Nye endringer:

Flere land blir mørkerøde

Reglene som gjelder nå.

FERIEFAVORITT: Kreta er blant områdene som kan bli mørkerødt på reisekartet fra mandag 26. juli. Foto: NTB
FERIEFAVORITT: Kreta er blant områdene som kan bli mørkerødt på reisekartet fra mandag 26. juli. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til mandag 26. juli oppdateres FHIs reisekart. Kreta, Spania og Nederland er nå mørkerøde, noe som betyr karantenehotell for reisende når de kommer til Norge. Fra før av gjelder de samme kravene Kypros og Storbritannia. Det melder NTB.

Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til mandag 26. juli, opplyser regjeringen.

Estland, Liechtenstein og Sveits går fra grønn til oransje og får innført innreiserestriksjoner og innreisekarantene, skriver NTB.

I Helsedirektoratets karantenesjekk kan du se hva som gjelder for deg.

Dersom dere har mellomlanding på vei til Norge, er det området med siste mellomlanding som er gjeldende.

I tillegg kommer reglene for barn. Dersom du selv er fullvaksinert eller har hatt covid-19 de siste seks månedene, som kan dokumenteres med et gyldig norsk eller europeisk koronasertifikat er du unntatt reisekarantene uansett hvilket land du reiser fra.

Men selv om den voksne i reisefølget kan dra rett hjem, må barna under 18 år følge reglene for innreise, skriver Helsedirektoratet på sine hjemmesider.

Fra grønt

Reiser dere fra grønt land må mindreårige under 18 fylle ut registreringsskjema for innreise tidligst 72 timer før avreise. Videre må de teste seg på grensen ved ankomst og vente på testsvaret til hurtigtesten før dere kan reise videre.

Barn under 12 år er unntatt, dersom det er uforholdsmessig å ta testen. Dette vil bli avgjort der testen skal tas, for eksempel på flyplassen. Fra grønt land er det ikke krav om attest på negativ test før innreise, og det er heller ikke krav om reisekarantene.

Rødt betyr karantene

Kommer dere derimot fra land eller område som har en annen farge enn grønt, må også registreringsskjemaet fylles ut.

Dette er saken:

  • Det europeiske smittevernbyrået legger Spania og Kreta på mørkerødt smittenivå. Det kan bety at reisende derfra til Norge må på karantenehotell fra mandag.
  • Regjeringen kunngjør sine endringer i reisekartet og oppdaterer hvilke land som skifter farge på smittekartet, fredag, og eventuelle endringer vil tre i kraft fra mandag.
  • Tallgrunnlaget fra Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) gjør de populære feriestedene Spania og Kreta mørkerødt, noe som betyr karantenehotell ved innreise til Norge. Også Nederland har blitt mørkerødt på smittekartet.
  • Flere populære ferieøyer går over til oransje og rødt smittenivå. Det betyr at reisende fra disse må i karantene hjemme. Det gjelder blant annet Sardinia, Korsika, Sicilia og nordlige egeiske øyer i Hellas.
  • Landene Sveits og Estland er også over på oransje.
  • Karantenekravene gjelder ikke for dem som er beskyttet mot koronaviruset enten som fullvaksinert eller som registrert koronasmittet de siste seks månedene.

Kilde: NTB

Mindreårige over 12 år må ha attest på negativ test som må tas innen 24 timer før innreise til Norge. Barn under 12 år er unntatt denne attesten. Ankommer reisefølget med fly, må testen tas innen 24 timer før avgangstid. Med mellomlandinger er det avgangstiden til det første flyet som gjelder.

Ved ankomst Norge må mindreårige teste seg på grensen på samme måte som om de kommer fra grønt land eller område. Men fra land eller områder som ikke er grønne, må mindreårige i reisekarantene. Karantenen kan gjennomføres i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted.

Hovedregelen er at karantenen varer i ti dager. Men etter tre dager kan barnet ta en PCR-test. Er testen negativ og dere kan dokumentere resultatet, er karantene over.

Kilde: Helsenorge.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer