Sommerferie i Norge

Feriere i Norge?

Les om du bør unngå de mest populære reisemålene i sommer - og om man bør forvente begrensninger med tanke på hvor man kan dra.

BESØKE FJORDENE? De norske fjordene er det mange som ønsker å oppleve. Kanskje oppfyller de også FHIs reiseråd om avstand til andre? Her fra Sognefjorden. Foto: NTB Scanpix
BESØKE FJORDENE? De norske fjordene er det mange som ønsker å oppleve. Kanskje oppfyller de også FHIs reiseråd om avstand til andre? Her fra Sognefjorden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2020 er året hvor sydenturene etter alt å dømme blir erstattet med ferier i nærområdet - eller kanskje til de norske reisemålene du alltid har hatt lyst til å se, men aldri har prioritert?

Det vil si - hvis situasjonen tillater at vi drar på sommerferie.

Hvis svaret på dette er ja, bør vi frykte et fullt Sommer-Norge?

Håper på Norges-ferie

Vi har spurt Helse- og omsorgsdepartementet om nordmenn kan regne med at det blir greit å reise innenlands når skoleferien begynner, og om det kan bli snakk om begrensninger av smittevernhensyn på hvor man kan reise.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen sier til Dinside at folk bør forberede seg på at sommerferien må tilbringes hjemme, eller i alle fall innenfor Norges grenser.

- Jeg håper vi skal være i en situasjon til sommeren der nordmenn får muligheten til å oppleve Norge som sitt ferieland. Norge er et flott land å feriere i! Men helt hvordan sommeren vil bli, er vanskelig å spå nå. Dette vil være avhengig av smittesituasjonen vi befinner oss i til sommeren, sier Erlandsen.

Er ferie «unødvendig reisevirksomhet»?

Ernst Kristian Rødland, overlege ved Folkehelseinstituttets avdeling for smittevern og beredskap, sier til Dinside at ferie er en tid for å slappe av – men at man ikke kan slappe av når det gjelder de generelle smittevernrådene.

Selv om det nylig kom nye reiseråd fra Folkehelseinstituttet, hvor målet nettopp er å begrense smitte, understreker Rødland at rådene stadig vil endre seg.

- Vi vil fortsatt vurdere fortløpende om man må stramme inn eller slippe opp når det gjelder råd og tiltak, sier Rødland.

Generelt vil han også i sommer oppfordre om at man i så stor grad som mulig begrenser reisevirksomhet, og unngår unødvendig reisevirksomhet.

- Vil ikke en feriereise kunne defineres som unødvendig reisevirksomhet?

FHIs siste generelle reiseråd

  • Er du syk skal du ikke gjennomføre fritidsreiser, heller ikke til hytta. Da skal du være hjemme.
  • Du skal heller ikke reise eller dra på hytta når du er i karantene. Det eneste unntaket er når du er uten symptomer, og opphold på hytta er eneste måte å unngå nær kontakt med et covid-19-sykt hustandsmedlem.
  • Reis hjem, dersom tilstanden tillater det, hvis du blir syk mens du er på hytta eller på reise.
  • Ikke foreta reiser eller aktiviteter som gir økt risiko for at du får behov for redningstjenesten eller helsetjenesten.
  • Unngå kollektivtransport når det er mulig.
  • Sørg for å overholde helsemyndighetenes oppfordring om 2 meters avstand til andre i dine omgivelser. Vær i størst mulig grad bare sammen med dem du er sammen med til vanlig og er på reise med.
  • Unngå trengsel i butikker som er dimensjonert for færre mennesker. Ta om nødvendig med det du trenger hjemmefra.
  • Sjekk nettsiden til kommunen du skal reise til for å finne ut om de har lokale restriksjoner eller råd som er relevante. Du bør ikke belaste kommunen med å ta kontakt med dem for å sjekke dette ut, eller be om unntak hvis kommunen har lokale restriksjoner eller råd, men forholde deg til disse.

- Det kan man filosofere rundt. Men for veldig mange er en ferie ganske nødvendig for å få rekreasjon og for å få hvilt seg, ikke minst med tanke på den spesielle situasjonen vi befinner oss i, sier Rødland.

Generelt anbefaler han de som planlegger sommerferie om å ha de generelle smittevernsrådene om eksempelvis å holde avstand til andre, i bunn.

Man bør også tenke på at det helst skal være mulig å komme seg tilbake til kommunen man bor i dersom man blir syk. Og er man syk må man holde seg hjemme – ved enhver form for symptomer, påpeker Rødland.

Han legger til at det å reise på ferie kan gjøres på mange måter.

- En ferie som innebærer mindre kontakt med andre mennesker, vil være bedre i den situasjonen vi er i, sier han, og legger til at man kanskje kan velge et område hvor det normalt ikke er så mange.

Ikke overfylt

Med utgangspunkt i at det blir mulig å feriere i Norge, har vi spurt Innovasjon Norge, som står bak tjenesten Visit Norway, og Turistforeningen, om de tror det kan bli overfylt av norske turister på enkelte reisemål i sommer.

Innovasjon Norges reiselivsdirektør, Bente Bratland Holm, tror ikke det er fare for at populære reisemål i Norge blir fulle av folk nå når nordmenn flest skal feriere her hjemme.

Dette fordi veksten som har vært de siste årene på sommeren skyldes internasjonale gjester. Dessuten har nordmenn i stor grad bodd i hytter og hos bekjente, og har dermed ikke betalt for overnatting på hotell eller liknende.

Heller ikke Turistforeningen frykter at det kan bli mer folk på enkelte turområder enn det normalt er om sommeren.

- Selv om det vil bli flere nordmenn i fjellet i sommer enn tidligere år, uteblir utenlandske turister, og dermed tror vi at det totalt sett jevner seg ut, sier kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen til Dinside.

Hit ønsker mange å reise

Ett av reisemålene hvor Innovasjon Norge ser av søk at mange ønsker å dra til, er Lofoten.

- I Lofoten har det være litt trangt de siste somrene, sier Holm, samtidig som hun legger til at Lofoten er bra dimensjonert med kommersielle overnattingsplasser.

Mange nordmenn søker også på fjordregionen i Vest, der Holm ikke frykter sommerkaos.

- Fjord-regionen er jo stor og med mange muligheter påpeker Holm.

Når det gjelder Sørlandet, mener Holm at denne regionen har en fordel, ettersom 85 prosent av de gjestene Sørlandet har hatt tidligere, har vært nordmenn.

- Her har de posisjonert seg stort sett utelukkende på barnefamilier, men i år må vi ta alle mulige forbehold – vi vet jo ennå ikke hvilke tilbud som åpner i sommer, sier Holm og viser til permitteringer og stengte virksomheter.

Utforsk landet

Samtidig oppfordrer Innovasjon Norge-direktøren nordmenn til å tenke alternativt og utforske landet sitt med nye briller - ikke minst om man ønsker å unngå mye folk.

- Det er så mange perler rundt omkring, hvor det ikke er så mange mennesker og hvor du kan ha følelsen av å være litt for deg selv, sier Holm.

Turistforeningen oppfordrer også folk til å tenke litt nytt og gjøre 2020 til året der man trer litt ut av sitt vante område.

- Det finnes så enormt mye å velge i i landet vårt, og Norge har nok av områder der det er langt mellom turgåerne, understreker Stephansen.

- Kontakt hotellene

I en normal sommerferie er hele to tredjedeler av gjestene norske, ifølge Holm i Innovasjon Norge, men de legger igjen to tredjedeler av pengene på utenlandsreiser.

- Nå slår vi et slag for at du ikke bare ferierer i Norge, men også bruker pengene her. I sommer må vi få i gang økonomien, bidra og bruke litt penger på ferien i Norge. Husk, dette blir årets «sydenferie», oppfordrer Holm, som dessuten anbefaler at man tar kontakt med aktuelle hoteller for planlegging av overnatting.

- Hvis hotellene får bookinger, da vil de åpne og tilpasse driften etter forskriftene som fins. De fleste har en ambisjon om å åpne, og bestillinger kan være med og bidra til dette, tror Holm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer