Fiffens Portofino

I motsetning til jetsetstedene Marbella og St. Tropez, har Portofino beholdt sjarmen.

Publisert
Sist oppdatert

De er late fordi de kan. Velstående fordi de har omgitt seg med rike menn og vakre fordi de blir stelt godt med. Som aristokratiske dronninger ligger de der - Marbella, St.Tropez og Portofino.

Middelhavsbyene som først ble gjort populære av det internasjonale jetsettet på sekstitallet, er på vei tilbake. Marbella og St.Tropez har forlengst fått sine ansiktsløft og vokst seg større og mer moderne.

Portofino derimot, har fått ligge i fred.

Se bildene fra Portofino

Ingen skjemmende turistkompleks i Portofino. Foto: Vibeke Montero
Ingen skjemmende turistkompleks i Portofino. Foto: Vibeke Montero Vis mer


Kanskje fordi hun er den umulige av de tre. Omkranset av bratte skråninger, kan hun ikke utbygges. Dessuten er hun oppkjøpt av sånne som liker henne best akkurat som hun er - nusselig, eksklusiv og romantisk.

Kredittkortenes lekeplass

Fiskerne holder fortsatt på med sine nett midt i den pastellfargede havna. Små smug er trivelige og åssidene rundt bykjernen dufter deilig av vinranker, oliven og valnøtter. Følelsen av tidsreise presser seg på. Men det er umulig å ikke legge merke til fiffen. Unge, solbrune kvinner med shoppingposer, sånne man ser på film, preger bybildet. De har ingen rynker, ingen barn, ingen uekte metaller. Bak dem dupper yachtene i turkise middelhavsbølger.

Cappuccino med bismak

Hit kommer man for å gå i stjernenes fotspor, kjenne på atmosfæren som tiltrakk seg alle som hadde et navn i Hollywood i gamle dager. Det er lett å skjønne hvorfor. Små, pastellfargede hus med venezianske vinduslemmer hever seg såvidt over luksusyachtene i den lille marinaen. Piazzettaen er byens kjerne, med brostein og folkeliv. Her sitter vi og nipper til en rådyr cappuccino. Åtte euro takk. Det topper listen over kaffepriser jeg har vært borti … Kanskje derfor er de fleste av restaurantbordene tomme. På en benk lenger nede i havna holder et par med ryggsekker og turstøvler på å rigge seg til med en festpicnic. Det er tydelig at det finnes flere måter å nyte Portofino på.

Stillett eller ikke stilett

De som reiser med ubegrenset budsjett er lett gjenkjennelige trippende på stiletthæler som overhodet ikke egner seg på brosteinsgater. De holder til på luksushotellene øverst i åsen, på dekk med et glass champagne, på en av de mange utekaféene eller de supplerer garderoben i Portofinos merkebutikker. Her finnes Missoni, Armani, Dolce Gabbana, Gucci og Hermés for å nevne noen.

De med kredittgrense strekker seg til å ta kaffen på kafé. Ingen av restaurantene har menyer utenfor sånn at man aldri kan være sikker på hvilken prisklasse en går til. Dessuten er det standard prosedyre med 12 euro i såkalt kuvert per person!
Noe som passer for alle lommebøker derimot, er et stopp på Gelateria Molo for iskrem så myk og fristende at man garantert kommer tilbake for mer.

Se bildene fra Portofino

På oppdagelsesferd

Det er ikke så mye å ta seg til i sentrum av Portofino utover å dyrke la dolce vita. Derfor passer det bra med små utflukter i området, her finnes både gamle slott, naturstier og små, turkise bukter.

Castello Brown er et gammelt slott beliggende på motsatt side av halvøya. En klatretur opp hit byr på spektakulær utsikt over marinaen i Portofino og resten av Ligurias kyst.
San Fruttuoso di Camogli er en liten bosetting to timers fottur fra Portofino. Her finnes et steinkapell helt nede i vannkanten som er over 1.000 år gammelt. Den som kan, bør komme hit i august når det er levende kammermusikk inne i kapellet. De som ikke vil gå, kan hoppe på en ferge i Portofino som tar 20 minutter.

Les også: Øyhopping på italiensk

Hoteller
Det skal godt gjøres å finne budsjettovernatting i Portofino. Her er et med overkommelig prisnivå, og et for deg som ikke behøver tenke på prisen ...

Hotel Eden har tre stjerner, og er et sjarmerende hotell drevet av samme familie i over førti år. Beliggenhet nær den lille havna. Priser fra 140-280 euro (1.125-2.250 kroner) for et dobbeltrom avhengig av sesong.

Hotel Splendido er femstjerners luksus i alle tenkelige variasjoner, inkludert privatjet og limousineservice. Dette er fortsatt en favoritt blant kjendiser og kongelige. Priser fra 1.000 euro (cirka 8.000 kroner) for et dobbeltrom med halvpensjon.

Restauranter
Chez Puny er én av mange elegante restauranter i havna. Innehaveren av dette stedet var her i Portofinos gullalder, og byr gjerne på anektdoter om kjendisene han har servert. Piazza Martini, Olivetta 5.

Trattoria Concordia er en helt annen, langt mer autentisk opplevelse. Hit kommer også lokalbefolkningen, maten er deilig og prisene langt mer moderate. Via del Fondaco 5.

På nett: Comune di Portofino

Se bildene fra Portofino

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer