Fikk ferien kansellert: - Dårlig gjort

Ving og TUI kansellerte charterreiser for hundrevis av passasjerer.

FIKK TUREN KANSELLERT: Astrid Vik Tande skulle reise til Playa Del Ingles på Gran Canaria med mannen og de to barna i begynnelsen av oktober. Foto: Privat
FIKK TUREN KANSELLERT: Astrid Vik Tande skulle reise til Playa Del Ingles på Gran Canaria med mannen og de to barna i begynnelsen av oktober. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Den 4. oktober skulle Astrid Vik Tande, som bor i Bø i Vesterålen, reise på charterferie med familien til Gran Canaria. Turen var for lengst bestilt med TUI.

Tirsdag denne uka fikk imidlertid mannen til Tande en telefon fra reiseselskapet hvor de beklaget at de var nødt til å kansellere turen.

Årsaken? Norwegian hadde ingen disponible fly denne måneden, skal de ha fått forklart fra kundebehandleren.

Hundrevis kan være rammet

- Vi har solgt reiser med Norwegian til Gran Canaria fra Evenes og Tromsø i oktober. Det er henholdsvis fire flyvninger fra hvert sted - totalt åtte - som rammes av kanselleringer, sa sjef Eva Marie-Anne Zakrisson for Ving Norge til Børsen onsdag.

Hvor mange passasjerer som rammes, er uvisst, men Zakrisson forklarer at det dreier seg om en «god del kunder».

Presseansvarlig hos TUI, Dian Martinez Valencia, sa til Børsen at det fra deres side dreier seg om rundt 400 passasjerer.

- Grunnen til at flyene er innstilt er på grunn av lav etterspørsel på avgangene i oktober. Vi har vært i kontakt med dem det gjelder, og gitt beskjed om at de har mulighet til å booke om reisene sine fra november, sa han til Børsen.

- Målløs og nummen

Astrid Vik Tande forteller DinSide at hun ble både målløs og nummen over beskjeden de fikk.

- Vi synes det er dumt at vi har brukt mye tid og penger på å bestille en reise, og så får vi beskjed om at vi ikke får den likevel, forteller hun.

Heldigvis ordnet TUI en ny reise til familien, riktignok med to uker seinere avgang enn opprinnelig planlagt.

- Det går fint, man må bare omstille hodet. Det verste var å skulle fortelle barna at turen ikke ble noe av. De ble litt lei seg for at den ble utsatt, men nå går det greit.

Seks timers kjøretur

Problemet for familiens del var at de endte opp med å måtte reise fra Bodø lufthavn i stedet for Evenes, noe som betyr at de i stedet for en tre timer kjøretur til flyplassen, må kjøre i seks timer.

Dermed blir selve reisen enda lenger.

- Jeg skal aldri klage på at det er langt å kjøre til Evenes, sier hun litt lattermildt.

Tande understreker at de er veldig fornøyde med kommunikasjonen de har hatt med TUI. Både at de kontaktet dem via telefon, ikke e-post, og at de ordnet ny reise, setter de pris på.

Norwegian: - Vi har ikke kansellert

- Dette er selvfølgelig først og fremst utrolig trist for de reisende som nå må legge nye reiseplaner, men her har det skjedd en feil som er utenfor vår kontroll, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Grete Kruse Roald, til DinSide.

Norwegian sier de ikke har kansellert noen planlagte flygninger for TUI eller Ving i oktober.

- Billetter som er solgt i oktober er solgt før det har vært en avtale på plass med oss. Vår avtale med dem om å fly charter fra Nord-Norge gjelder fra november, sier Roald.

Presseansvarlig hos Tui, Dian Martinez Valencia, utdyper overfor DinSide at det er omtrent 150 reisende fra Tromsø og 245 fra Evenes som er berørt.

- Det er alltid trist å måtte kansellere en reise som vi vet at våre kunder har sett frem til.

I Tuis bookingvilkår (punkt 6.1) fremgår det at en reise kan bli kansellert hvis det er for få bookinger på flyet og til reisemålet.

- Av og til ser vi dessverre lavere etterspørsel enn det vi opprinnelig hadde håpet og planlagt for, og da må vi justere programmet fra avreisestedet, som vi gjorde i dette tilfellet, sier han.

Etterlyser bedre kommunikasjon

Astrid Vik Tande sier til DinSide at hun skulle ønske selskapene kommuniserte bedre med hverandre, slik at man unngikk denne typen situasjoner.

Hun spekulerer også om det kunne endt annerledes om de bodde lenger sør i landet.

- Hadde det vært i Oslo, tror jeg de hadde jobbet hardere for å få til en løsning enn her oppe i nord. Kanskje hadde de fått utsatt reisen til dagen etterpå, ikke i to uker - som oss. Det er vår følelse. Vi synes det er litt dårlig gjort, sier hun.

Tande har nå en klar oppfordring til andre charterreisende:

- Ring og spør om selskapet virkelig har et fly før du bestiller. Og så ha en plan B hvis noe skulle skjære seg, råder hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer