Flere innspillingssteder

Hobbiton er det eneste av de drøye 350 kulissene brukt i filmen som står i dag. Men det er fremdeles muligheter for å oppleve stedene hvor filmen ble skutt.

Publisert
Sist oppdatert
Studioinnspillingene ble gjort i Wellington, og opptakene fra Bri er gjort like utenfor den newzealandske hovedstaden.
Foto: Centre Stage of New Zealand Foto: Foto: Centre Stage of New Zealand
Studioinnspillingene ble gjort i Wellington, og opptakene fra Bri er gjort like utenfor den newzealandske hovedstaden.
Foto: Centre Stage of New Zealand Foto: Foto: Centre Stage of New Zealand Vis mer


Filmen ble spilt inn på over 150 steder, både Sørøya og Nordøya på New Zealand. Vi har ringet inn stedene som i filmen opptrer som Bree, Rivendell, Slopes of Mount Doom og Dimrill Dale Hillside.

Bree

Opptakene fra Bree, eller Bri, er gjort i Wellington-regionen. Når Frodo og Sam haster inn bygatene på leting etter overnattingsstedet hvor de skal treffe Gandalv, befinner de seg i virkeligheten i det gamle militærfortet, Fort Dorset, i Seatoun utenfor Wellington.

Du kan puste skuespillerne i nakken ved å oppsøke lunsjstedene hvor de spiste; Two Rooms og Eva Dixon's Place i Scorching Bay og The Chocolate Fish i Scorching Bay – eller ved å surfe ved Lyall Bay, hvor stjerner som Liv Tyler og Elijah Wood skal ha tilbrakt mye tid.

Områdene rundt Wellington er også benyttet som kulisser i andre scener i filmen; elven Anduin i Rivendell, veien til Hobbiton, Buckleberry-fergen med mer. Studioopptakene er også gjort i Wellington, som er hovedstaden i New Zealand.

Andre ting å se og gjøre rundt Wellington:

 • Aktiviteter: Gode muligheter for fotturer, fjellturer, surfing, havkajakking, terrengsykling med mer.
 • Rivendell

  Opptakene til filmenes Rivendell (Kløvendal) er gjort flere steder i New Zealand. Noen av scenene er gjort i Wellington-regionen, i Kaitoke Regional Park, og andre er gjort i Nelson-regionen; som ligger på Sørøya.

  Nelson-regionen er også kulisser for andre steder i filmen: Scener fra Chatwood Forest og Dimrill Dale Hillside er også skutt her; Dimrill Dale Hillside er i virkeligheten Mt. Owen.

  Andre ting å se og gjøre i Nelson-regionen:

 • Naturopplevelser: I New Zealands minste nasjonalpark finner du en av landets mest populære turruter; Abel Tasman kystrute. Du kan ta fotturer, fjellturer, bruke kajakk eller reise med båt.
 • Farewell Spit: Du kan ta turen ut på Farewell Spit, som er en langstrakt sandodde på spissen av Sørøya.
 • Mordor og Mount Doom

  Det som i filmen sees som Mordor og Slopes of Mount Doom - eller Dommedagsfjellet – er filmet i Tongariro-regionen på Nordøya. Dommedagsfjellet er i virkeligheten skiområdet Tukino, og Mordor er Whakapapa skiområde. Tongariro er en nasjonalpark, som i tillegg er merket som et verdensarvområde av Unesco, så her gjelder strenge regler for bevaring. Dette satte et særskilt ansvar til filmingen i området; 1.100 mennesker var inne på områdene rundt Mount Ruapehu under filmingen av kampscenene fra Mordor. For at ikke den fredede vegetasjonen skulle bli ødelagt, ble fem tonn tepper fløyet inn til områdene hver dag, og lagt ned som beskyttelse.

  I tillegg til de begrensningene som den fredede nasjonalparken la på filmingen, var den aktive vulkanen Ruapehu en annen utfordring; dette er nemlig et hellig sted for de innfødte Maoriene. Derfor vises ikke vulkanen som den virkelig er, i filmen.

  Andre ting å se og gjøre i Tongariro-regionen:

 • Ski: Området er regnet som det beste skiområdet på Nordøya, så er du der i løpet av vintersesongen bør du få med deg dette.
 • Andre aktiviteter: Fisking, kajakking, rafting, fjellklatring og isklatring.
 • Lothlorien

  Alvelandet Lothlorien, eller Den gyldne skog, er filmet i Queenstown-området. Queenstown ligger midt i landet, ganske langt sør på Sørøya. I den vesle kommunen Glenorchy ligger et område som kalles Paradise, som opptrer som kulisser for alvelandet Lothlorien i filmene.

  Queenstown-området huser også scener fra Amon Hen, Ford of Bruinen, Dimrill Dale og Osgiliath.

  Andre ting å se og gjøre i Queenstown-regionen:

 • Strikkhopp: Qeenstown er kjent for strikkhopp.
 • Andre aktiviteter: Rafting, kanoturer, hanggliding, fallskjermhopping, skikjøring, safari med firehjulstrekkere, fjellklatring med mer. En jetbåttur opp Dart River er anbefalt.
 • Les videre i artikkelen:

 • Kart: Her kan du se det newzealandske Midgard.

 • Her finner du turoperatører som arrangerer guidede Ringenes Herre-turer, og lenker til steder med mer informasjon.

 • Bildespesial: Se bilder fra landet og filmen.
 • Tilbake til hovedartikkelen.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer