Flere vil ha all inclusive-ferie

Og trenden bekymrer lokale restauranteiere.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kunne du tenke deg en ferie der all mat, drikke, snacks og godteri var inkludert i prisen?

Stadig flere nordmenn velger all inclusive, altså alt inkludert, når de drar på sydentur.

>>>Hit bør du legge all inclusive-ferien

Nesten 50 prosents økning

– Antallet som ønsker denne type ferieform har økt med nesten 50 prosent det siste året, og vi tror trenden vil fortsette, dog ikke med samme vekstrate. I Norge ligger vi relativt langt etter mange andre land vi kan sammenligne oss med, men det er ingen tvil om at all inclusive-trenden har kommet hit for fullt, skriver Christian Fr. Grønli, administrerende direktør i Ving, i en epost til DinSide.

Ving har i dag 148 hoteller som tilbyr all inclusive, mens Star Tour har cirka 75. De har også merket at stadig flere bestiller ferie hvor alt er inkludert.

– Det er rundt 35 prosent som velger en eller annen form for all inclusive eller hel/halvpensjon. Ren all inclusive ligger på under 10 prosent i løpet av et år. Trenden har økt, men nå ser det ut som om trenden er i ferd med å flate ut, skriver Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Star Tour.

Men pass på: All inclusive betyr ikke automatisk fri flyt

Favoritt blant barnefamilier

Og hva er egentlig grunnen til at folk foretrekker denne type ferie?

Christian Fr. Grønli er administrerende direktør i Ving. Foto: Ving Norge
Christian Fr. Grønli er administrerende direktør i Ving. Foto: Ving Norge Vis mer


– Viktigste årsak er nok at man vil ha full kontroll på ferieutgiftene. Man vet akkurat hva alt kommer til å koste før man reiser hjemmefra, forteller Grønli.

Ifølge Star Tour er det mange barnefamilier som benytter seg av slike tilbud.

– Det er komfortabelt! Spesielt hvis du reiser med barn og tilbringer mye tid på hotellet. Barn og voksne kan forsyne seg av mat og drikke hele dagen, du slipper å tenke på lommeboken. Dessuten er det jo et faktum at for mange av oss med mindre barn så kan det være slitsomt å måtte pynte seg opp og gå ut av hotellet for å spise lunsj og middag. En annen faktor er at det har blitt mange gode all inclusive-hotell de siste årene, noe som gjør at flere synes det er ok å velge dette alternativet, forklarer Larsen-Vonstett.

Ikke gjør dette i ferien: Her er den uskrevne ferieloven

Lokale spisesteder bekymret

Men selv om flere turister synes det er greit å ha alt inkludert når de reiser, er det ikke alle som synes det er like bra. Spesielt ikke for lokalmiljøene som er avhengig av at de reisende bruker pengene sine hos dem.

Foretrekker du all inclusive-hoteller? (Avsluttet)
Nei(61%) 1010
Ja(29%) 475
Vet ikke(10%) 171
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


På Rhodos skal flere restauranter og barer nå ha stengt, fordi flere turister tilbringer ferien på all inclusive-hotellet, skriver politiken.dk.

– Man ser turistene som bor på all inclusive-hoteller, som vandrer rundt i bybildet. Men de setter seg ikke inn for å spise og ta en drink. De går i stedet tilbake til hotellet. Og du kan ikke ha en forretning på den måten når naboene bare gir ting bort, sier Klaus Iversen, som har bodd i byen Maritsa i ti år, til den danske avisen.

Han underholder med musikk på den greske øyas barer, og merker at etterspørselen stadig blir mindre.

Er du enig? Hit vil vi IKKE dra på ferie

Vil ikke at kundene skal låse seg inne

Både Ving og Star Tour forstår at all inclusive-hoteller kan by på bekymringer for lokalbefolkningen.

Elisabeth Larsen-Vonstett er informasjonssjef i Star Tour. Foto: Star Tour
Elisabeth Larsen-Vonstett er informasjonssjef i Star Tour. Foto: Star Tour Vis mer


– Det er også en bekymring vi deler. Vi håper ikke denne trenden forsterker seg for mye, for ingen er tjent med at kundene "låser" seg inne på et anlegg for å konsumere hele ferieopplevelsen. Man både bør og skal bevege serg utenfor hotellet for å få en smakebit av det lokale, og ikke minst bidra til at lokale restauranter og barer har et livsgrunnlag, råder Grønli.

Informasjonssjefen i Star Tour forteller at deres all inclusive-hoteller ofte ligger i områder hvor det er få eller ingen restauranter i nærheten.

– Vår erfaringer at nordmenn ofte benytter muligheten til å gå ut og spise flere måltider i løpet av ferien selv om de har all inclusive. All inclusive er ofte så gunstig priset at man har råd til å spise ute flere ganger uten å "tape" penger. Dessuten er det mange som liker litt variasjon i ferien, skriver Larsen-Vonstett.

>>>Feriekostnadene du glemmer

Ikke bare negativt

Larsen-Vonstett innrømmer at hun ofte benytter seg av all inclusive selv, og synes det er greit å ha et sted hvor hun kan hente frokost, lunsj, is og drikke i løpet av dagen. Men dersom det er restauranter i nærheten, går hun gjerne på dem for å spise middag om kvelden.

– Det er viktig å ikke glemme at all inclusive i mange tilfeller også skaper en rekke lokale arbeidsplasser. Disse hotellene har gjerne mange ansatte, og mange av de store hotellene er i drift med personell døgnet rundt. Hotellet trenger blant annet mat og transport, noe som også gir arbeidsplasser utover selve hotellet, understreker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer