England:

Fjernet fra Airbnb

Eiendommen var et kjempepopulært reisemål, så ble det bråstopp.

BOLIGHAI: Siden 1986 har dette huset i Oxford i England hatt en hai-installasjon stikkende opp fra taket. Foto: Tom Wren / SWNS / NTB
BOLIGHAI: Siden 1986 har dette huset i Oxford i England hatt en hai-installasjon stikkende opp fra taket. Foto: Tom Wren / SWNS / NTB Vis mer
Publisert

I fem år kunne tilreisende leie den ikoniske eiendommen i Oxford i England, men nå er det slutt. Det melder nyhetsbyrået South West News Service (SWNS).

Boligen, kjent som «Headington Shark House», kunne leies for korttidsopphold, og var visstnok svært populær.

I høysesong skal huset, som siden 1986 har hatt en hai-installasjon stikkende opp fra taket, ha kostet så mye som 1000 britiske pund per natt. Dette tilsvarer nesten 13 300 norske kroner.

Ikke lov

Ut fra gjestevurderingene var oppholdet tydeligvis verdt pengene, da hai-huset skal ha ligget på 4,86 på en skala fra en til fem. I beskrivelsen ble det oppgitt at opptil ti personer kunne bo i huset samtidig.

Årsaken til at det nå fjernes fra utleiemarkedet, er at eieren, Magnus Hanson-Heine, ikke har lyktes i å skaffe påkrevde tillatelser fra lokale myndigheter.

Linda Smith, byråd for bolig- og eiendomsutvikling i Oxford, forklarer at boligsituasjonen i området er utfordrende nok som den er.

- Om vi finner ut at eiendommer har endret bruksformål fra bolig til utleieobjekter for utleie over korte perioder, utelukkende for å tjene penger, må vi ta grep, begynner hun.

Flere krangler

- Vi bor på et av de dyreste stedene i landet hva gjelder boligpriser. Det er nesten 800 boliger som i dag brukes til korttidsutleie i Oxford, og disse trenger vi for å kunne huse folk - ikke som ferieboliger, legger Smith til.

Hanson-Heine har opplyst at han klager inn avgjørelsen til staten, og at han ønsker at huset skal være åpent for besøkende inntil klagen er behandlet.

HAISANN: Huset har vakt oppsikt siden 1986, da Bill Heine og skulptør John Buckley, bygde denne skulpturen i glassfiber i all hemmelighet. Foto: Tom Wren / SWNS / NTB
HAISANN: Huset har vakt oppsikt siden 1986, da Bill Heine og skulptør John Buckley, bygde denne skulpturen i glassfiber i all hemmelighet. Foto: Tom Wren / SWNS / NTB Vis mer

Det er langt fra første gang huset med hai har kranglet med kommunen. Skulpturen skapte rabalder allerede da Hanson-Heines far, den avdøde radiopersonligheten og forfatteren Bill Heine, i all hemmelighet installerte haien sammen med skulptør John Buckley.

Det skulle ta seks år med krangling før daværende miljøbyråd, Michael Heseltine, grep inn og fikk tillatelsen innvilget.

Stille protest

Da Heine senior døde i 2019, 74 år gammel, arvet sønnen Magnus Hanson-Heine huset. Også denne gangen ønsket lokale myndigheter å gripe inn, da de ønsket å inkludere huset på en liste over verneverdige kulturminner.

Den gang var sønnen redd for at denne avgjørelsen skulle føre til strengere regulering av eiendommen. Hanson-Heine forsøkte å motsette seg myndighetenes ønske, men boligen ble likevel ført opp på lista tre år seinere.

I forbindelse med denne saken forklarte Hanson-Heine at haien var en form for stille protest mot slike reguleringer.

- Faren min nektet å gi noe klart svar på hva meningen med skulpturen var. Den var designet for å få folk til å tenke selv, og selv bestemme hva som er kunst og ikke. Men først og fremst var det antisensur knyttet til plan- og bygningsloven, sa sønnen tilbake i 2022.

DÅRLIG NYTT: Ser taket på boligen din slik ut? Da bør du ta grep. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer