Julaften i utlandet

Flere nordmenn feirer i utlandet

Reiseselskapene ser en økning blant nordmenn som ønsker å steke om kapp med ribba.

RØMMER LANDET: Tross dyrtid ser flere reiseselskaper en økning blant nordmenn som ønsker å bytte ut husholdningssaft med sangria. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
RØMMER LANDET: Tross dyrtid ser flere reiseselskaper en økning blant nordmenn som ønsker å bytte ut husholdningssaft med sangria. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tradisjonen tro pakker norske familier kofferten i jula og vender snuta mot varmere strøk, med både rødkål og medisterkaker i bagasjen.

Men tross dyrtid og renteøkning, viser det seg at enda flere nordmenn rømmer landet i jula, sammenliknet med tidligere år.

Beatriz Rivera, kommunikasjonssjef i reisebyrået Apollo, sier til Dagbladet at hun tror årsaken kan være at julaften faller på en søndag.

– Det er ekstra høyt trykk på julereiser i år, sammenliknet med fjoråret. Det henger nok litt sammen med at julaften faller på en søndag i år, og at majoriteten av avgangene våre går på lørdager. Dermed slipper man å reise ut på selve julaften, og trenger bare å ta ut to fridager for å få en herlig og fullverdig uke i varmen, sier Rivera.

Nordmenns julefavoritt

Videre forteller hun at Apollo har en salgsøkning på 25 prosent mot fjorårets juleavganger.

Og det er ingen tvil om hvilken destinasjon som hersker på toppen.

– Det er Gran Canaria som er den soleklare favoritten, etterfulgt av Tenerife, Fuerteventura, Sharm El Sheikh og Emiratene.

Hun fortsetter:

– Det er en god blanding av voksne, enslige og familier som velger å legge julefeiringen under palmene. Det vi derimot ser er at familiene først og fremst lokkes til Egypt og Emiratene, mens de voksne i tradisjon tro velger Kanariøyene.

Økning sammenliknet med 2019

Også reiseselskapet TUI Norge ser en økning fra foregående år. Kommunikasjonssjef Anne Mørk-Løwengreen sier til Dagbladet at det er en fantastisk julegave.

– Når vi sammenlikner salget med de fire siste ukene i 2019 – siste normalår før pandemien – så har salget av jul- og nyttårsreiser faktisk økt med ti prosent i samme periode. Sommervarmen forsvant fort i år, og vinteren kom spesielt tidlig, så det er nok mange som trenger en ekstra dose med sol og varme for å overleve den lange vinteren i Norge, sier kommunikasjonssjefen, og påpeker at tallene gjelder for hele desember.

Når det gjelder charter, så er det også Kanariøyene som dominerer hos TUI – med Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote på topp tre.

– Det er åpenbart deilig å være norsk på Kanariøyene om vinteren og spesielt rundt jul og nyttår. Det er mange stamgjester, og mange reiser både om vinteren og om sommeren til sin favorittøy, sier Mørk-Løwengreen.

- Velger oftere all inclusive

Sammenliknet med i fjor, øker bestillingene til alle vinterreisemålene på charter i år, inkludert Kapp Verde, forklarer hun.

– Det er moro at stadig flere nordmenn oppdager øygruppa i Atlanterhavet rett utenfor kysten til Senegal. Livsmottoet «no stress» passer jo fint etter en hektisk julefeiring hjemme, legger Mørk-Løwengreen til.

Blant nordmenn som ønsker en hvit jul hjemme i Norge, er det en litt lenger reiserute som gjelder.

– Blant de som velger å reise etter at julaften er overstått, ser vi at det er en klar tendens til å velge mer eksotiske reisemål som Thailand, Zanzibar og Den dominikanske republikk, sier Mørk-Løwengreen, og legger til:

– For å ha god budsjettkontroll velger vi i større grad enn tidligere all inclusive, hvor all mat og drikke er forhåndsbetalt. Eller et leilighetshotell, hvor man kan lage mye av maten selv. Så vi vil fortsatt reise, men er mer prisbevisste. Verdi for pengene er veldig viktig.

På spørsmål om TUI har satt opp prisen på reiser, svarer kommunikasjonssjefen at:

- Generelt har prisene våre på reiser i vinter økt med fem prosent i Europa, ifølge TUI Groups finansielle rapport som ble presentert i forrige uke. Når det gjelder Norge, har vi ikke lokale tall å presentere. De viktigste faktorene som påvirker prisene våre er drivstoffkostnader og inflasjon.

Ving på nivå med fjoråret

Marie-Anne Zachrisson, sjef i reiseselskapet Ving, sier at de tilbyr ganske eksakt like mange reiser i år som i fjor.

- Totalt kommer cirka 7000 nordmenn til å feire jul på et av våre reisemål. De aller, aller fleste kommer å være på Gran Canaria - men mange kommer også å være i Thailand, på Kapp Verde, Tenerife eller i en storby ute i Europa, sier Zachrisson, og fortsetter:

- Flyene til de eksotiske reisemålene Thailand og Kapp Verde er utsolgte, men det er fortsatt noen få plasser igjen til Kanariøyene fra ulike avreiseflyplasser over hele Norge. Salget er dermed på nivå med fjoråret, sier Zachrisson i Ving.