (Mari ønsker ikke å stå frem med fullt navn.) Det hele startet da Mari fløy med Ryainair fra Torp til London en fredags morgen. Bagasjen kom ikke frem, og Mari fikk beskjed om å ringe Ryanair senere på dagen.

Som sagt så gjort. Mari ringte Ryanair senere samme dag. En representant for selskapet sa at de ikke visste hvor kofferten hennes var, men at de skulle ringe henne så snart den dukket opp. Maris far, på sin side, kontaktet Ryanairs serviceagent på Torp, for å høre om de visste hvor kofferten var. Men Maris koffert var ikke på flyplassen i Sandefjord heller.

Lørdag dro Mari videre til Leeds - fremdeles uten bagasje. Igjen kontaktet hun Ryanair, og fikk beskjed om at de skulle ringe med én gang bagasjen dukket opp. Det gjorde den ikke. Det ble søndag, og siden Mari ikke hadde hørt noe tok hun på ny kontakt med Ryanair. Resultat? Kofferten var fremdeles borte vekk.

Mandag reiste Mari tilbake til London (fremdeles uten koffert) og tok på ny kontakt med Ryanair. Det viste seg at bagasjen sto på Torp alikevel. Om ikke Mari bare kunne hente den neste søndag på Torp når hun skulle hjem?

Ingen koffert

Synes du flyselskapenes rutiner ved bortkommet bagasje er gode nok? (Avsluttet)
Tja. Historier som dette viser at det er klare mangler med selskapenes rutiner.(38%) 59
Ja. Selskapene er latterlig uforsiktige med tingene mine!(28%) 44
Nå må vi slutte å syte. Det er menneskelig å feile.(21%) 33
Vet ikke. Bagasjen min har aldri blitt borte.(13%) 21
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det ville Mari ikke, og hun ble til slutt fortalt at bagasjen ville bli levert på døren på onsdagen - men de kunne ikke fortelle henne når. Hun fikk versågod sitte og vente om hun ville ha bagasjen sin mens hun fortsatt var i London.

- Jeg prøvde å foreslå at de kunne sende den med sitt siste fly til London samme kveld, eller ihvertfall på en av sine tre avganger dagen etter, men det kom ikke på tale. Da fikk jeg slengt tilbake at "passet det ikke på onsdag, måtte jeg vente til fredag", sier Mari.

Norge rundt?

Maris far tok igjen kontakt med Torp, der de kunne fortelle at nå var kofferten sendt til Gardermoen og et courierselskap der. Den ble altså ikke sendt med et av Ryanairs fly til London, men fløy fra hovedflyplassen med et annet selskap.

Ikke første gang

- Kofferten kom på onsdagen. Klokken fire. Da hadde jeg sittet hjemme hos søsteren min og ventet nesten HELE dagen, sier Mari oppgitt. - Det er ikke gøy å bruke så mye tid av ferien sin på å lete opp tingene sine!

Og søster Stine var ikke mindre sinna og frustrert.

- Søsteren min var bagasjeløs i England i fem dager! Ingen ydmyke beklagelser eller særlig forståelse for hvor kjedelig dette er ble uttrykt fra Ryanairs side, sier Stine.

Hun kan imidlertid føye til historiens eneste morsomme vending. Da Mari endelig ble gjenforent med kofferten så kureren seg forundret rundt i gangen på leiligheten. - Men her har jeg da vært før? Er det flere av dere som har fått forsinket bagasje?

Det viste seg han hadde vært der et par måneder før, med en annen koffert som hadde forsvunnet på en Ryanairflyvning. Sist gang var det storesøsters bedre halvdel som måtte tilbringe halvparten av Londonferien uten medbragt bagasje.

Forsikring

Mari hadde heldigvis standard reiseforsikring hos Gjensidige og fikk utbetalt 2.000 kroner som skulle dekke de mest nødvendige behovene hennes mens hun ventet på bagasjen.
- Supert med penger, men det holder ikke til alt man trenger en hel uke, sier Mari.

Og vi forstår så inderlig godt. Hvem har vel lyst til å tilbringe en uke i motemetropolen London med kun et par sko og et skift klær?

Men det kunne vært verre. Tenk om det hadde vært viktige medisiner, papirer eller lignende som forsvant? Her er noen kjappe tips til hva du bør ha med deg i håndbagasjen i tilfelle det er du som mister bagasjen din neste gang.

Best i test?

"Ryanair er nummer 1 blant flyselskapene med lavest antall tapt bagasje," heter det i en pressemelding fra selskapet. De har sammenlignet selskapets egne tall med data fra bransjeorganisasjonen Association of European Airlines. Dataene er kontrollert av Civil Aviation Authorities i England.

Ryanair rangerer på topp på sin egen liste, med kun 0,63 mistete kolli per 1.000 passasjerer. Til sammenligning mister SAS 10,6 og Lufthansa 17,9 kolli per 1.000 passasjerer.

Les mer!

 • Selskapene som roter bort bagasjen din.
 • Forsinkelser og tapt bagasje på klagetoppen
 • Vi glemmer for millioner
 • Spesialbagasje krever sitt - hva gjør du med golfkøllene, sykkelen, barnevognen og rullestolen?
 • Hva kan du ta med om bord, og hva er forbudt?
 • Vekt koster. Hva må du betale for overvekt på flyene?

 • Kostbare kilo
 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer