
Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
- 257 nordmenn tok med seg dagpengene ut av landet i fjor. 40 prosent av disse fikk jobb, sier Kristian Heyerdahl, underdirektør i Arbeidsdirektoratet til DinSide.
Heyerdal sier at det ikke finnes noen oversikt over hvordan det gikk med de resterende jobbsøkerne. De fleste som reiste utenlands i fjor valgte seg Spania, Tyskland og Sverige. Omkring 440 europeiske borgere tok med sine trygderettigheter inn til Norge i samme periode.
- Det er ikke mange skandinaver som tar med seg arbeidsledighetstrygden til Spania, bekrefter pressetalskvinne Pilar Sanchez ved Instituto Nacional de Empleo - Spanias svar på Aetat - i Alicante i Spania.
- Vi har høyere arbeidsledighet enn i Norge. De fleste skandinavene finner seg sesongbasert arbeid i turistnæringen.
Fakta
Ved utgangen av februar var det 92.500 helt arbeidsløse i Norge. Det utgjør nesten 4 prosent av arbeidsstyrken. Det mange ikke vet er at arbeidsledige som går på dagpenger kan ta med seg disse til ett av atten europeiske EU- og EØS-land, og søke arbeid der i inntil tre måneder.
En av fordelene med EØS-avtalen er at det har blitt lettere for arbeidsøkere å flytte fra ett land til et annet uten å miste retten til dagpenger. Reglene gjelder for alle arbeidstakere, uavhengig av statsborgerskap. Også flyktninger og statsløse bosatt i et EØS-land, omfattes av avtalen.
- Slik går du frem når du søker jobb i EØS-området.
- Ikke godt nok markedsført
- Aetat har kanskje ikke vært flinke nok til å fortelle arbeidssøkerne om hvilke muligheter de har, sier Eurgenia Tecusan, gruppeleder ved Aetats EURES-divisjon (European Employment Services), i Oslo. Aetats EURES-tjeneste er en del av et europeisk nettverk av offentlige arbeidsformidlere, nedsatt av Europa-kommisjonen. Denne formidlingstjenesten har konsulenter med spisskompetanse på det europeiske arbeisdmarkedet, og bistår arbeidssøkende med arbeidsformidling i Europa.
Tecusan mener at nordmenn gjennom EØS-avtalen har fantastiske muligheter til å reise utenlands.
- Hvis du kun ser på arbeidsledighetstallene, kan du knapt reise noen steder. Men velger du å se på karriere- og utviklingsmulighetene, åpner det seg en helt ny verden.
Hun forteller at Aetat gjennom sine EURES-kontorer besitter erfaring og kunnskap som arbeidssøkere kan dra nytte av.
- Her kan du snakke med folk som har stor ekspertise på de enkelte EØS-lands arbeidsmarked, og få hjelp til å finne steder hvor din spesielle kompetanse er særlig ettertraktet. Når du endelig har reist ut, kan du få ytterligere hjelp av EURES-konsulenter i ankomstlandet til å finne arbeid.
Viktig internasjonal erfaring
Hodejegerbyrået Human Capital Group Scandinavia vurderer internasjonal arbeidserfaring som svært viktig.
- Sannsynligheten for at det finnes kunnskap og erfaring i utlandet som vi ikke har i Norge, er stor. Uten denne erfaringen sakker vi akterut i forhold til andre land, sier Lars Esholdt, partner i Human Capital Group.
Esholdt mener nordmenn bør reise ut i langt større grad enn hva de gjør.
Noen nordmenn finner heldigvis veien ut i Europa. En av dem er 26 år gamle Line Høstmælingen fra Løvenstad i Akershus. Bak seg har hun to og et halvt år i Spania, hvorav halvannet som markedskoordinator hos den spanske vineksportøren Freixenet i Barcelona.
- Å jobbe i utlandet er en flott erfaring. Med dagpenger i lomma har du en fantastisk mulighet til både å få internasjonal erfaring og til å finne arbeid. Jeg mener man bør gutse litt, sier Høstmælingen.
- Slik går du frem når du søker jobb i EØS-området.