Filmet på hotellet

Fire pågrepet for snikfilming av 1600 hotellgjester i Sør-Korea

Sørkoreansk politi har pågrepet fire personer som er mistenkt for å ha snikfilmet 1600 hotellgjester og lagt ut materialet på nett.

SKJULT KAMERA: En sørkoreansk politibetjent viser i hvilke innretninger kameraene var skjult. Foto: Yun Ding-jin/AP
SKJULT KAMERA: En sørkoreansk politibetjent viser i hvilke innretninger kameraene var skjult. Foto: Yun Ding-jin/AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De små spionkameraene var ifølge politiet plassert i TV-dekodere, hårfønere og stikkontakter i 42 rom i 30 hoteller i landet.

De fire skal ha tjent rundt 7 millioner won, rundt 52.000 kroner, på å poste eller strømme opptakene på en nettside de opprettet mot slutten av fjoråret.

Blir de dømt, kan de to hovedmistenkte risikere opptil sju års fengsel, ifølge sørkoreansk politi. En av dem skal ha installert kameraene etter å ha sjekket inn på hotellene som gjest. Den andre skal ha satt opp og styrt nettsiden, som nå er stengt.

De øvrige to som er siktet i saken, skal ha kjøpt inn spionkameraer eller ha finansiert nettsiden.

Ulovlig distribusjon av bilder fra skjulte kameraer er et vedvarende problem i Sør-Korea. Tusenvis av kvinner deltok i fjor i flere demonstrasjoner i Seoul med krav om skjerpede tiltak mot fenomenet.

Ifølge politiet er det første gang det blir gjort pågripelser i Sør-Korea for strømming av hotellgjesters privatliv via en nettside basert i utlandet.

MINIATYRKAMERAER: En åpning på størrelse med et knappenålshode, er alt man ser av miniatyrkameraet. Foto: Yun Ding-jin/AP
MINIATYRKAMERAER: En åpning på størrelse med et knappenålshode, er alt man ser av miniatyrkameraet. Foto: Yun Ding-jin/AP Vis mer

- En grov hendelse

Vi spurte Datatilsynet om de har hørt om liknende saker i Norge.

«Det hender at Datatilsynet får inn henvendelser om skjult kameraovervåking, men så vidt jeg vet har vi ikke hatt liknende saker i Norge», skriver Janne Stang Dahl, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, i en e-post til Dinside.

- Kan dette skje i Norge?

«Montering av skjult kameraovervåkingsutstyr er ikke vanskelig, heller ikke distribusjon av bilder på nett, så selvsagt kan det også skje i Norge. Men vi har heldigvis lover og regler om dette. For det første er det ikke lov med skjult kameraovervåking på den måten, for det andre skal det alltid bes om samtykke hvis man publiserer bilder av personer på nettet. Hendelsen i Sør-Korea er grov, og hadde helt klart vært en svært alvorlig sak her i Norge.»

Janne Stand Dahl, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet. Foto: Datatilsynet
Janne Stand Dahl, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet. Foto: Datatilsynet Vis mer

- Disse kameraene er ment for å skjules, og er dermed vanskelig å oppdage. Hva kan hotellgjester gjøre for å beskytte seg?

«Jeg tror det skal mye til for at det skjer på en slik systematisk måte som det som er avdekket i Sør-Korea . I utgangspunktet bør man vel som hotellgjest her til lands ikke bekymre seg for skjult overvåking på rommet, det er rett og slett ikke lov. Hotellene har også et eget ansvar for å påse at alt er i orden. Hvis man får mistanke eller oppdager ulovlig filming eller distribusjon av bilder på nettet, må det meldes til politiet.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer