Flatfyll, syke priser og stygge byer

Nordmenn, drikking, høye priser og vannvittig vakker natur. Utenlandske journalister skriver villig vekk om norske fenomener, her er noen utdrag.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Taxfreevarene berger tørste tilreisende.
Taxfreevarene berger tørste tilreisende. Vis mer

En journalist i The Guardian sier at ingen kunstnere bedre har fanget øyeblikket av eksistensiell skrekk idet du merker at taxfreeflaskene er tomme, enn Edvard Munch med maleriet Skrik.

Dette utsagnet kommer som en direkte følge av norske alkoholpriser.

- De fleste besøkende til Norge holder seg totalavholds en uke, eller tar med full taxfreekvote som drikkes i løpet av første helg. Heldigvis, begge disse er autentiske norske opplevelser, siden lokalbefolkningen synes å ikke kjenne til mellomtingen mellom å være totalavholds og å våkne opp tre dager senere med ansiktet ned i snøen.

- Du må til det statlige monopolutsalget der de krever opp til 50 pund for en flaske vodka, noe som ødelegger moroa ved å drikke.

Mer om drikkekultur

En annen britisk avis, The Independent, skriver også om norske drikkevaner etter et besøk på Sildajazz.

- Nøkkelen til norsk drikkeetikette er en form for støyende hjertelighet, en rødmusset klaps-på-ryggen-mentalitet som ikke har endret seg mye siden steinalderen. Da som nå må nordmenn tåle mye i form av klima og miljø, og den beste måten å takle omgivelsene på er å være full og bråkete.

Tørst - ikke lurt i Norge i følge utenlandske journalister som klager over prisnivået. 
Illustrasjonsfoto: Idar Pedersen Foto: Idar Pedersen
Tørst - ikke lurt i Norge i følge utenlandske journalister som klager over prisnivået.
Illustrasjonsfoto: Idar Pedersen Foto: Idar Pedersen Vis mer


Om prisnivået

Oslo er sjarmerende, vakker og akkurat passe stor sier svenske Aftonbladets reportere, men det er så dyrt at de velger å komme med overlevelsestips for den som vil ta seg råd til å være med på 17. mai feiringen i hovedstaden. I følge den svenske storavisen er det nemlig bare ett minus med Oslo – prisen. De intervjuer i samme sleng et amerikanske turistpar på besøk i Oslo som sier det samme: - Prisene er høye, høyere enn i USA.

Også i britiske Guardian kan vi finne klager på prisnivået. De sier nemlig at i Norge er en ting helt sikkert – lommeboken din vil bli tømt.

- Vær sikker på at lommene dine er dype, eller om de ikke er det, at dine lyster i retning shopping, gourmetmat og alkohol er tilfredsstilt på forhånd. Norge er dyrt, selv når pundet er sterkt.

En annen journalist i samme avis sier at prisene på alkohol i Norge er en garanti for at du alltid vil huske en ferie her.

Skroll ned for mer.

Om folk og fjorder

Guardian har skrevet mye om Norge, og i en annen artikkel kan vi lese hva en journalist har å si om nordmenn etter en ukes bekjentskap: Han sier selv at det er svært lite, men det er uansett litt treffende å lese?

Nordmenn kjøper pølser på uventede steder, sier en journalist.
Nordmenn kjøper pølser på uventede steder, sier en journalist. Vis mer


- De liker potetsalat og salt fisk, fiskepudding og fiskeboller. De liker å sitte på hvite plaststoler og stirre ut i det fjerne. De kjøper trampoliner som de oppbevarer i hagene sine, men sjelden bruker. De kjører veldig, veldig sakte, med billysene på hele døgnet. De samler på låver og kjøper pølser på uventede steder. De snakker ulastelig engelsk, og starter nesten hver eneste samtale med et syngende Hallo!, men på en eller annen måte kommer ordene feil:

"If you wish to og for a walk, I shall follow you," eller "If you go through the backside of the hotel, you will find a most unusual view."

Om fartsgrenser

En britisk journalist fra avisen Telegraph, klager sin nød over alle fartsmålerne som krydrer veikantene langs norske fjorder.

- Vi forlot Bergen, og kjørte rolig – trodde vi – inn i fjordriket, når veikantene krydde og spratt i fartsmålere med kamera. Disse, våre første feriebilder, vil vise oss med åpen munn i forbauselse. (Forbauselse over naturen, ikke fartsmålerne … red.anm.)

 • Fra trivelige Tromsø til stygg arkitektur i Bodø og Haugesund. Få med deg hva utenlandske journalister skriver om norske byer og steder.
 • Om nordlys og banning, samt andre naturfenomener.
 • Les også:
  Knips, knips, knips - turistene er her og Slurp! Oslo i et jafs.

  Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer