Turistskatt i Norge

Flere kommuner vurderer å innføre turistskatt

Kommuner som har noen av Norges mest besøkte turistmål, vurderer å innføre turistskatt. Hvordan skatten skal innkreves, er fortsatt uklart.

VURDERER TURISTSKATT: Seks kommuner i Lofoten i Nordland, Nordkapp kommune i Finnmark, Stranda kommune i Møre og Romsdal og Stryn kommune i Sogn og Fjordane vurderer å innføre turistskatt, etter at Stortinget i fjor åpnet for at regioner og kommuner kunne innføre lokale ordninger. Foto: NTB scanpix
VURDERER TURISTSKATT: Seks kommuner i Lofoten i Nordland, Nordkapp kommune i Finnmark, Stranda kommune i Møre og Romsdal og Stryn kommune i Sogn og Fjordane vurderer å innføre turistskatt, etter at Stortinget i fjor åpnet for at regioner og kommuner kunne innføre lokale ordninger. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Seks kommuner i Lofoten i Nordland, Nordkapp kommune i Finnmark, Stranda kommune i Møre og Romsdal og Stryn kommune i Sogn og Fjordane vurderer å innføre turistskatt, skriver Klassekampen.

– Vi har i dag utgifter på turistene, og må ha høy beredskap i helsevesenet, brann og søppelhåndtering. Vi trenger også midler for å etablere fellesordninger, offentlige toaletter og vi vil gjerne pynte litt i kommunen for å framstå som hyggelige og imøtekommende, sier ordfører Kristina Hansen (Ap) i Nordkapp kommune.

Kommunen, hvor det kjente Nordkapplatået ligger, har 400.000 besøkende hvert år.

Stortinget vedtok i fjor å ikke innføre en nasjonal turistskatt, men åpnet for at regioner og kommuner kunne innføre lokale ordninger.

Hvordan turistskatten skal innkreves, er fortsatt uklart.

Kommunene vurderer ifølge avisa innfartsåra til landet, som for eksempel flyplassene eller kaiene der ferjer og cruiseskip anløper.

Daglig leder Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten velger å kalle det en «besøksavgift», og tror at en slik avgift vil gjøre det lettere å legge til rette for turisme.

Turistskatt i Europa

Turistskatt er et kjent begrep også for norske - og selvsagt alle andre - turister, i mange andre land både i Europa og ellers i verden.

Og det er mange land som også har by- eller kommuneavgrenset turistskatt - som blir liknende som den løsningen som vurderes i Norge.

Det er også mange land som har ulike takster ut fra sesong - hvor du altså betaler mer i høysesong og mindre i skulder- eller lavsesong, eksempelvis i Kroatia.

Frankrike er et eksempel på land hvor turistskatten varierer med standarden på overnattingsstedet; du betaler altså mer i turistskatt dersom du bor på et hotell med høy standard, sammenliknet med dersom du bor på et hotell med lavere standard.

Det er også ulik praksis i ulike land når det kommer til innkreving av turistskatt for barn; for eksempel krever ikke Frankrike turistskatt for barn og unge under 18 - mens andre land, som Kroatia, har halv skatt fra barna fyller 12. Dette ifølge en oversikt over turistskatter i Europa på Lovemoney.com)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer