Norgesferie

Finn beste campingplass

Slik finner du beste campingplass for deg.

CAMPING: Det finnes rundt 1000 campingplasser i Norge, så hvilken skal du velge? Det er lurt å tenke gjennom hva man har lyst til å oppleve, hvilken type ferie man ønsker og hvor langt man ønsker å reise - i tillegg til å bli enige med reisefølget. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
CAMPING: Det finnes rundt 1000 campingplasser i Norge, så hvilken skal du velge? Det er lurt å tenke gjennom hva man har lyst til å oppleve, hvilken type ferie man ønsker og hvor langt man ønsker å reise - i tillegg til å bli enige med reisefølget. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Skal vi tro etterspørselen for salg og leie i camping- og bobilbransjen, er det mange som har tenkt seg på campingferie i sommer.

Ifølge en uhøytidelig spørreundersøkelse på Dinside, vurderer 60 prosent av leserne å bo på campingplass i sommer - med campingvogn, bobil, telt eller i campinghytte.

Men hvordan går du fram for å finne den beste campingplassen for deg og reisefølget ditt?

- Hva vil dere?

Det er rundt 1.000 campingplasser i Norge, så hvordan kan man finne den rette?

- Det er alltid en god idé å bli enige i husstanden – hva har vi lyst til å oppleve? Hvilken type ferie ønsker vi? Hvor langt ønsker vi å reise? Skal ferien være ved sjøen eller nær fjellet? Hvilken standard ønskes?, spør Anita Hokholt Engh, fagsjef i Norsk Bobil og Caravan Club (NBCC), og legger til:

- Det er mange spørsmål som ved svar vil gi ulike muligheter i vårt flotte ferieland!

Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF, bemerker også at det er viktig å ta stilling det hva det er man ønsker å oppleve eller bruke tid på:

- Hva som er riktig campingplass er jo individuelt. Ønsker man fred og ro, jakt og fiske, sol og varme eller familievennlige plasser. Så det gjelder å velge campingplass etter hva slags ferie man er ute etter. Det er flere nettsteder man kan sjekke for å finne campingplassen for sin ferie, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF, til Dinside.

Han nevner camping.no, campingportalen.no og NAFs egen nettside nafcamp.no, som nettsider det kan lønne seg å sjekke ut.

Sjekk stjernemerkingen

Vi har tidligere fortalt deg om hemmeligheten bak campingstjernene.

Den offisielle merkeordningen er i regi av NHO Reiseliv og består av stjernemerking samt en kvalitetsvurdering.

- Stjernene indikerer hvilke fasiliteter det er på campingplassen, forteller Jarle Buseth, bransjesjef for camping i NHO Reiseliv, til Dinside.

Er det familiedusj? Er det tilkobling til vann og avløp på oppstillingsplassene? Er det lekeplass? Dette er noe av det som er med og avgjør hvilken stjerne campingplassen får.

- I Norge er det over 1.000 campingplasser og de er alle unike med de tilbud eller naturområder som er i nærheten. Klassifiseringen er en Nordisk standard og dette skal gi en forutsigbar trygghet for alle som reiser på campingtur, sier Engh.

Har du lyst til å leie bobil, men har aldri vært inne i en, eller sett inn i en før? Bli med på denne kjappe omvisningen og se om dette er noe for deg. Vis mer

Kvalitetskontroll

Det er kun NHO Reiseliv som foretar en jevnlig kontroll av kvaliteten på campingplassene - og denne kontrollen foretas kun på de campingplassene som er med i merkeordningen.

Informasjon om hvordan kvaliteten på campingplassen blir vurdert, som eksempelvis renhold, vil du kunne se på nettsida camping.no, som er den offisielle nettsida til merkeordningen i regi av NHO Reiseliv.

Ifølge Sødal i NAF, gjennomfører også NAF sporadiske kontroller på de campingplassene som er tilknyttet NAF Camp.

Også Norsk Bobil og Caravan Club har inspektører som kontrollerer årlig medlemsplassene sine.

Norgesferie badge

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

Topplasser

Tyske ADAC, som er tilsvarende norske NAF - bare mye større og mer omfattende i hva de driver med, gjennomfører hvert år inspeksjoner på campingplasser i hele Europa. Campingplassene evalueres så på bakgrunn av blant annet disse inspeksjonene og presenterer dette i en omfattende campingplass-guide - og de har en egen klasse for de aller beste campingplassene, som de kaller «superplasser».

Thomas Reimann i ADAC sier til Dinside at de siste inspeksjonene deres inspektører har gjort i Norge, var i 2018, da de besøkte 45 campingplasser sør i Norge. I 2017 besøkte de 122 plasser og i 2015 sjekket de 113 norske campingplasser.

- Det er ingen «ADAC superplasser» i Norge i 2020, sier Reimann til Dinside.

Han kommenterer at det kun er gjort mindre endringer på evalueringene av norske campingplasser i deres guide siden den siste inspeksjonen - og at disse oppdateringene er basert på ulike kilder som rapporter fra campingturister, campingblader og pressemeldinger.

Reimann henviser til ADAC-guiden her for info om de beste norske campingplassene.

Det er Gloppen Camping og Fritidssenter, Hallingdal Feriepark, Sølvgarden Feriesenter og Fagernes Camping som har flest stjerner i den tyske guiden.

FIRE STJERNER: Fagernes Camping er en av fire campingplasser som har fire stjerner både i ADAC-guiden og i den offisielle nordiske merkeordningen i regi av NHO Reiseliv, som du kan se på camping.no. Foto: Fagernes Camping
FIRE STJERNER: Fagernes Camping er en av fire campingplasser som har fire stjerner både i ADAC-guiden og i den offisielle nordiske merkeordningen i regi av NHO Reiseliv, som du kan se på camping.no. Foto: Fagernes Camping Vis mer

Campingrabatt

Det er gratis å campe langs veien, men det er ikke gratis å sette leir på en campingplass. Det finnes imidlertid muligheter for å gjøre det litt billigere, og det er gjennom medlemskap.

- Det finnes det plasser hvor man har medlemsfordeler i forhold til hvor plassen har tilknytning, forteller Engh, og nevner sin egen organisasjons medlemsplasser «NBCC Topp Camping» som eksempel.

En av medlemsfordelene er rimeligere plassleie, men det kan også være rabatt på gass, dekk, opplevelser og annet.

- NBCC Topp Camping er en kjede av campingplasser som medlemmene av Norsk Bobil og Caravan Club selv har valgt ut, og som hvert år kontrolleres av NBCC’s egne plassinspektører for å påse at grunnleggende kvalitetskriterier er oppfylt. Det er ikke nødvendigvis de mest spektakulære plassene, men er campingplasser hvor camperne blir godt mottatt av vertskapet og hvor det er hyggelig å være. NBCC’s medlemmer kan benytte et rabattkort på disse plassene, forteller Engh.

Hun kommenterer også at Norges Automobil-Forbund (NAF) har sine campingplasser hvor medlemmene der har rabattfordeler - og at det finnes flere slike kjeder – også internasjonale.

- Sjekk campingnettsteder

Engh sier til Dinside at det finnes mange nettsteder hvor camping er et tema og hvor man kan få innspill og forslag til turer og opplevelser.

– Det gjør planleggingen mye enklere. Og er man usikker på opplevelsen av campingplasser, sjekk gjerne på nettet, der finner man anmeldelser fra andre som har besøkt campingplassene, tipser hun.

Slik bruker du guiden

Buseth sier til Dinside at NHOs campingguide kan brukes til å velge seg ut hvilke campingplasser som er aktuelle, ut fra hvilke fasiliteter man ønsker:

- For eksempel vil barnefamilier gjerne tenke at fire stjerner er ønskelig; da vet de at det er barnesanitæranlegg, stort lekeområde og at det generelt er mer barnevennlig, sier Buseth.

I et barnesanitæranlegg er det eksempelvis barnetoalett og barnedusjer.

- På denne måten kan man bruke guiden som et oppslagsverk. Vi har også reiseguide med forslag til reiseruter så folk skal få ideer til hvordan de skal tenke når de skal legge opp en rute, sier Buseth videre.

Septik-tømming er det minst trivelige med bobil-livet. Særlig når tømmestasjonen ikke er i orden. Vis mer

- Bestill på forhånd

Både Engh og Buseth anbefaler å bestille plass på forhånd, dersom du sikter deg inn mot campingplassene i sommer. Spesielt dersom du går for de mest populære plassene:

- Man bør nok ringe på forhånd, kanskje spesielt i år, sier Buseth.

- Sommeren 2020 vil bli en sommer hvor mange skal feriere i eget land og derfor anbefales det å bestille plass på noen av de mest attraktive campingplassene før avreise eventuelt noen dager i forveien dersom man planlegger litt underveis, sier Engh.

Hun sier at campingplasser kan være attraktive av ulike årsaker; noen fordi de for eksempel ligger rett i nærheten av en familiepark, som Dyreparken i Kristiansand eller Kongeparken utenfor Stavanger - og andre fordi de ligger rett ved utflukter eller turområder, som kjente fjellområder eller ved sjøen.

- Et viktig råd er: Husk at det er ferie – senk skuldrene og nyt dagene! oppfordrer Engh.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer