Finn jobben i sola

EØS-avtalen gjør at arbeidssøkende nordmenn kan ta med dagpengene til atten europeiske land. Men få tar sjansen. Kun 257 nordmenn reiste utenlands med dagpenger i lommen i fjor.

Publisert
Sist oppdatert

- 257 nordmenn tok med seg dagpengene ut av landet i fjor. 40 prosent av disse fikk jobb, sier Kristian Heyerdahl, underdirektør i Arbeidsdirektoratet til DinSide.

Heyerdal sier at det ikke finnes noen oversikt over hvordan det gikk med de resterende jobbsøkerne. De fleste som reiste utenlands i fjor valgte seg Spania, Tyskland og Sverige. Omkring 440 europeiske borgere tok med sine trygderettigheter inn til Norge i samme periode.

- Det er ikke mange skandinaver som tar med seg arbeidsledighetstrygden til Spania, bekrefter pressetalskvinne Pilar Sanchez ved Instituto Nacional de Empleo - Spanias svar på Aetat - i Alicante i Spania.

- Vi har høyere arbeidsledighet enn i Norge. De fleste skandinavene finner seg sesongbasert arbeid i turistnæringen.

Fakta

Ved utgangen av februar var det 92.500 helt arbeidsløse i Norge. Det utgjør nesten 4 prosent av arbeidsstyrken. Det mange ikke vet er at arbeidsledige som går på dagpenger kan ta med seg disse til ett av atten europeiske EU- og EØS-land, og søke arbeid der i inntil tre måneder.

En av fordelene med EØS-avtalen er at det har blitt lettere for arbeidsøkere å flytte fra ett land til et annet uten å miste retten til dagpenger. Reglene gjelder for alle arbeidstakere, uavhengig av statsborgerskap. Også flyktninger og statsløse bosatt i et EØS-land, omfattes av avtalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer