Per Arne Nilsson tok med seg kona på en hyggelig biltur i Italia for å markere at han fylte 60 år sist høst.
Nå, over ett år etter turen, hagler det inn med udokumenterte italienske bøter etter kjøreturen som ble gjennomført med leiebil.
Ingen kan svare på om bøtene i det hele tatt må betales.
Biltur til besvær
- Turen startet i Larciano 11. oktober i fjor og avsluttet den 14. oktober. Vi leide bil fra et utleiefirma like utenfor flyplassen og leverte den tilbake der etter en tredagers biltur, forteller den uheldige bergensmannen til DinSide.

- Etter nesten ett år fikk jeg plutselig et krav etter dem som hevdes å være kjøring i «restricted area» med tre bøter på 105 euro på hver. Jeg fikk også ett krav på manglende ubetalte bompenger på ca. 20 Euro. Jeg betalte alt dette for å få saken ut av verden, fortsetter Per Arne Nilsson.
Men dette skulle vise seg å være bare toppen av et isfjell.
Sjokket
For snart ventet et skred av nye bøter fra italiaturen.

Flytt hit - få 150 000
- Jeg ble lettere sjokkert da jeg for vel ei uke siden fikk 13 rekommanderte sendinger i posten. Jeg hentet de ut, og det viste seg å være 13 nye bøter. Alle sammen på 85 euro hver. Jeg visste ingenting om bøtene, før de «ramlet inn i postkassa.
- Jeg må legge til at jeg har vært yrkessjåfør store deler av mitt yrkesliv og leid bil både USA og kjørt Europa rundt, uten noen gang tidligere å ha opplevd å bli bøtelagt.
Ulovlig
- Forholdet gjelder, ifølge de tilsendte papirene, at jeg skal kjørt i felt reservert for annet kjøretøy og de fleste gjelder «restricted area».

Undertekstene på skiltene i Italia var skrevet på italiensk, noe jeg ikke forsto noe av.
- Nå er jeg blitt bøtelagt for samme forhold – med 15 minutters mellomrom.
Det første forholdet gjelder den 13. oktober klokka 16.53. Deretter har det åpenbart tikket inn nye i løpet av den neste timen.
Neste dag gikk turen til Firenze, og i tida mellom kl. 11.34 og 14.49 er Nilsson bli bøtelagt ni ganger!
Betale eller ikke betale?
– Noen vil kanskje mene at man bare skal betale de bøtene man blir ilagt?

Ingen erstatning
- Jeg har ikke vanligvis problemer med å gjøre opp for meg hvis jeg har gjort noe trafikkforseelser, men her er feil gjort på grunn av språkproblemer og misforståelser. Og kravene er ikke dokumentert på noen måte. Først og fremst lurer jeg på om det kommer det 13 nye bøter i neste uke? Med nye 13 000 kroner i samlet sum. Så mye penger har jeg heller ikke midler til å betale nå før jul.
- Er litt i villrede om hva jeg kan gjøre. Og ifølge kravene så vil bøtene stige ganske kraftig om de ikke betales innen lørdag denne uka.
- Må jeg betale?
- Jeg har vært i kontakt med ambassaden i Roma, den italienske konsulen i Bergen, politiet, forsikringsselskapet, Visma, fellesforbundet (advokathjelp), Help-forsikring, Forbrukerkontoret og NAF for å høre hva jeg skal gjøre. Jeg vet jo ikke engang om dette er et reelt krav, sier Per Arne Nilsson.
- Det er mange ubesvarte spørsmål.
Slipper å betale
Italia er imidlertid ikke det eneste landet som har utfordringer når sjåførene er bosatt i utlandet.
Norske myndigheter må slette tusenvis bøter og gebyr som skulle vært betalt av utenlandske sjåfører.
Rundt 25 prosent av alle sakene som knyttes til automatisk fartskontroll i Norge blir slettet. De fleste fordi det er utenlandske sjåfører og innkreving er komplisert og kostbart.
Om du får et trafikkgebyr i utlandet vil du som regel få en mulighet til å gjøre opp for deg.

Stoltabbe kostet 12 000 kroner
Enten ved at du kan gjøre opp direkte for eksempel på mobil betalingsterminal, ved at det ligger en faktura og betalingsinformasjon på bilen, eller at du får tilsendt faktura og betalingsinformasjon i ettertid.
Bøter i Norden
Innenfor de Nordiske landene finnes det gjensidige avtaler som medfører mulighet for tvangsinnkreving på tvers av landegrensene. Statens innkrevingssentral hjelper Sverige, Danmark, Finland og Island med å kreve inn bøter og saksomkostninger som nordmenn får i disse landene.
Blant annet fartsbøter og enkelte typer parkeringsbøter.
Innkreves
Anita Gjesbakk, avdelingsdirektør i divisjon for innkreving i Skatteetaten har tidligere sagt dette til DinSide om utenlandsbøter:
- Hvis du får en bot i ett av de nordiske landene, sender påtalemyndigheten kravet til oss og da starter vi innkrevingen mot deg. Innkrevingen foregår etter norske regler. Dersom vi ikke får inn alle pengene, returnerer vi saken til det nordiske landet som opprettet kravet, i god tid før kravet blir foreldet.

Ber hotellgjester skyte måker
Ulike regelverk i de forskjellige landene gjør at de må gjøre nærmere vurderinger i forhold til hvilke innkrevingstiltak de iverksetter.
- Hvis du ønsker å søke om ettergivelse eller klage på ileggelsen av kravet, er det eier av kravet som må ta stilling til henvendelsen. Innkrevingen blir ikke stanset under behandlingen av søknaden før vi mottar annen beskjed fra påtalemyndigheten.
Andre former for gebyr som for eksempel parkeringsgebyr eller gebyr for manglende betaling i bomsystemer inndrives som regel av private inkassoselskaper. Skatteetaten har ikke avtaler som gjør at vi kan bistå disse.
Skatteetaten leverer heller ikke ut informasjon til utenlandske selskap, i denne sammenhengen, sier Anita Gjesbakk i Skatteetaten.
