Finn jobben i sola

EØS-avtalen gjør at arbeidssøkende nordmenn kan ta med dagpengene til atten europeiske land. Men få tar sjansen. Kun 257 nordmenn reiste utenlands med dagpenger i lommen i fjor.

Publisert
Sist oppdatert
Line Høstmælingen (26) har funnet sin kremjobb hos den spanske cavaprodusenten Freixenet.
Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst
Line Høstmælingen (26) har funnet sin kremjobb hos den spanske cavaprodusenten Freixenet.
Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer


- 257 nordmenn tok med seg dagpengene ut av landet i fjor. 40 prosent av disse fikk jobb, sier Kristian Heyerdahl, underdirektør i Arbeidsdirektoratet til DinSide.

Heyerdal sier at det ikke finnes noen oversikt over hvordan det gikk med de resterende jobbsøkerne. De fleste som reiste utenlands i fjor valgte seg Spania, Tyskland og Sverige. Omkring 440 europeiske borgere tok med sine trygderettigheter inn til Norge i samme periode.

- Det er ikke mange skandinaver som tar med seg arbeidsledighetstrygden til Spania, bekrefter pressetalskvinne Pilar Sanchez ved Instituto Nacional de Empleo - Spanias svar på Aetat - i Alicante i Spania.

- Vi har høyere arbeidsledighet enn i Norge. De fleste skandinavene finner seg sesongbasert arbeid i turistnæringen.

Fakta

Ved utgangen av februar var det 92.500 helt arbeidsløse i Norge. Det utgjør nesten 4 prosent av arbeidsstyrken. Det mange ikke vet er at arbeidsledige som går på dagpenger kan ta med seg disse til ett av atten europeiske EU- og EØS-land, og søke arbeid der i inntil tre måneder.

En av fordelene med EØS-avtalen er at det har blitt lettere for arbeidsøkere å flytte fra ett land til et annet uten å miste retten til dagpenger. Reglene gjelder for alle arbeidstakere, uavhengig av statsborgerskap. Også flyktninger og statsløse bosatt i et EØS-land, omfattes av avtalen.

 • Ta med dagpengene til Europa
  - Slik går du frem når du søker jobb i EØS-området.
 • - Ikke godt nok markedsført

  - Aetat har kanskje ikke vært flinke nok til å fortelle arbeidssøkerne om hvilke muligheter de har, sier Eurgenia Tecusan, gruppeleder ved Aetats EURES-divisjon (European Employment Services), i Oslo. Aetats EURES-tjeneste er en del av et europeisk nettverk av offentlige arbeidsformidlere, nedsatt av Europa-kommisjonen. Denne formidlingstjenesten har konsulenter med spisskompetanse på det europeiske arbeisdmarkedet, og bistår arbeidssøkende med arbeidsformidling i Europa.

  Tecusan mener at nordmenn gjennom EØS-avtalen har fantastiske muligheter til å reise utenlands.

  - Hvis du kun ser på arbeidsledighetstallene, kan du knapt reise noen steder. Men velger du å se på karriere- og utviklingsmulighetene, åpner det seg en helt ny verden.

  Hun forteller at Aetat gjennom sine EURES-kontorer besitter erfaring og kunnskap som arbeidssøkere kan dra nytte av.

  - Her kan du snakke med folk som har stor ekspertise på de enkelte EØS-lands arbeidsmarked, og få hjelp til å finne steder hvor din spesielle kompetanse er særlig ettertraktet. Når du endelig har reist ut, kan du få ytterligere hjelp av EURES-konsulenter i ankomstlandet til å finne arbeid.

  Viktig internasjonal erfaring

  Hodejegerbyrået Human Capital Group Scandinavia vurderer internasjonal arbeidserfaring som svært viktig.

  - Sannsynligheten for at det finnes kunnskap og erfaring i utlandet som vi ikke har i Norge, er stor. Uten denne erfaringen sakker vi akterut i forhold til andre land, sier Lars Esholdt, partner i Human Capital Group.

  Esholdt mener nordmenn bør reise ut i langt større grad enn hva de gjør.

  Noen nordmenn finner heldigvis veien ut i Europa. En av dem er 26 år gamle Line Høstmælingen fra Løvenstad i Akershus. Bak seg har hun to og et halvt år i Spania, hvorav halvannet som markedskoordinator hos den spanske vineksportøren Freixenet i Barcelona.

  - Å jobbe i utlandet er en flott erfaring. Med dagpenger i lomma har du en fantastisk mulighet til både å få internasjonal erfaring og til å finne arbeid. Jeg mener man bør gutse litt, sier Høstmælingen.

 • Ta med dagpengene til Europa
  - Slik går du frem når du søker jobb i EØS-området.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer