Finn de alternative norgesperlene

Bidra med dine beste norgesperle og se andres unike tips.

UOPPDAGET PERLE? Ofoten er et godt alternativ til Lofoten, tipser Norsk Friluftsliv. På bildet ser du sykling over Reinesfjellet ved Skjomen. - Er man glad i terrengsykling, så bør man legge turen hit i sommer. På den 25 kilometer lange løypa over Reinnesfjellet ved Skjomen sykler du to mil over blankskurt granitt, noe som er helt utenom det vanlige, sier Synne Kvam i Norsk Friluftsliv til Dinside. Det er kanskje en av Norges utallige «gjemte perler»? Foto: Rune Dahl
UOPPDAGET PERLE? Ofoten er et godt alternativ til Lofoten, tipser Norsk Friluftsliv. På bildet ser du sykling over Reinesfjellet ved Skjomen. - Er man glad i terrengsykling, så bør man legge turen hit i sommer. På den 25 kilometer lange løypa over Reinnesfjellet ved Skjomen sykler du to mil over blankskurt granitt, noe som er helt utenom det vanlige, sier Synne Kvam i Norsk Friluftsliv til Dinside. Det er kanskje en av Norges utallige «gjemte perler»? Foto: Rune Dahl Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det er åpnet for at vi nå kan reise til store deler av Norden - og det kan åpnes for reiser til flere europeiske land innen 20. juli - er fremdeles norgesferie det de fleste av oss planlegger for. Valutakursen er heller ikke med oss om dagen, så utenlandsferien kan fort bli dyr.

Flere spørreundersøkelser viser det samme: Halvparten av oss planlegger å være hjemme i ferien, mange skal overnatte på hytte eller hos familie - og mange planlegger å gjøre reisen med bil.

- Venter på å bli oppdaget

Selv om du skal feriere i Norge, trenger du ikke trampe i de samme tråkkene som «alle andre». Det finnes et vell av uoppdagede perler, og ganske sikkert mange i nærheten av der du bor.

- Overalt i Norge kan du finne ukjente perler som bare ligger og venter på å bli oppdaget. Og når du først er der, er det litt sånn: «Jøss, hvorfor har jeg aldri hørt om det», sier Christine Baglo, som er webredaktør for Visitnorway.no.

- Det kan være en café med et stort hjerte, en gårdsbutikk som selger en ost som smelter i munnen din, eller et overnattingsted der du ikke skulle tru at noen i verden kunne finne på å bygge et lite hotell, påpeker Baglo.

- Vi er ganske heldige i dette landet, for nesten uansett hvor du befinner deg, så er du omgitt av flott natur. I hver eneste kommune har man både kjente, og mer ukjente perler, man kan oppdage. Men ikke alle har vært like flinke til å se disse perlene man faktisk har i nærområdet sitt, og det er det virkelig tiden for nå, sier Synne Kvam, kommuniasjonsrådgiver i Norsk Friluftsliv.

Har du tips til skjulte perler i ditt nærområde? Steder å stoppe underveis til en eller annen hytte eller familiehjem?

Her kan du dele dine tips til skjulte perler som du anbefaler andre til å stoppe innom. Eller hvorfor ikke gjøre et perlesøk i kartet nedenfor?

Slik finner du perlene

Baglo oppfordrer hun til å gjøre litt god research før man legger ut på tur.

- Mange er perlene er ukjente, nettopp fordi det kan være litt vanskelig å finne dem. På Visitnorway har vi prøvd å samle noen av dem, blant annet i egne artikler om unike overnattingssteder, herskapelige gårder, tretopphytter, glamping og hoteller i særklasse, der du enkelt kan finne ly for natten som du neppe kommer til å glemme så lett, sier hun - og forteller at de opplever sterk økning i interesse for spesielle overnattingssteder.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

For øvrig anbefaler hun å snakke med folk, for å få tips til skjulte perler.

- Dersom du skal til et sted eller til en region, ta kontakt med det lokale turistkontoret eller legg ut en post på facebook for å få inn tips fra vennene dine. Det er også lurt å spørre lokalbefolkningen om tips til artige steder, fine turer eller aktiviteter du kan være med på, tipser hun.

- Lag liste

Også Den Norske Turistforening (DNT) oppfordrer til å se etter lokale perler.

- I sommer oppfordrer DNT til å utforske de lokale perlene i nærheten av der man bor. Man behøver ikke reise så langt for å få fantastiske turopplevelser! Sjekk med ditt lokale turlag, eller lokale turistinformasjon, og lag en liste over steder innen en time hjemmefra. De fleste vil bli overrasket over hvor mye man kan oppleve, sier Ingvild Bakke, kommunikasjonsrådgiver i DNT, til Dinside.

Hun minner om at besøkende som ønsker å overnatte på DNT-hytter i sommer, må bestille plass på forhånd.

- Det finnes skjulte perler nesten overalt, også i de mest kjente fjellområdene. Men vi anbefaler å gå i litt andre fjell enn de mest kjente, for eksempel Femundsmarka, Austheiene, Setesdalsheiene, Reinheimen, Sylan, Tafjordfjella. Eller i Nord-Norge, for eksempel Saltfjellet eller Junkerdalen. I nord kan du dra nesten hvor som helst utenfor de mest trafikkerte rutene i Lofoten og ha kjempegod plass. Her er det mange flotte turmål og mye uberørt natur, sier Bakke videre.

Perletips

Her er noen tips til skjulte perler fra Norsk Friluftsliv, DNT og Visit Norway

Norsk Friluftsliv:

Vassfaret: - Mange drømmer om å høre villmarka suse i sommer. Da er Vassfaret et veldig godt alternativ til for eksempel mer kjente Femundsmarka, og passer også godt for barn. Her kan man padle kano fra vann til vann, fiske, og sove i telt eller hengekøye langs elvebredden. Vassfaret ligger både i Flå i Hallingdal, og Sør-Aurdal i Valdres, og er for mange kjent gjennom bøkene til Mikkjel Fønhus. Ønsker man en fin og tilrettelagt fottur, så kan man gå Vassfartrekanten over fire dager, og overnatte på de selvbetjente DNT-hyttene Storekrakkoia, Vassfarkoia og Fønhuskoia, tipser Kvam.

VASSFARET: Solnedgang i Vassfaret. Marius Dalseg Sætre / DNT
VASSFARET: Solnedgang i Vassfaret. Marius Dalseg Sætre / DNT Vis mer

Terrengsykling i Ofoten: - Ofoten er et godt alternativ til Lofoten. Narvik-regionen tilbyr mye, blant annet fjellturer med spektakulær utsikt, men er man glad i terrengsykling, så bør man legge turen hit i sommer. På den 25 kilometer lange løypa over Reinnesfjellet ved Skjomen sykler du to mil over blankskurt granitt, noe som er helt utenom det vanlige. Terrengsykling gir fart, moro, utfordringer, mestringsfølelse og ikke minst fantastiske naturopplevelser. Det finnes flere muligheter i Narvik-området i tillegg til den flotte turen over Reinesfjellet. Rallarveien til Rombaksbotn er et godt alternativ. Eller hva med å prøve downhillsykling i Narvikfjellet?

OFOTEN: Sykling over Reinnesfjellet ved Skjomen. Her får man oppleve både heftig sykling og heftig natur, og man bør ha med seg en kjentmann på turen. Foto: Rune Dahl
OFOTEN: Sykling over Reinnesfjellet ved Skjomen. Her får man oppleve både heftig sykling og heftig natur, og man bør ha med seg en kjentmann på turen. Foto: Rune Dahl Vis mer

DNT-tips fra Ingvild Bakke:

Austheiene: Varierer fra blandingsskog i sør, til vidder og topper over 1500 meter i nærheten av Hovden. Hele tiden vandrer du langs flere store og små vann, hvor du kan prøve fiskelykken eller ta et bad. Dette nydelige fjellområdet er en perle som bare venter på besøk fra deg! oppfodrer Bakke, og legger til at DNT-hytta Nutevasshytta i Austheiene har den flotteste beliggenheten.

AUSTHEIENE: Har kan du gå i blandingsskog, på vidder og topper over 1500 meter, omgitt av store og små vann. - Dette nydelige fjellområdet er en perle som bare venter på besøk fra deg, oppfordrer DNT. Foto: John Petter Nordbø
AUSTHEIENE: Har kan du gå i blandingsskog, på vidder og topper over 1500 meter, omgitt av store og små vann. - Dette nydelige fjellområdet er en perle som bare venter på besøk fra deg, oppfordrer DNT. Foto: John Petter Nordbø Vis mer

Breheimen med Jostedalsbreeen: Frodige daler, breer og karrige topper byr på en unik variasjon av opplevelser. På forsommeren kan du oppleve vinterforhold på breene og toppene, vår nede i lia og sommer i dalene. Bakke anbefaler Nørdsetdalseter som et knutepunkt mellom Jotuhnheimen og Breheimen.

For de minste: Vestfold spenner over kyst- og skogsstier i lavlandet og opp til høytliggende skoger og åser. Mellom Lågendalen i øst og Andebu i sydvest finner du et fredelig lite skogområde med barnevennlige avstander mellom de hyggelige hyttene. Et perfekt område for den første hytte til hytte-turen!

Bynært: Finnemarka nord for Drammen domineres av gran, furu og små tjern. Her finner du den lite besøkte perlen Koboltkoia, like nedenfor Koboltgruvene i Modum. Koia har flott utsikt over Holleia, Tyrifjorden og Finnemarka. Dette er et idyllisk sted og ei koie med sjel.

Kystrute: Fjordruta kan by på korte dagsetapper, trivelige hytter, nydelig kystterreng og mange start- og stoppesteder. Her er toppene og skoggrensa lav, noe som gir lang sommersesong og store kontraster mellom fjell, fjord og hav. Her tipser Bakke om Trollstua, med naust og båt, som ligger ved vannet.

Vassfaret: Vassfaret er et sagnomsust dalføre med blinkende vann som perler på rad, og lukten av bål og villmark.

Perletips fra Visit Norway:

Harald Hansen i Visit Norway viser til undersøkelsene som viser at drøy halvparten av nordmenn skal feriere i Norge i sommer.

- Dette gir fantastiske muligheter til å utforske mangelfoldet av kjente, men ikke minst de utrolig spennende og kanskje ukjente perlene, som man kan finne over hele landet. Mange av disse perlene kan selvsagt nåes både med båt, tog, buss og fly, men det å bruke bilen gir en glimrende mulighet til å besøke disse flotte stedene og reiselivsproduktene på egen hånd, og med masse tid til slappe av, nyte, smake og føle at man har ferie!

Østlandet: Skåbu Fjellhotell, Norsk skogmuseum, WonderINN, Haldenkanalen, Konglehytta, Røisheim, Elgtårn I Espedal og Skulptur Stopp, samt Ramme Fjordhotell på Ramme Gård - som åpner i sommer (hotellet åpner først i august og fra høsten 2020 kan du også oppleve Edvard Munchs hjem og eiendom).

ØYNA: Kulturlandskapshotellet Øyna på Inderøy i Trøndelag åpnet 12. juni. Øyna er en del av «Den Gyldne Omvei» og tilbyr mat fra lokale produsenter. Hotellet består av 18 enkeltstående rom bygd inn i bakken - og gjør det til landets første «kulturlandskapshotell». Foto: Øyna
ØYNA: Kulturlandskapshotellet Øyna på Inderøy i Trøndelag åpnet 12. juni. Øyna er en del av «Den Gyldne Omvei» og tilbyr mat fra lokale produsenter. Hotellet består av 18 enkeltstående rom bygd inn i bakken - og gjør det til landets første «kulturlandskapshotell». Foto: Øyna Vis mer

Trøndelag: Det nye kulturlandskaps hotellet Øyna, som åpnet 12 juni. Klostergården på Tautra, Den Gylne Omvei, Akevittbonden på Berg Gård, Svevetelt i Trollskogen.

Troms: Aurora Glamping, Lyngen North, Aktiviteter på Sommerøya.

Nordland: Tranøy Fyr, Magiske Myken, Nesna & Træna, Lovund og lundefugler.

NESNA: Kajakkpadling i Nesna. Foto: Visit Nesna
NESNA: Kajakkpadling i Nesna. Foto: Visit Nesna Vis mer

Finnmark: Trasti & Trine, Sommeropplevelser nær Nordkapp.

Møre & Romsdal: Angvik Gamle Handelssted, Hustadvika Gjestegård, Flatflesa Fyr, Blåtind Boutique Hotel, Hotel Union Øye.

Sogn & Fjordane: Gloppen Hotell, Ciderhuset i Balestrand, Bokbyen Fjærland, Eplet Bed & Apple, Bestebakken Spa.

Hardanger: Jaunsen Gjestgjevargard, Dronningstien, Syse Gard.

Rogaland: Eilert Smith Hotel, Magma UNESCO Global Geopark, Allmannajuvet, Fargegaten, Fri Bar Coffee and Cocktails.

Sørlandet: Uthavner, Merdø, Badebåten Østerøy.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer