Festspillene - årets høydepunkter

HYGGELIG LESING: Vi har kost oss med programmene for både Festspillene og Nattjazz. Her er noe av det du kan oppleve under Festspillene de neste ti dagene.

Publisert
Sist oppdatert
Holley Farmer og Lisa Boudreau fra det New York-baserte Merce Cunningham Dance Company. Foto: Stephanie Berger
Holley Farmer og Lisa Boudreau fra det New York-baserte Merce Cunningham Dance Company. Foto: Stephanie Berger Vis mer

Regnby på resept

 1. Godbiter fra Nattjazzen
 2. Festspillene - årets høydepunkter


Alle byens scener tas i bruk under Festspillene. Fra byens flygelformete storstue til små og store kirker, gymsaler, teaterscener, kaféer, gamle private hjem, messehaller, torg og bymiljøet generelt.

Store navn

Det skal ikke stå på berømthetene heller. Åpningsforestillingen i år er ved danselegenden Merce Cunninghams Dance Company fra New York, og det bergensbaserte dansekompaniet Carte Blanche har forestillinger både torsdag, fredag og lørdag.

Academy of St. Martin in the Fields trenger vel neppe nærmere introduksjon, og Arve Tellefsen har med seg Håvard Gimse på klaver på Ole Bulls Lysøen. Henning Kraggerud spiller med sistnevnte i Trollsalen - og er solist med blant annet Barrat-Dues Festivalstrykere og Bergen Filharmoniske Orkester.

Trondheimssolistene har med seg den norske jazzgruppen Come Shine i Peer Gynt Salen førstkommende lørdag og søndag, Truls Mørk er på plass i år igjen - Leif Ove Andsnes likeså. Avslutningskonserten er, tradisjonen tro, i Grieghallen og ved Bergen Filharmoniske - denne gangen med blant annet bergensjenten Gunilla Süssman på klaver.

Godbiter

Gå heller ikke gllipp av Robert Lepages internasjonale gjennombrudd og kult-klassiker fra 1985, 'The Dragon’s Trilogy'. Fem og en halv time, varer forestillingen, men det er kanskje ikke så rart, når handlingen utspiller seg fra 1930-årene og helt til i dag. Og du får hele tre pauser.

Her er festspillprogrammet

De aller mest populære forestillingene og konsertene kan nok være utsolgt, men det er fremdeles billetter å få kjøpt. Disse kan du blant annet kjøpe på festspillenes nettsider, www.fib.no.

Utendørs

Mennesker med blomsterpotter til hode, skumle aliens og
paparazzier som jakter på kjendiser bak hver busk. Natural Theatre kan du se på den blå steinen, til og med lørda 22. mai. 
Bildet er gjengitt med tillattelse fra Festspillene i Bergen
Mennesker med blomsterpotter til hode, skumle aliens og
paparazzier som jakter på kjendiser bak hver busk. Natural Theatre kan du se på den blå steinen, til og med lørda 22. mai.
Bildet er gjengitt med tillattelse fra Festspillene i Bergen Vis mer


Du trenger ikke nødvendigvis verken gå på konsert eller betale penger for å ta del i Festspillene. Underholdning gatelangs og i bybildet er et viktig innslag. Du husker kanskje rabalderet rundt den franske teatergruppen som sendte ut bleiekledte kjempebabyer i 50-årene i fjor? I år blir det koffertmagi fra Teatro Pachuco, skummelt realistisk-surrealistiske hverdagsobservasjoner fra Natural Theatre, og Rin Tin Tin wind people kjemper mot været.

Det blir også elektronisk kammermusikk på trolleybusser (elektriske busser, som har trikkelignende forbindelser med ledninger, som trikken) fra hurtigbåtterminalen til Birkelundstoppen og tilbake. Avslutningen blir på Landmark, den trendy baren i Bergen Kunstmuseum.

Hansaspillet, en byvandring med skuespill om Bergen under Hansa-tiden, er det eneste utendørsarrangementet du må betale for. Til gjengjeld er det sjelden man får servert levende historie på et fat, i virkelige kulisser. Vi anbefaler!

Interessert? Hold deg i nærheten av Torgalmenningen, Bryggen - eller den Blå Steinen (i krysningen mellom Torgalmenningen og Ole Bulls Plass). Da skal det godt gjøres å ikke få med seg noe ...

Her kan du laste ned fullstendig program.

Festspill-bad

Trond-Viggo Torgersen er vert for sitt eget lille Festspill-bad; eller Lunch i Logen, som det egentlig kalles. Her blir det uformelle intervjuer og møter med kjente personer tilknyttet Festspillene - fra Merce Cunningham til Karoline Krüger. Fabio Biante snakker om humor i musikken, 27. mai - og Jo Strømgren snakker om å gjengi virkeligheten dagen etter. Det er gratis adgang, og du kan få kjøpt lett lunch.

Lunch i Logen-programmet kan du laste ned her.

 • Nattjazz - hvem, hva, hvor
 • Bergen på resept
 • The Builders Association og Motiroti spiller den fargerike forestillingen "Aladeen" på Danseteateret 26. - 30. mai. Foto: Simone Lynn
  The Builders Association og Motiroti spiller den fargerike forestillingen "Aladeen" på Danseteateret 26. - 30. mai. Foto: Simone Lynn Vis mer  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer