Fine fjellturer i nord

Den norske fjellheimen er mer enn Hardangervidda og Rondane.

Foto: Nils-Erik Bjørholt/Innovasjon Norge
Foto: Nils-Erik Bjørholt/Innovasjon Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

August og september er høysesong for fjellturer. For noen uker siden presenterte vi flotte turer for sprekinger. Mange lesere savnet turforslag fra Nord-Norge i denne listen fra Turistforeningen.

Det er ingen tvil om at det finnes mange flotte turer nord i landet, så vi kontaktet Bodø og Omegns Turistforening, og Troms Turlag, for å be om forslag til fine turer i deres områder.

FINE TURER I TROMS

Troms Turlag anbefaler følgende turer:

Lett dagstur til Tromsdalstinden

Tromsdalen er et av de best tilrettelagte turområdene i Tromsø. Det var i Tromsdalen at historien til Troms Turlag startet i 1907. Turen til Tromsdalstinden (1238 moh) er en flott dagstur. Her er det to hovedruter å v
elge mellom.

Utsikt fra toppen av Tromsdalstinden. Foto: Wikipedia
Utsikt fra toppen av Tromsdalstinden. Foto: Wikipedia Vis mer


Sommerruta: Ta av fra turveien ved merkesteinen inne i dalen, følg så stien over brua og videre nordover og østover. Det er tidvis blitt bratt, men greit å gå. Etter en stund kommer du opp på eggen og følger den hele veien til toppen. Dette er den raskeste og mest spennende stien å følge. NB! Følg merkinga.

Vinterruta: Denne er i hovedsak fra sør. Noen går også sommerruta langs eggen om vinteren, men dette er ikke å anbefale om man ikke er kjent, og man bør ha isøks og stegjern dersom man velger denne ruta på vinteren. Den lange vinterturen er fra Fjellheisen, langs Fløya, ned i Djupdalen og opp over Rødryggen til Salen. Turen opp derfra kan gjøres på ski eller til fots. Skituren kan også starte i Tromsdalen og gå over Svarthammarn og inn på ruta fra Fjellheisen.

Helgetur til Nedrefosshytta og Reisa nasjonalpark

Troms Turlags ubetjente hytte Nedrefosshytta i Nord-Troms er et flott utgangspunkt for dagsturer og storslåtte naturopplevelser . Her kjører du cirka fem mil fra kommunesenteret Storslett, og starter på en flott dagstur innover dalen mot Nedrefosshytta.

Alternativt kan man leie elvebåt og bli kjørt innover dalen, noe som er en flott opplevelse i seg selv. På turen opp passerer man blant annet Mollisfossen med et fall på 270 meter. Dalen kan by på en svært rik plantefora og et variert fugleliv, og reisaelva som renner ned dalen er en av nord-norges beste lakseelver, så her er det noe for enhver smak.

Med Nedrefosshytta som utgangspunkt kan man ta seg en tur til Imofossen som med sine steinbruer og jettegryter er om mulig et enda mer imponerende syn enn Mollisfossen. Spesielt siden du kan komme helt nær innpå fossefallet og føle suget der du ligger på alle fire på juvkanten. I tillegg anbefales selve toppen i nasjonalparken, Jierta (826 moh) et besøk. Belønningen for å bestige toppen er formidabel siden utsikten herfra er vid, og
nasjonalparkens storhet og naturkvaliteter blir åpenbare for enhver.

Har du noen fine turer å foreslå? Skriv i debattforumet.

Gappohytta ligger flott til på høyfjellet. Foto: Ole Wille/Tuirstforeningen
Gappohytta ligger flott til på høyfjellet. Foto: Ole Wille/Tuirstforeningen Vis mer


Sprek tur til Rostahytta og Moskangaisi

Om du liker å utfordre høye, bratte fjell, har du Moskangaisi som et spennende alternativ når du er inne på Nordkalottruta. Fjellplatået ligger mellom Troms Turlags hytter Rostahytta og Gappohytta. Kjør inn Signaldalen til Rognli. Herfra følger du merket sti til Rostahytta (cirka tre timer). For å komme videre til Moskangaisi tar du normalruta fra Rostahytta nordover gjennom vakre Isdalen. Etter rundt fem kilometer skrår du over Isdalselva og går nordøstover i slak stigning mot fjellsida. Der åpner det seg en dal cirka fire kilometer lang, som strekker seg mot sørøst helt opp til topplatået. Når du kommer opp hit kan du lett gå fra høyde til høyde over platået. Dette er en flott tur som for mange kan være en stor utfordring, men det er ingen ekstremtur om du er godt vant til å renne bratt på ski.

Lett tur med flott utsikt på Senja

Eventyrøya Senja er Norges nest største øy, og ligger der høyreist mot havet, med loddrette fjell som stuper ned i dype fjorder. Stien til Astritinden (742 moh) starter ikke langt fra fergeleiet i Botnhamn. Dette er lite utfordrende tur som er unnagjort på et par timer, men utsikten er fabelaktig. Når du kommer inn på stien er det stigning i begynnelsen, deretter slakt opp Kvannaksla. Skal du helt til topps er det ganske bratt og luftig før du når toppen, men belønningen er flott utsikt, med Kvaløya, Sommarøya og Håja i nord og i sørvest kan du se Senjas høyeste fjell, Keipen (938 moh) og Breitinden (1006 moh).

