Flere slipper Sverige-karantene

Fjerner omstridt karanteneregel for flere grupper.

FÅR UNNTAK: Nå får også camping- og båteiere fritak fra karanteneplikten dersom de reiser til røde områder i Sverige eller Finland for å etterse eller vedlikeholde eiendom. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
FÅR UNNTAK: Nå får også camping- og båteiere fritak fra karanteneplikten dersom de reiser til røde områder i Sverige eller Finland for å etterse eller vedlikeholde eiendom. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble karantenereglene endret slik at reglene for smittekarantene og innreisekarantene nå er de samme.

Under gårsdagens pressekonferanse uttalte helseminister Bent Høie at endringene kom for å gjøre det lettere for folk å følge reglene - og kommenterte samtidig at dette medfører at blant annet innreisekarantenen skjerpes:

– En konsekvens av at reglene blir enklere, er at innreisekarantenen blir litt strengere, sa Høie.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Karanteneplikt fjernes!

Det ingen sa noe om på pressekonferansen, var imidlertid lettelsene i karantenereglene:

Karanteneplikten for nordmenn med campingvogn eller båt i Sverige eller Finland, fjernes!

Dette gjelder dersom man har utført strengt nødvendig vedlikehold.

Inntil nå har det vært fritak fra karanteneplikten for norske hytteeiere dersom de har reist inn i røde områder for å foreta strengt nødvendig vedlikehold.

Nå får nordmenn med båt, campingvogn eller liknende, samme mulighet - og også de med eiendom eller eiendeler i Finland:

«Det er ikke lenger karanteneplikt for personer som har utført strengt nødvendig vedlikehold og tilsyn for å avverge store materielle skader på båt, campingvogn og lignende i områder i Sverige eller Finland som er røde områder. Det er ikke tillatt å bruke offentlig transport, overnatte eller ha nærkontakt med andre enn dem de bor sammen med», skriver regjeringen på sine nettsider, sammen med annen informasjon om endringene som gjelder fra 14. september.

- Unntaket fra innreisekarantene for strengt nødvendig vedlikehold av fritidseiendom gjaldt tidligere kun for Sverige. Det er nå utvidet til også å gjelde i Finland. I tillegg er unntaket utvidet til også å gjelde båt, campingvogn og lignende, i tillegg til fast eiendom, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Inger Klippen, til Dinside.

- Basert på tillit

Klippen understreker at karantene-unntaket kun gjelder der en grensepassering til røde områder er nødvendig for å avverge store materielle skader:

- Det er viktig å påpeke at dette unntaket fra innreisekarantene kun gjelder dersom det er foretatt strengt nødvendig vedlikehold for å avverge store materielle skader. Videre er det krav om at personen ikke har benyttet offentlig transport, ikke har overnattet og uten å ha nærkontakt med andre enn dem de bor sammen med, sier Klippen.

På spørsmål om hvordan eller hvorvidt man vil kontrollere om besøket har vært på grunn av strengt nødvendig vedlikehold, svarer Klippen at det er tillitbasert - og at brudd på karantenereglene kan straffes:

- Reglene om karantene er basert på tillit. Brudd på karantenereglene er belagt med straff. Vi vil påpeke at personer som er i karantene og som senere viser seg å være smittet vil i forbindelse med smitteoppsporingen kunne bli spurt om hvilke personer man har hatt nærkontakt med. Personer som er i karantene skal oppholde seg i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted, og kan kun oppholde seg utenfor hjemmet eller oppholdsstedet hvis de kan unngå nærkontakt med andre som de ikke bor sammen med.

Hva med hytteeiere?

I august gikk hytteeierne ut og varslet søksmål og erstatningskrav hvis ikke karantenereglene ble endret.

Bakgrunnen er at de mener det strider mot EØS-retten at hytteeiere i Sverige – og Norden for øvrig – må i karantene hvis de har overnattet på hytta dersom den ligger i en rød sone.

Hytteeiere har siden i vår kunnet besøke hyttene på dagtid for å utføre strengt nødvendig vedlikehold uten å måtte gå i karantene. Det har ikke vært lov å overnatte eller oppsøke butikk.

Foreløpig er det fremdeles slik at man ikke kan overnatte, bruke offentlig transport eller ha nærkontakt med andre enn dem de bor sammen med, dersom man er omfattet av dette unntaket i karantenebestemmelsene.

Hytteeierne krever gjennom advokaten at de må få overnatte på hyttene sine uten å måtte gå i karantene ved hjemreise, eventuelt under strenge regler.

Advokatene mener dagens regelverk strider mot to av EØS-lovens fire friheter: fri bevegelse av personer og kapital.

Advokatene varslet i august et mulig søksmål dersom reglene ikke endres.

Helse- og omsorgsdepartementet svarte i august at det ikke er forbudt å dra - men at man må i karantene.

Artikkelen er oppdatert kl 13, da noe informasjon i artikkelen viste seg å være feil. Dette er nå korrigert. Dinside har kontaktet advokatkontoret og Helse- og omsorgsdepartementet for en kommentar. Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer