Leiebil i utlandet

Fikk gigant-regning

Trodde hele bobilen var forsikret.

DEN RØDE FELLA: Alt over eller under den røde streken var ikke dekket ikke av den dyreste bobilforsikringen. Foto: Privat
DEN RØDE FELLA: Alt over eller under den røde streken var ikke dekket ikke av den dyreste bobilforsikringen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trodde du at forsikringen du har for leiebilen gjelder for hele bilen. Da er det risiko for at du tar feil og går på en real forsikringssmell.

Regningen ender raskt i hundretusenkronersklassen. Og denne regelen overraskende for veldig mange.

Havnet i taktrøbbel

Slik var det også for reisefølget fra Norge som dro på bobilferie USA. Før de reiste fra Norge sørget de for å tegne den mest omfattende reiseforsikringen - for nettopp å være på den sikre siden.

Vel framme i USA betalte de for den dyreste forsikringen på leiebilen de skulle ha under ferieoppholdet. En såkalt «Premium Protection Plan».

Et velkjent problem når man er på stranden er at føttene blir fulle av sand som er umulig å få bort. Men et spesifikt produkt fjerner all sanden! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Men det skulle vise seg å ikke være nok. For da nordmennene kjørte borti en lavthengende grein på et tre ved veibanen, ble taket på bobilen skadet.

Dekkes ikke

Da bilen ble levert tilbake ble skaden taksert, fikk norske reisevennene ble presentert for en regning på hele 13 000 dollar - eller 133 000 norske kroner som de måtte gjøre opp for.

Samtidig fikk de den sjokkerende beskjeden om at taket på bobilen ikke er inkludert i leietakernes «Premium Protection Plan», til tross for at det var selskapets mest kostbare og omfattende forsikringsavtale.

Etter at den store overraskelsen hadde lagt seg, fikk de betalt sjokkregningen med kredittkort, trygge på at den norske reiseforsikringen hos Gjensidige ville dekke det hele.

UNNTAKENE: Leiebilfirmaene har egne regler for bobiler. Og i noen tilfeller dekkes ikke skade på tak eller andre utvalgte deler av bobilen. Foto: Scanpix/NTB
UNNTAKENE: Leiebilfirmaene har egne regler for bobiler. Og i noen tilfeller dekkes ikke skade på tak eller andre utvalgte deler av bobilen. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Gjensidige reklamerer nemlig med følgende tekst: «Hvis en bil du har leid blir skadet, dekker vi kravet fra utleieselskapet.»

Misforståelsen

Sjokk nummer to kom da de norske amerikafarerne fikk avslag fra forsikringsselskapet. For reiseforsikringen dekker ikke skade på selve bilen, bare egenandelen.

- Forsikringen vår dekker egenandelskrav som en i henhold til leiekontrakten blir stående ansvarlig for, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef I Gjensidige til DinSide

- Det er som kjent et kobbel av unntak i mange utleiekontrakter. I tillegg kan det være mange utenlandske forkortelser som kan være vanskelig å sette seg inn i.

- Det er viktig å sette seg godt inn i leiekontrakten når du leier biler i utlandet. Det kan forekomme skader som ikke er omfattet av forsikringen som utleieselskapet kan tilby. Det er en risiko kunden må være klar over, som betyr at du må lese kontrakten godt, anbefaler Voll.

Dette kan skje

Forsikringsselskapet får jevnlig henvendelser fra kunder som har opplevd trøbbel med leiebilfirma i utlandet, der forsikringen de hadde tegnet ikke dekket skaden.

- Vanlige i slike saker er knust glass eller fylling av feil drivstoff. Sjekk ut om selskapet har annen forsikring som dekker alle typer skader på bilen du leier. Utløser skaden egenandelen i leiekontrakten vil forsikringen dekke ditt krav på egenandelen, forklarer Arne Voll.

Løsningen

Bobiler, campingtilhengere, luksusbiler og tilsvarende kan i noen tilfeller ha egne unntak når det gjelder selve forsikringsavtalen med leiebilfirmaet, som i denne saken, forklarer Gjensidige, som nå har ombestemt seg:

- Etter noen runder her ser vi at kunden blir stående i en situasjon hvor han har tegnet alle de forsikringer han kan, men at unntakene i kontakten rammer han ved at han ikke utløser en egenandel, men blir ansvarlig for hele skaden. Derfor har vi valgt å snu og dekke saken hans.

Ellers er vi glad for at vi kunne hjelpe kunden denne gangen og håper de blir fornøyd og at de kan senke skuldrene og se tilbake på en flott ferie, avslutter Arne Voll.

Har du et tips om leiebiler til meg?

Har du et tips om leiebiler til meg?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om leiebiler i Norge eller utlandet? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer