Høstferie

Flere hytter stenger snart

Og visste du at noen av Turistforeningens hytter «passer» barna for deg?

SAMMEN TIL SKOGS: På tur til Kaldahåla og Kongesteinen i Lysebotn. Foto: John Petter Nordbø
SAMMEN TIL SKOGS: På tur til Kaldahåla og Kongesteinen i Lysebotn. Foto: John Petter Nordbø Vis mer
Publisert

For noen er høstferie en etterlengtet pause der barn og voksne kan være sammen noen dager, mens for andre, gjerne aleneforeldre, er dette dager der det er vanskelig og tøft å finne på noe som ungene synes er spennende.

Og dagene kan bli lange også for de voksne.

Nå har Den Norske Turistforening (DNT) tilbudet som kan redde ferien for store og små. For ved en rekke av Turistforeningens hytter er det både aktivitetsledere på plass – og andre barn å leke med.

Dra til fjells med barna

- Mange av DNTs betjente hytter er åpne i høstferien, og byr ferdiglaget middag, varm peisestue, og aktiviteter og turer for hele familien, sier pressekontakt Andreas Blaauw-Hval, og fortsetter:

- For mange vil det være aktuelt å sjekke tilbudet til Barnas Turlag, som er vårt barnetilbud. Der kan dere finne aktiviteter som ofte er er ofte nært der dere bor.

Å bo fast på ei hytte og gå varierte turer derfra er fint og fleksibelt og passer godt for familier med barn i ulike aldre. Det er dessuten mange muligheter for å treffe andre familier på tur.

TAKTELT: Dinside testet iKamper Skycamp 2.0, som er ett av mange alternativer som finnes på markedet. Video: Dinside Vis mer

Siste sjanse

DNT har mange betjente hytter i ulike deler av landet, og flere av disse er fortsatt åpne i skolenes høstferier de neste ukene.

Dette kan være siste sjanse for en tur før de betjente hyttene stenger for sesongen.

De høstferieåpne, betjente hyttene er populære både som dagsturmål og til overnatting, og de har fremdeles god plass.

Flere steder planlegger vertskapene aktiviteter for store og små.

- Fine høstdager i naturen gir påfyll og opplevelser som hele familien kan ta med seg inn vinterhalvåret. Lufta er frisk og klar, fargene varme og de betjente hyttene byr på god mat, fyr på peisen og hyggelige folk, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Se opp for været

Noen viktige tips til planleggingen er at været kan skifte fort i fjellet om høsten, så ta alltid med nok klær, mat og drikke, og tilpass turen etter værmelding og føreforhold.

I mange tilfeller vil det være smart å velge fjellturer under tregrensa, slik at du ikke er så utsatt for vær og vind.

Og husk å ha riktig dekktype på bilen dersom du skal kjøre over fjellovergangene. Snøen kan komme brått på.

Om det ikke passer å dra på ei betjent hytte, har DNT rundt 500 selv- og ubetjente hytter du kan besøke. Noen hytter ligger i nærheten av vei og passer ekstra godt for barnefamilier, andre ligger litt lenger inn i fjellet og byr på stillhet og ro.

Disse betjente DNT-hyttene er åpne i høstferien

Gjendesheim - Vakkert beliggende ved Gjende. Et flott utgangspunkt for å gå den fantastiske ruten over Besseggen. Byr på god stemning og mange aktiviteter i høstferien, og Turboteamet kommer til glede for barna! Åpent til 12. desember - lavsesong fra 10. oktober.

Fondsbu - Ligger vakkert til ved praktfulle Eidsbugarden og midt i Jotunheimen med turmuligheter for alle. På Fondsbu får du deilig hjemmelaget mat og god stemning. I uke 40 er det aktiviteter for barnefamilier på hytta. Åpen til 10. oktober.

Flott til fjells: Turistforeningshytta Fondsbu. Foto: Morten Noremsaune
Flott til fjells: Turistforeningshytta Fondsbu. Foto: Morten Noremsaune Vis mer

Lysefjorden turisthytte er et fantastisk utgangspunkt for turer til Kjerag og Flørlitrappene 4444, og ligger midtveis på fotturen Lysefjorden Rundt. Etter middag i kaféen, kan du slappe av i den koselige peisestua. Barna kan lete etter postene fjellreven Turbo har hengt opp langs de barnevennlige turene rundt hytta, eller gå på jakt etter gullfiskene som er tegnet på veggen av hytta. Barnevennlig beliggenhet med lekeplass, trampoliner og kort vei til stranda. Åpent til 10. oktober

Haukeliseter - Midt på fjellet mellom øst og vest, på tusen meters høyde, finner du Haukeliseter fjellstue. Nord for fjellstua finner du mektige Hardangervidda nasjonalpark, og sørover ligger frodige Ryfylke- og Setesdalsheiene. Det er mange aktivitetsmuligheter for barna, som bålkos i lavvoen, fiske og kanopadling. Alltid åpent.

Finsehytta er et fantastisk utgangspunkt for turer på Hardangervidda og i Skarvheimen. Hytta ligger sentralt plassert midt i mellom Hardangerjøkulen og Hallingskarvet. Gå til sørsiden av Finsevann og se på runemaleriene i fjellsprekkene, besøk rallarmuseet eller gå inn til foten av Blåisen. Inne i hytta kan man kose seg med brettspill og kakao. Åpen til 10. oktober.

Olalia - Haugesund Turistforenings største hytte og ligger idyllisk til med flott utsikt sørover mot Hauganutene. Hytta har åpen kafé og holder åpent for overnatting hver helg i høst, og i høstferieuke 41. Hytteverter til stede som holder kaféen åpen, men måltider utover det henvises til selvbetjeningskjøkkenet. Olalia kan by på bål og matlaging i griller og bålpanner utenfor hytta, padling i kano, fisking og en liten topptur?

NOE MUFFINS: Slik lager du muffins ute på tur. Video: Dinside Vis mer

Gaustatoppen turisthytte ligger nesten helt oppe på Gaustatoppen (1883 moh.), og har et fantastisk utsyn over store deler av Sør-Norge. Åpen kafé, og mulighet for overnatting ved avtale. Åpen til 24. oktober

Aurlandsdalen Turisthytte - Denne betjente hytta ligger midt i vakre Aurlandsdalen, og er et perfekt utgangspunkt for den kjente turen gjennom dalen, eller dagsturer i området. Åpent til 10. oktober.

Tungestølen - Den nybygde hytta på Tungestølen ligger fantastisk til ved foten av Jostedalsbreen, og er et knutepunkt for turer i området. Åpent helger i september og til 10. oktober.

Sota Sæter er et flott sted å være i flere dager, med flotte turmuligheter inn i Breheimen. Åpent ukedager til 12. september og helger etter det. Åpent 8.-13. oktober i høstferien.

Glade dager: På tur med familien ved Sota Sæter. Foto: Jasemin Folvik
Glade dager: På tur med familien ved Sota Sæter. Foto: Jasemin Folvik Vis mer

Kobberhaughytta - Hytta ligger høyt og fritt sørvest i Nordmarka i Oslo og har en unik peisestue med panoramautsikt over Sørkedalen, Bærumsmarka og den sørlige delen av Krokskogen. Kobberhaughytta har 59 sengeplasser, og serveringskapasitet for grupper på opp til 100 personer.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer