FHI har registrert coronasmitte fra 32 fly på to uker

FHI har lagt ut liste over alle fly hvor de har oppdaget coronasmitte de siste 14 dagene. Til sammen står 32 flyginger på listen.

CORONAVIRUS: De siste to ukene har FHI registret et tosifret antall coronasmittede fra fly. Foto: Moritz Frankenberg/dpa/AP/NTB Scanpix
CORONAVIRUS: De siste to ukene har FHI registret et tosifret antall coronasmittede fra fly. Foto: Moritz Frankenberg/dpa/AP/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Majoriteten av innreisesmitte er fra røde land. Men vi ser også smitte fra land som var grønne, eller er gule i dag. Det beviser at uansett hvor du reiser, så kan du bli smittet, sier overlege Siri Helene Hauge i FHI til VG.

7 av de totalt 32 flygingene var innenlandsflyginger, mens de resterende kom fra utlandet.

– Vi forventet jo da vi åpnet grensene at det skulle komme smitte inn i landet og disse tallene er beviset på at det skjedde, sier overlege Siri Helene Hauge i FHI.

De som har sittet i nærheten av den smittede, skal få beskjed. Resten av passasjerene skal bare følge med på om de får symptomer.

– Foreløpig er det litt usikkert hvor mye smitte som egentlig foregår på fly. Vi har ikke inntrykk av at det er veldig mye smitte som skjer på fly, men vi følger det opp likevel, bare for å være på den sikre siden, sier FHI-overlegen.

Publiserer smittelister

Folkehelseinstituttet (FHI) vil fremover publisere informasjon om offentlig kommunikasjon hvor personer kan ha blitt utsatt for covid-19, og FHI arbeider sammen med kommunene med å smittespore rundt hvert enkelt covid-19 tilfelle, noe som er viktig for å begrense spredningen av viruset.

Med dette ønsker de å nå ut med informasjon til reisende som de ellers ikke ville kommet i kontakt med gjennom vanlig smittesporing eller hvor smittesporingen tar lang tid.

Informasjonen blir presentert i smittelister på FHIs nettsider, som vil oppdateres kontinuerlig. Du kan sjekke smittelistene her, hos FHI.no

Ingen grønne land

Tidligere i august gikk regjeringen ut og endret fargeskalaen på smittekartet fra grønt og rødt til gult og rødt.

Bakgrunnen for endringen at myndighetene ønsker å bevisstgjøre befolkningen om å tenke seg nøye om og sette seg inn i situasjonen i det landet de skal reise til - og at unntakene fra reiserådet er ikke en oppfordring om å reise utenlands.

Nå er kun et fåtall land som faktisk oppfyller smittekriteriene og som dermed er merket med gult på FHIs smittekart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer