Hytte ved sjøen er en uoppnåelig drøm for mange. Særlig ved de tettetst befolkede områdene i landet.
Men ferie ved sjøen trenger ikke være av det kostbare slaget. Takket være et nettverk av overnattingssteder langs kysten, som er samlet under 15 ulike kystleder langs norskekysten, er fyrvokterboliger, naust, kysthus, tidligere militære bygninger og fine hytter gjort tilgjengelig for overnatting for folk flest.
Og på toppen av det hele: for en rimelig penge.
Man kan få leid fine feriesteder helt i vannkanten for bare noen hundrelapper i døgnet. Og hva er mer romantisk enn en sommerkveld ved fjorden når vinden stilner av og sola går ned i havet?

Hva med å leie Norges minste utleiehytte, Startbua, ytterst på moloen på Hvasser i Færder kommune?
Besøksfyrene
- Gjennom historien har Norge hatt fyrstasjoner 226 steder langs kysten. I dag har 120 av disse status som besøksfyr, og en rekke av dem kan man overnatte ved, sier «fyrsamler» og forfatter Per Roger Lauritzen, som ved hjelp av kajakk og robåt har besøkt flere titalls besøksfyr i Norge.

Kan bli ny SAS-streik
Resultatet fra turene har endt i bøkene «Norske Fyrstasjoner» og «Fyrene i Oslofjorden», til glede og inspirasjon for andre som vil vite mer om Norges spennende fyrhistorie.
Kortreist glede
- Kortreiste fyrbesøk er et gode. Og for meg, som bor i Asker, er Fyrsteilene ved Nesoddlandet den nærmeste muligheten. Her finner man en populær kystledhytte i den gamle fyrvokterassistentboligen, som nå er tilgjengelig for utleie gjennom Oslofjorden Friluftsråd.
Og Fyrsteilene, som ligger en kort rotur fra fastlandet på Nesodden er en av sommerens attraktive utleiesteder. For 1500 kroner per natt er feriedrømmen din. Her kan man følge cruiseskip, danskebåten og Kielferga seile forbi like utenfor. Det samme gjør et stort antall småbåter i indre Oslofjord.

Nå er det slutt
Størst i Norge
Bak de 15 kystledprosjektene står Friluftsrådenes Landsforbund, Forbundet Kysten, Den Norske Turistforeing og Norsk Fyrhistorisk Forening.
Og Kystled Oslofjorden er det største og mest omfattende nettverket av enkle, rimelige overnattingsmuligheter langs kysten. Oslofjorden Friluftsråd administrerer utleie av mer enn 60 ulike eiendommer fra indre til ytre Oslofjord.

Og – selv om mange utleiehytter er populære, så er det fortsatt mulighet til å leie seg inn for sensommeren.
Ledig på fyret
- Ja, det er ledig kapasitet. Vi har fått på plass muligheten til å sjekke ledig kapasitet per uke på våre nettsider, noe som gjør det enkelt å se hvor det er ledig.
Etter skolestart er det ganske mange steder der det er mulig å få seg en dag eller to eller tre, sier Anne Christine Næss, som er rådgiver for Kystled Oslofjorden til DinSide.
- De aller fleste stedene har vi en begrensning på tre dager per booking, og de fleste hyttene har sesong til og med høstferien, så det er fortsatt gode muligheter til å få seg en kystledtur nå på sensommeren.
Flere hytter er åpne ut oktober, og så har vi hytta Bestemorstua som er åpen hele året.
Mindre enn fjoråret
- Vi sitter ikke på helt oppdaterte tall akkurat nå, men tallene fra juni forteller at det har vært høyt trykk, selv om det kanskje ikke var fullt så høyt som de siste to somrene.

Topp sommerbilder med mobilen
Litt lavere tall kan sannsynligvis forklares med det som har vært av reiserestriksjoner de to siste årene, tror Anne Christine Næss .
At ikke alt er helt fullt, betyr altså at de fortsatt er mulig å sikre seg et opphold de kommende ukene.
De mest populære utleieobjektene ved Oslofjorden er det gamle trefyret Homlungen på Hvaler i Østold og Rødstua som ligger tre meter fra sjøjakten på Nesoddtangen. Begge disse hadde 100 prosent belegg gjennom skoleferien.
- Men det er mange hytter som har hatt nesten like høyt belegg, blant annet Færder fyr Signalboligen, Vestli, Bestemorstua og Strømtangen fyr.
Nye av året er Elverhøy ved Vansjø og sluseassistentboligen ved Haldenvassdraget.
Klare for neste år
1. juli i år åpnet Lågøya vest for Fagerstrand på Nesodden for allmennheten. Men foreløpig bare for bading og rekreasjon, ikke overnatting.
Den var, inntil Sparebankstiftelsen DNB kjøpte hele øya, i mars 2022, eid av Circle K Norge. Selskapet bruke øya som feriested for sine ansatte. Og planen var opprinnelig å selge 21 hytter hver for seg.
Men i stedet er øya åpnet for alle. Og fra neste år kan man også leie hyttene på Lågøya gjennom Friluftsrådet.

- Grunnen til at vi venter med å starte utleie til neste år er at vi må få på plass et driftssystem som også tar vare på unike naturforekomster på øya. DNT Oslo og omegn og Oslofjordens Friluftsråd har sammen har fått i oppdrag å sørge for at øya kommer allmennheten til gode, fortsetter Anne Christine Næss.
Dersom du vil leie en kystledhytte fra Oslofjorden Friluftsråd neste år, må du smøre deg med litt tålmodighet.
- Bookingåpning for alle hyttene for neste år starter sannsynligvis i midten av februar, som tidligere. Datoen er ikke endelig bestemt, men blir publisert god tid i forveien, sier kystledrådgiveren.