FINE TURER I NORDLAND

Bodø og Omegns Turistforening anbefaler disse turene, som alle går til ubetjente hytter med god standard:

Helgetur for småbarnsfamilier

I Nordland har vi en rekke turistforeningshytter som ligger nært til vei og dermed egner seg godt som base for helgeturer – for så vidt for alle aldersgrupper, men spesielt kanskje for småbarnsfamilier. Her er noen eksempler:

Gjælentunet er en svært familievennlig nedlagt gårdstun. Foto: Turistforeningen
Gjælentunet er en svært familievennlig nedlagt gårdstun. Foto: Turistforeningen Vis mer


  • Virvasshytta i Rana, like sør for Saltfjellet. Adkomst med bil langs anleggsvei. Cirka fem km gange til hytta.
  • Lønsstua i Saltdal, like nord for Saltfjellet. Adkomst med bil langs E6 (ta av mot Polarsirkelen høyfjellshotell), eller med tog til Lønsdal stasjon (10 minutters gange fra stasjonen til hytta).
  • Gjælentunet i Bodø. Nedlagt småbruk ved havet cirka fem mil sør for Bodø. Landets lavestliggende hytte, bare tre meter over havet. Her er naust med robåter, og en fin strand. Adkomst med bil (800 m gange til hytta) eller buss i retning Glomfjord. Gå av ved Valnesvatnet og følg merket rute rundt fem km mot vest.
  • Guvåghytta i Bø i Vesterålen har både robåter og kanoer som kan lånes. Rundt hytta er det funnet gamle boplasser og andre spor etter mennesker.
For den som vil gå litt lenger til basen:

  • Bjellåvasstua midt i hjertet av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Korteste adkomst (åtte km) er fra Øvre Tollådal i Beiarn, adkomst med bil eller buss mot Beiarn.
  • Fellvasstua i Gildeskål. Adkomst med bil til Sundsfjord (åtte mil sør for Bodø) og videre anleggsveien opp på fjellet til Langvassdammen. (Det er også mulig å ta buss i retning Glomfjord til Sundsfjord og bestille drosje fra Inndyr til resten av kjøreturen). Derfra fem km gange i lett terreng til hytta. Ved vatnet like ved hytta er det naust med kano og en liten robåt, og det er fin fisk i vatnet. Om du følger stien til sørenden av Fellvatnet, får du se ei flott jordbru der elva renner gjennom ”tunnel” ut i vatnet.

Fra hytte til hytte

Her er noen muligheter for hytte til hytte-turer i Salten. Merk at det finnes mange andre fine områder for slike turer i Nordland.

Ny-Sulitjelma ligger i Sulitjelmafjellene. Foto: Turistforeningen
Ny-Sulitjelma ligger i Sulitjelmafjellene. Foto: Turistforeningen Vis mer


Kort og greit i Sulitjelmafjellene
En tur med forholdsvis korte dagsmarsjer mellom ubetjente hytter i Sulitjelmafjellene. Begynn fra Sulitjelma, og gå en times tid inn til Ny-Sulitjelma Fjellhytte. (Om sommeren er det bilvei helt fram.) Neste stopp på turen er Lomihytta, et par timers gange mot sørøst. Dagen etter går turen til Calalveshytta (rundt 4,5 timer). Herfra følges merket sti til bilveien ved Kjelvatnet eller til Daja Camping (2-3 timer), og bilvei tilbake til Sulitjelma. Forleng turen med et siste hyttebesøk på Coarvihytta, 3,5 timers gange fra Calalveshytta. Herfra tar det cirka 17 km langs bilvei tilbake til Sulitjelma. Vil du ikke gå, kan du bestille en drosje.

Fra fjell til kyst
Begynn turen fra Tverrbrennstua, som ligger på Beiarfjellet, en time unna rv 813. Neste stopp er Lurfjellhytta, seks timers gange fra Tverrbrennstua. Neste dagsetappe går til Åseli. Den 4 1/5 timer lange turen fra Lurfjellhytta til Åseli er spektakulær da man vandrer nedover Åselidalen mellom Børvasstindene, den fine fjellrekke på andre siden av Saltfjorden som bodøværingene elsker å hvile øynene på. Retur fra Åseli med bussen som kommer fra Glomfjord.

Saltfjellet på langs
Denne turen begynner også fra Tverrbrennstua, som ligger på Beiarfjellet, to timer unna rv 813. Hit kommer du med buss mot Beiarn. Herfra er det syv timers gange til Bjellåvasstua. Neste dagsetappe går til Midtistua, bare to timer unna. Saltfjellstua er neste stopp, og den er to timers gange fra Midtistua (du kan selvsagt gå rett videre til Saltfjellstua fra Bjellåvasstua). Så går turen til Krukkistua, to timer unna. Siste etappe går enten til Bjøllånes (åtte timer) eller Bolnastua (ti timer). Begge steder ligger ved E6. Dessverre stopper ikke toget lenger på Bolna eller Hjartåsen, så en må bestille drosje til Dunderland stasjon for å komme seg på toget.

En runde i Junkerdal nasjonalpark
Turen begynner ved Lønsstua, som ligger ved E6. Hit kommer du med tog. Herfra går du til Trygvebu via Graddis Fjellstue. Denne turen tar syv timer. Fra Trygvebu går det videre til Storengstua, ni timers gange unna. Fra Storengstua er det seks timer til Storjordstua, som er en del av Nordland nasjonalparksenter. Herfra kan du ta buss til Røkland og tog nord til Bodø eller sør til Trondheim – eller ta bussen helt fram til Bodø.

For de sprekeste

Et besøk på hytta Tåkeheimen, i 1.100 meters høyde ved kanten av Svartisen, er en fantastisk opplevelse. Utsikten fra utedoen må oppleves. Hytteturen kan kombineres med topptur til Helgelandsbukken eller med brevandring. Bodø og Omegns Turistforening arrangerer turer til Tåkeheimen både på ski over breen og til fots opp fra Holandsfjorden. Adkomst med buss mot Halsa eller med bil. Skyssbåt over fjorden går omtrent kontinuerlig om sommeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer