Fjerner sju av ti plasser

Sporveien har begynt å fjerne sitte- og ståplasser på trikk og T-bane i Oslo og Viken. Nå skal 70 prosent av plassene bort.

MERKING: Blant annet ved å merke seter som ikke er i bruk, skal man sikre avstand mellom passasjerene på t-banen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
MERKING: Blant annet ved å merke seter som ikke er i bruk, skal man sikre avstand mellom passasjerene på t-banen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I helgen begynte Sporveien, på oppdrag fra Ruter, å merke seter og ståplasser som ikke skal brukes på trikker og T-baner. Målet er å sikre større avstand mellom passasjerer på grunn av koronautbruddet, skriver Aftenposten.

Alle t-baner skal være merket i løpet av neste uke. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
Alle t-baner skal være merket i løpet av neste uke. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Et vognsett med tre vogner på T-banen har normalt plass til 450 personer, men vil den neste tiden kun ta 130 passasjerer.

På de såkalte Italia-trikkene er det vanligvis plass til 212 passasjerer, men nå vil de kun ta 59 passasjerer.

I løpet av uken skal alle trikker være merket, og i løpet av neste uke skal alle T-baner være merket.

Ruter sier at de ikke vil ta stikkprøver for å sjekke om folk overholder reglene.

– Vi ber kundene vise hensyn og vente til neste avgang når det ikke er kapasitet om bord, sier Cathrine Myhren, pressevakt i Ruter.

Også Vy er i gang med å merke sine tog på Østlandet. Her skal halvparten av setene merkes.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 01.07.2015 Linn Skåber mener Oslo-trikken er en fare for beboerne på Grünerløkka og ønsker lavere fartsgrense. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet (Arkivvideo) Vis mer

Flere busselskaper merker også seter.

Sperrer seter overalt

Dinside har tidligere spurt kollektivselskapene i de største norske byene hvordan de vil sikre smittevernet når det nå kan bli flere passasjerer på trikker, busser og tog.

Alle påpeker at de er avhengige av ansvarlige passasjerer som bidrar til lave passasjertall, for å få dette til - og at det dermed vil være opp til passasjerene ikke å reise, dersom det er for fullt på transportmidlene.

Pressevakt Øystein Dahl Johansen i Ruter har uttalt til Dinside at det blir avsperring av seter på både trikk, buss, T-bane og båter:

- Vi gjennomfører en rekke tiltak sammen med operatørene. Det ble igangsatt en rekke smitteverntiltak tidlig som har fungert etter hensikten (stengt første dør, stoppet kontantbetaling og så videre). I tiden fremover vil nok flere reise kollektivt igjen og vi gjør derfor ytterligere grep, og annethvert sete om bord i alle busser, T-baner, trikker og båter vil sperres av. Det gjøres for hjelpe passasjerene til å holde en meters avstand om bord, for å unngå smitte for de som må reise kollektivt, sier pressevakt Øystein Dahl Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer