Norgesferie:

Fjellturen starter på sofaen

Kortreiste opplevelser fra norske «storbyer».

Velkommen til nærfjellturer: Ringvassbu er et perfekt turmål utenfor Tromsø. Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT
Velkommen til nærfjellturer: Ringvassbu er et perfekt turmål utenfor Tromsø. Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er et fantastisk land for dem som vil til fjells for å oppleve fine turer. Men, selv de største byene i Norge har fabelaktige turer som praktisk talt starter i sentrum. Nå kan du oppleve toppturer rett fra sofaen.

Og her serverer vi noen riktige flotte turer som passer for dem som vil ha fine turopplevelser uten for mye slit.

Den Norske Turistforening har plukket ut noen av sine fineste bynære turer som kan gjennomføres nå når sensommeren setter inn for fullt og skogen og fjellet får de vakreste farger.

Oslo

Sæteren Gård

Bærumsmarka: Sæteren gård ligger en fin rusletur fra Øverland i Bærum. Foto: Eivind Haugstad Kleven/DNT
Bærumsmarka: Sæteren gård ligger en fin rusletur fra Øverland i Bærum. Foto: Eivind Haugstad Kleven/DNT Vis mer

Denne hytta og dette familievennlige turmålet ligger flott til i Bærumsmarka. På gården finner dere aktivitetstårn, zip-line, hinderløype, stor sandkasse, pilelabyrint, fugleredehusker, stylter, baller og et stort uteområde å leke på. Her kan barna kan også gå på oppdagelsesferd, hilse på dyrene på gården og lære om både natur og eventyr i aktivtetsløypene. Det er kun 2 km å gå langs grusvei fra parkeringen ved Øverland, så her kan man ta med seg de aller minste i vogn, om man ønsker. Det er mulig å bo i hovedhytta, i en av de mindre hyttene, i lavvo eller telt.

Kobberhaughytta – Oslos storstue

Oslomarka: Kobberhaughytta i Nordmark. Foto: Eivind Haugstad Kleven/DNT
Oslomarka: Kobberhaughytta i Nordmark. Foto: Eivind Haugstad Kleven/DNT Vis mer

Denne hytta gir deg en av de fineste utsiktene i Nordmarka. Etter turen kan du få servert en treretters middag, nyte det gode liv i peisestua, eller ta et kveldsbad samtidig som du kjenner på «villmarksfølelsen». Dersom du vil sove utendørs kan du leie telt eller lavvo. Kobberhaughytta ligger kun 1,5 time fra Sørkedalen skole (hit går det også buss), og stien opp passer både for syklister og barnevogner. Nordmarka er den mest kjente delen av Oslomarka med Sognsvann, Ullevålseter, Tryvann og Kikut – med svært god tilrettelegging for fotturer, sykling, kano og fiske.

Østmarka

Vakkert i Østmarka: Røyrivannskoia. Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT
Vakkert i Østmarka: Røyrivannskoia. Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT Vis mer

Denne delen av Oslomarka får ofte mindre omtale enn Nordmarka. Men her finner du massevis av flotte turstier, fiskevann og perfekte steder for telt eller hengekøye. Østmarka har flere større innsjøer som Børtervann og Langenvannet – som skapt for packraft, SUP eller kano. Den ubetjente DNT-hytta Røyrivannskoia er en liten, men veldig sjarmerende gammel tømmerkoie som ligger nord for Østmarka naturreservat. Fra hytta har du utsikt over det vakre Røyrivannet. Hytta er lett tilgjengelig med kano, og er et godt utgangspunkt for padleturer både sørover og nordover.

Bergen

7-fjellsturen er rundt 35 kilometer lang og har en samlet oppstigning på 2500 meter. Det betyr at det er en krevende tur, og gjennomsnittstiden for de som går 7-fjellsturen er 8–12 timer. Ruta går over Lyderhorn, Damsgårdsfjellet, Løvstakken, Ulriken, Fløyen, Rundemanen og Sandviksfjellet. Men det er selvfølgelig ingenting i veien for å bare gå deler av ruta, som 4-fjellsturen eller 3-fjellsturen. Legg opp en tur som passer for alle.

Fløibanen

Dette er turen alle bergensere kjenner godt. Turen går fra sentrum og opp til Fløyen, og er sannsynligvis den aller letteste måten å komme seg ut av bygryta på. Fra utsiktspunktet, kafeen og restauranten på toppen kan du starte på til utallige turmål. Eller du kan gå opp, det er også en fin tur som passer for alle med normal kondis. Her finner du en rekke fine turforslag med utgangspunkt i Fløyen.

Over «Mini-Besseggen» Hausdalshorgi

Vestland: Nydelig utsikt fra denne turen. Foto: Foto: Andre M Pedersen/DNT
Vestland: Nydelig utsikt fra denne turen. Foto: Foto: Andre M Pedersen/DNT Vis mer

Dette er en flott rundtur som beveger seg over de tre toppene rundt Dyrdalsvatnet som rundt et krater. Nå går turen til Hausdalshorga, Austefjellet og Sletteggen. Turen starter fra Bontveit, som ligger litt over 30 minutters kjøretur fra Bergen. Store deler av turen går du på fjellrygg med nydelig utsikt i alle retninger. Turen går også over den spektakulære Horgahalsen, også kalt Bergens «Mini-Beseggen».

Over "Os-viddo" til Svinningen

Dette er en av de vakreste turene du kan gå i Os utenfor Bergen. Turen starter i Lønningdal. Derfra går du opp til Midtseterfjellet. Allerede her har du fantastisk utsikt i alle retninger. Gå videre til Rindafjell. Ved varden er det flott å ta en rast ved det lille vannet og nyte utsikten. Fortsett videre mot Sauskolten, til Søtefjell og til slutt, Svinningen.

Bruviknipa (Brøknipa)

Fjord og fjell: Fra Bruviknipa Foto: Ågot Nilsen/DNT
Fjord og fjell: Fra Bruviknipa Foto: Ågot Nilsen/DNT Vis mer

Et av Osterøy sitt mest populære turmål. Osterøy ligger bare tre kvarters kjøring fra Bergen. Fra toppen er det utsikt i alle retninger, på fine dager kan man se havet i vest og Folgefonna i øst. Det er flere stier til toppen, en av de mest brukte starter fra parkeringsplassen på Båtaleitet i Brøkdalen.

RØYKVARSLERE: 650 000 røykvarslere i norske hjem og hytter bør byttes, har du sjekket dine røykvarslere? Video: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap / Direktoratet for byggkvalitet. Vis mer

Stavanger og Sandnes

Hverdagsturer i Stavanger

Ryfylkeheiane er ikke bare Preikestolen, Kjerag og Lysebotn, og Stavanger Turistforening har merket egne ruter for hele 52 hverdagsturer du kan gå i nærområdet. De bringer deg gjennom friområder, grønne korridorer, vakre parker og utsiktspunkter. Du får også se mange andre sider av Stavangers bykultur og steder i byen du knapt visste at fantes.

Fjøløy – en hytte med utsikt!

Magisk: Fra Fjøløy får du disse magiske øyeblikkene. Foto: John Petter Nordbø/DNT
Magisk: Fra Fjøløy får du disse magiske øyeblikkene. Foto: John Petter Nordbø/DNT Vis mer

Her er det fint både på stille sommerdager og når det blåser. Fra Stavanger tar det bare en drøy halvtime å kjøre ut til Fjøløy fort (hit går det også buss). Hytta ligger perfekt til for å oppleve alt det Fjøløy og øyene rundt har å by på av naturopplevelser. Hytta er populær om sommeren, og hvis du ikke får plass nå, bør du uansett ta et dagsturbesøk hit – eller ta med deg telt. Fjøløy er et nytt og spennende friluftsområde for mange, med flotte turstier og minner fra andre verdenskrig. Her kan du gå på tur, fiske, bade, dykke, padle havkajakk – og studere installasjonene på fortet. Bunkere, løpegraver og deler av den militære hinderløypen er spennende. Fra signalstasjonen på toppen av Storevarden har du en fantastisk panoramautsikt.

Gramstadtunet – for gode sommerdager

Ut på tur: Fra Sandnes finner du Gramstadtunet som et nær.reisemål. Foto: JohnPetter Nordbø/DNT
Ut på tur: Fra Sandnes finner du Gramstadtunet som et nær.reisemål. Foto: JohnPetter Nordbø/DNT Vis mer

Midt i Nord-Jærens største friluftsområde, og kun 10 min fra Sandnes sentrum, finner du den ubetjente DNT-hytta Gramstadtunet. Det idylliske tunet fylles med aktiviteter og turer hele året og er blitt regionens største utfartsområde. Naturen er variert og byr på både toppturer og fine skogsturer. Opparbeidede grusveier og et tyvetalls merkede ruter gjør dette området tilgjengelig for alle. Både låven og huset kan leies. Du kan også leie kano og padle på Gramstadtjørn, og Frilager har kanoer til utleie ved tjernet.

Trondheimsmarka

Store deler av Trondheims befolkning bor nær fine markaområder.

Hverdagsturer i Bymarka

Bymarka er et stort skog- og heiområde vest for Trondheim by som omfatter Trondheim bymark, Leinstrandmarka og Bynesmarka. Det er også gode bademuligheter her, som ved Baklidammen, Haukvatnet, Hestsjøen, Kyvatnet, Lianvatnet og Teisendammen. Ved Haukvatnet er det også 2,3 km med asfaltert rullestolløype som gjør at enda flere kan komme seg ut.

Storheia Fjellet ligger på 565 moh. og er det høyeste punktet i Bymarka. Herfra ser man nesten hele Trøndelag. I klarvær kan du se helt til Sylan og ut mot havet til Fosen, til Trollheimen og Snøhetta, bare for å nevne noen fjellområder. Bedre utsiktspunkt får man ikke i denne delen av landet.

TOPP7 – Bymarkas råeste tur

Dette er en 30 km lang tur som går oppom syv topper langs stiene gjennom Bymarka. Turen byr på flotte utsiktspunkter og mektige naturopplevelser og har en løypeprofil som omfatter hele 1087 høydemeter. Turen starter og slutter i Ilaparken i Trondheim. Du kan også velge mindre krevende Topp2 som er på 13 km og går innom to av toppene eller Topp5 hvor fem topper besøkes.

Rønningen Gård

Velkommen: Rønningen Gård venter. Foto: Asgeir Våg/DNT
Velkommen: Rønningen Gård venter. Foto: Asgeir Våg/DNT Vis mer

Denne finner du i den sørlige delen av Bymarka. Og DNT-hytta ligger sørvest for Store Leirsjøen og har blitt et populært serveringssted. Utsikten fra tunet og terrassen er utmerket, og avstanden innover fra Smistad sør for Granåsen-anlegget (parkeringplassen) er bare tre kilometer. Dette er en perfekt tur for familier med små barn og for eldre mennesker som gjerne vil inn i marka. Det er ingen overnatting på gården, men du kan naturligvis ta med deg telt eller hengekøye og finne et passende sted i skogen.

Kvitfjellhytta

Denne hytta ligger litt lenger unna sentrum (ca. 1t 15min å kjøre fra Trondheim til turstart), men den ligger vakkert til sørøst for Gråvatna og Kvitfjell i Stjørdal kommune, ikke langt fra grensa til Skarvan og Roltdalen nasjonalpark. Kvitfjellhytta er et populært turmål for både dagsturer og overnatting. Det er gode fiskemuligheter i området rundt hytta. Ekspertene anbefaler Gråvatnet. Hytta er også en god innfallsport inn i det nydelige Sylanområdet fra vest med et godt utbygget hyttenett.

Tromsø og Ytre Troms

Fjelleventyret i nord begynner midt i byen.

Kort fjelltur til Fløya

Nyt dette: Turen til Fløya gir denne belønningen. Foto: Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT
Nyt dette: Turen til Fløya gir denne belønningen. Foto: Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT Vis mer

Denne toppen gir deg flott utsikt over Tromsøya og Kvaløya. Vanligste vei er opp langs stien på Storaksla eller med fjellheisen. Om du tar Fjellheisen, tar den deg opp ca 350 høydemeter og forbi den bratte delen av turen. Deretter kan du følge den tydelige stien som går oppover mot Fløya. Dette er en tur som passer for de aller fleste

Ringvassbu

Hytta ligger midt på Ringvassøya nord for Tromsø og er et perfekt mål for en helgetur eller en toppturekspedisjon. Fra parkering på Simavik (ca. 45 min. å kjøre fra Tromsø), er det 11 km inn til hytta, så her bør du bør ha to dager til rådighet. Ringvassøya betyr øya med fjellryggene og byr på fine muligheter både for de som vil gå lange runder, og de som vil spasere korte. Terrenget er generelt berglendt, og det høyeste punktet er på Soltindan (1051 moh.). I nærheten finner du også topper som Kråktinden Svartvasstinden Middagsfjellet og Rismålfjellet.

Nonsbu

Herlig tur: Turen til Nonsbu er vakker og tilgjengelig for mange. Foto: Helle Andresen
Herlig tur: Turen til Nonsbu er vakker og tilgjengelig for mange. Foto: Helle Andresen Vis mer

Nonsbu er en liten og intim overnattingshytte som inngår i det bynære hyttenettet til Troms Turlag. Den ligger åpent plassert på et flatt område i øvre delen av Skittenelvdalen. Nonsbu ble bygget i 1961, og er et populært knutepunkt for både overnattingsgjester og dagsbesøkende. Det tar om lag 40 minutter å kjøre fra Tromsø til Tønsvika (hit går det også buss) og deretter følger en 7,5 km tur inn til denne koselige hytta. Østover kan man følge merket rute mot Trollvassbu, vest mot Blåkollkoia eller sør mot Skarvassbu.

Annonse: Finn beste kredittkort for reise

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer