Fjong til fjells

Enten du velger bygater, strandliv eller fjellferie i påsken - sannsynligheten for at du putter en solbrille eller fem i vesken/kofferten/sekken er stor. Solbrillesalget tar av på denne tiden av året, og aller hottest i år er typiske bybriller til bruk på kafé og ute på byen. Vi har sett på solbriller.

Publisert
Sist oppdatert

Du er ikke skikkelig påkledd uten, og det er heldigvis også helsemessige unnskyldninger for å velge solbriller.

- Våre mest solgte solbriller er de lyse, lette, som passer til bruk på kafé og på byen, forteller ekspeditør Eli Håland hos Bella Donna.

Det er ikke bare jålete fjas å putte briller på nesen når du beveger deg ut. På kafé er du riktignok ikke utsatt for allverdens sollys, men ute i gatene, ved sjø og på fjell kan lyseksponeringen bli både sterk, ubehagelig og direkte usunn. Det er derfor all grunn til å huske beskyttelse for øynene i påskeferien.

Her finner du hete brilletips i alle prisklasser. Vi har funnet tidsriktige og UV-filtrerte briller i sportsbutikken, hos optikeren, i bijouteriforretningen og hos lavpriskjeden - se bildene her - priser fra 39,50 til 2.540 kroner.

Hva bør du velge? Gule, røde eller brune glass, speil eller ikke? Her er ekspertenes tips for brillevalget

UV - den store fienden

Det er ikke bare huden som kan ta skade av solen. Øynene kan også bli skadd. UV-stråling kan føre til nedsatt følsomhet på netthinna, dårligere mørkesyn og mulig utvikling av grå stær. Under ekstreme lysforhold risikerer man snøblindhet. Barnas øyne er mer utsatt enn voksnes, så husk solbriller til de minste. Vann og snø øker farene for skade ved at de reflekterer strålene, og strålingen er sterkest når solen står høyt. Kveldssol og tidlig morgensol er ikke noe problem for øynene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer